Kruza Richárd

Ismét Canon termékbemutató

Az ezúttal a bemutatott újdonságok közül az egyikre biztosan sokan felkapják a fejüket: EOS 500D.

A szervezők megfelelő rangot igyekezvén adni az eseménynek, stílszerűen a Mai Manó házban tartották meg idei második termékbemutatójukat. A korábbi, bő egy hónappal ezelőtti alkalmon ugyanis más jellegű termékekkel ismerkedhetett meg a sajtó. Kevés számú, de annál érdekesebb dolgokat láthattunk: fényképezőgépeket, vakukat és nyomtatókat. Ezek közül is a legizgalmasabb a váratlanul megjelent EOS 500D volt. Valóban váratlan, mert a Canon nagyon ügyelt arra, hogy eme új típus megjelenésével kapcsolatban semmilyen információ ne szivárogjon ki. Ez sikerült is. Nézzük sorban az újdonságokat, és kezdjük a lényeggel:

EOS 500D

A típusszámból egyértelmű, hogy az EOS 450 utódjáról van szó. Az elérhető árú DSLR gépvázak történelmét a Canon kezdte el az EOS 300D-vel. Ez a gép elindított egy folyamatot, aminek viszont mára már minden gyártó szereplőjévé vált. Az erős konkurrencia miatt a cégnek már nehezebb dolga van ebben a szegmensben mint korábban, hiszen a legalsó kategóriában mások is gyártanak kiváló gépeket. Ezért jelent meg nemrég a Canon legolcsóbb DSLR gépe, az EOS 450D alá pozicionált, korábban bemutatott EOS 1000D. Ez a gép azonban csupán egy olcsóbb verzió és semmilyen ujdonságot nem tartalmaz, de a mostani EOS 500D már annál inkább:

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Kívülről van némi különbség az elődhöz képest: javítottak a markolaton, ezáltal a gép fogásán (aminek már itt volt az ideje), és a kezelőszervek kiosztása is némileg megváltozott. A gép háza továbbra is műanyag. Az új fényképezőgép 15,1 effektív megapixeles APS-C CMOS képérzékelővel rendelkezik, ISO érzékenysége 3200-ig állítható, ami kibővíthető 12800-ra is. Ebben a kategóriában egyedülálló, hogy nagyfelbontású HD 1080P videók is készíthetők a géppel. Az így elkészített anyag MOV formátumban, 20 FPS sebességgel kerül rögzítésre.

A gépben DIGIC 4 processzor dolgozik, mellyel 3,4 kép/mp-es sebességű sorozatfelvételek készíthetők maximum 170 JPEG felvételig. Az autofókusz rendszer 9 érzékelőt használ, köztük egy kereszt típusú középső pontot, amely akár f/2.8 objektívekhez is használható.

Változott a képernyő is: mérete továbbra is 3 coll, felbontása azonban 920 ezer pixel, mely először az 5D Mark II gépben jelent meg. A magas felbontás nagyon nagy élességet ígér, ami az élőkép használatánál sokat jelent. Az információk szerint új, kettős bevonat van a képernyőn, aminek köszönhetően drasztikusan csökkent a tükröződés. A hírek szerint tovább lett fejlesztve az érzékelő tisztítási rendszer, valamint fejlettebb szoftvercsomag jár majd a géphez.

Speedlite 270EX vaku

A bemutatón elhangzott, hogy a Canon két éves fejlesztésének eredménye eme új belépőszintű modell. A fejlesztés a külső megjelenést is érinti, mivel elég rendhagyóan néz ki az új vaku.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Főbb tulajdonságai közé tartozik a nagy teljesítmény (27m-es kulcsszám), a gyors és csendes töltés, valamit a 2 db ceruzaelemmel való működés. Az új vaku külső mérete ennek megfelelően az átlagnál kisebb, ezért praktikus. Van rajta zoom fej, amely a hatékony fényelosztásban segít, és az indirekt fej, amellyela mennyezetről visszaverődő vakufényt hozhatunk létre.

