Gyurkity Péter

Elkészült a GeForce 100 sorozat

Az nVidia szép csendben újabb családdal bővítette ki kínálatát, amely közvetlenül a legerősebb GeForce 200 sorozat alatt helyezkedik el. Az új ajánlat elsősorban átnevezéseket és némi variálást takar.

A hivatalos oldalán már részletes információt találunk az új GeForce GTS 150, GT 130, GT 120, valamint G100 jelzésű kártyákról, amelyek elsősorban természetesen asztali konfigurációkban kapnak majd helyet. A cég nyilván egy kedvező árú, teljesítményben sem elhanyagolható családot szeretett volna piacra dobni, ezért is döntöttek az egyszerű átnevezés ellen, amelyet a technikai paraméterek variálásával egészítettek ki.

A külső beszámolókban kiemelik, hogy a fent említett kártyák kivétel nélkül a GeForce 9 sorozat példányain alapulnak (ezt az apróságot az nVidia maga nyilván nem tünteti fel kiemelt helyen), az órajelek, illetve főként a stream processzorok száma azonban helyenként eltér az előző sorozat példányainál megszokottól. A GTS 150 például (amely a család fejeként jelenik meg) kinézetében teljesen megegyezik a 9800 GTX+ referenciakártyával, a stream processzorok száma azonban 128, ezt pedig 738/1836 MHz-es órajel egészíti ki. A családon belül lefelé haladva az egyes fejlesztések 48, 32, illetve 8 stream processzort kaptak, minden példány esetében megoldott a DirectX 10 és OpenGL 2.1 támogatás.

A GT 130 kinézetében a GeForce 9600 GSO-ra hajaz, ez a példány 192 bites memóriainterfészt, 768 MB, 1 GHz-es memóriát, valamint 500 MHz-es magot kapott. A GT 120-vel (amely leginkább a 9500 GT-re hasonlít) 128 bites interfészt, 512 MB DDR2 memóriát, valamint 500/1000 MHz-es órajelet kapunk, míg a legkisebb testvérként megjelenő G100 esetében az interfész mindössze 64 bites, az órajel pedig szintén 500/1000 MHz.

Az ELSA eközben egy érdekes fejlesztéssel állt elő, amely nem más, mint egy GeForce 9500 GT kártya, a hagyományostól eltérő, PCI Express x1 csatlakozóval ellátva. Egyéb technikai különlegességet nem kínál ez a példány, az árat azonban még nem közölte a gyártó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #23
    Oké, csak a 250 is a napokban jelent meg.
  • rommel19 #22
    Én is a 100-asokra gondoltam kedves dez, a 200asok természetesen nem ugyanazok, olyan a sógornak van, azt is kipróbáltam, nézegettem mit tud.
  • dez #21
    Jahh, a "bejelentés"-ről megmutatnád a pressrelease-t? Csak mert szerintem nem jelentették be hivatalosan, csak kiszivárgott a partnerektől. (Jobbnak látták nem titkolni, mert annál rosszabb, ha utólag jönnek rá a nyilvánvalóra.)
  • dez #20
    Nem egészen, mert a GTS 250 új kártya (új nyák + új hűtő, csak hasonlít a 8800 GTS 512-höz), a 9800 GTX+-on már használt G92b-vel. A 100-as sorozat viszont tényleg meglévő kártyák sima átkeresztelése.
  • rommel19 #19
    Nevetnem kell pár ember tájékozatlanságán.
    Ugyanis ahogy azt már pár hete olvashattuk, (egyáltalán, ha páran olvassák)
    hogy nVIDIA átsorolás lesz, a cég előre bejelentette.
    Ezek után jönnek az okos hozzászólások, amik azt takarják, hogy ez a cég mekkora sz@r.
    Tény, hogy minden multi megéri a pénzét a maga módján természetesen, de az ilyen hozzászólásokon, nem tudom, nevessek-e, vagy sírjak.

    "A másik, hogy akkor sem tisztességes az átnevezés" - erre csak azt tudom mondani, hogy aki úgy vesz kártyát, hogy melyiknek új a neve, annak gratulálok.
    Ha elmegyek kártyát venni, akkor a részletes adatokat nézem, nem pedig, hogy mit hova keresztelnek.

    Ezek a kártyák egy az egyben a 9000-es szériák, csak át lettek nevezve, minden adata egyezik szinte, áraik is. Nekem is ilyen kártyám van, azért is tudom, a másik, hogy EZ ELŐRE BEJELENTETTÉK. LOL.
  • dez #18
    Inkább szarkazmusnak nevezném (ami ugye az amúgy semleges irónia gunyoros formája, jelen esetben jogosan).
  • Sir Ny #17
    ez nem cinizmus, hanem irónia...
  • jaspercry #16
    "(csak ott árazási problémák és késő válaszok voltak)."hát ezaz
  • jaspercry #15
    THX jó tudni
  • dez #14
    chipet