PIXMA Pro9000 Mark II és PIXMA Pro9500 Mark II nyomtatók

Ezeken kívűl még bemutatták a PIXMA Pro9000 Mark II nyomtatót, mely a korábbi modellnél, a PIXMA Pro9000-nál gyorsabb és jobb minőségű fekete-fehér nyomtatásra képes, többféle nyomathordozóval használható, és tartalmaz egy új, a környezeti fényeket korrigáló funkciót is. Ezt bekapcsolva a felhasználó kiválaszthatja, hogy milyen megvilágításban lesz bemutatva a kinyomtatni kívánt fotó, ezután a nyomtató a nyomat színeit eszerint módosítja. Az alapnyomtatási sebesség monokróm nyomtatásnál háromszor gyorsabb, a pontos színreprodukciót a nyolcszínű ChromaLife100 tintarendszer biztosítja, színenként független tintákkal.

Klikk ide! Klikk ide!

A PIXMA Pro9500 Mark II nyomtató 10 pigment alapú tintát alkalmaz, és A3+ vagy 14" széles méretű nyomatokat készít. Az elhangzott információk szerint a színpontosság érdekében és a nagy színtér létrehozásához egy 10 színenként cserélhető pigmenttintából álló rendszert használ, amely tartalmaz matt fekete és fotó fekete tintákat is, így patroncsere nélkül lehet fényes és matt nyomathordozókra is nyomtatni. A külön monokróm tinták csökkentik az elszíneződés kialakulásának lehetőségét, és igyekeznek egyenletesebb és simább semleges és szürkeárnyalatos tónusokat megjeleníteni.

Reméléjük hamarosan közelebbről is megismerkedhetünk a fenti termékekkel - legfőképpen az EOS 500D-vel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kurfürst #11
    Horror ára lesz, úgy tűnik a Canon ezzel válaszol a D90-re, egy ahhoz hasonló tudású géppel, de gyengébb vázban (no segédfény, no kijelző, sokkal gyengébb ergonómia).

    Kicsit túlárazzák, sokkal nagyobb sikere lehetne ha árban a valahol a D60 és a D90 közé raknák. Kíváncsi leszek, hogy a 450-es sokat szídott fókuszproblémáit sikerül e vele megoldani..
  • Blasta #10
    Hja, a Canon stroboszkóp-af segédfénye sux.
    De ez is csak marketing: "vegyél rendszervakut köcsög"
    :D
  • Blasta #9
    Mert Neked a 720P/30fps-es videó nem használható mi?

  • dawinD #8
    Maga a váz májustól kezdve lesz elérhető 865 eurós ajánlott végfelhasználói áron, a CanonEF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS objektívvel szerelt csomagért pedig 969 eurót kell majd fizetni.
  • warman88 #7
    Tévedés az a 20 FPS dolog. Legalábbis hiányos a cikk. 1920x1080-ban valóban 20, viszont 720p-ben, ami a kisebb HD felbontás, már 30 FPS-t tud a gép. Bár úgy ahogy van fölöslegesnek tartom a dolgot, még a LiveView-t sem használom (450D).
  • Flashy #6
    szerintem a beépített vaku csak részben marketing miatt gyenge, nem nagyon fér bele erősebb és az aksit is nagyon enné.
    a segédfény engem első perctől fogva idegesít, a Canon kompaktomban vakuvillantás volt a vörös szem, LED az af segédfény, DSLR-ben meg megfordították: amikor először olvastam azt hittem hibás a kézikönyv.
  • fourgee #5
    Hm, egy használhatóbb beépített vaku, meg külön segédfény hasznosabb lenne, mint a videofelvétel, meg egyéb ilyen faszságok. :)
  • Alvarez999 #4
    Arra azért ügyeltek, nehogy használható HD videókat lehessen készíteni. 20 FPS még épp nem használható, mert zavaró a kis képváltási sebesség.
  • Flashy #3
    hát az 500D nem hozott sok normális újdonságot, egyedül az LCD nagyobb felbontása fontos. a HD videó muszáj volt, de a legtöbben úgyse használják. a markolat nagy vesszőparipája mindenkinek, de ha a gép mérete nem változott jelentősen és a képeken is ugyanolyannak néz ki, akkor az a minimális változtatás csak a lelki eredetű kézfájást fogja megszüntetni...
  • Ferrer #2
    Hát... Inkább egy belépőszintű Oly, mint egy amatőrszintű Canon. Nem mintha rossz lenne, de utóbbi márka csak haladóbb szinteken éri meg az árát.

    Persze csak ha a tükörreflexeseket nézzük, mert nekem is Canon kompaktom (bridge-em?) van (Powershot S2), de az szerintem elég jól használható.