Kruza Richárd

Canon tavaszi termékbemutató

A Canon megtartotta tavaszi termékbemutatóját, ahol az újságírók megismerkedhettek a legujabb kompakt fényképezőgépekkel, és az azokban felhalmozott, felettébb jelentősnek titulált újításokkal.

Eme fejlesztések az amatőr fotósokat szolgálják, és elsősorban az automatizált funkciókat érintik. Emiatt az ilyen jellegű újdonságok rendszerint megosztják a közvéleményt: a komolyabb, vagy profi fotósok minimum ignorálják, rosszabb esetben csípős megjegyzésekkel illetik az ilyesfajta "tudást", és jobban szeretnének más irányú fejlesztést látni. A teljesen amatőr, vagy családi fotósok pedig általában nem is értik hogy miről van szó.

Fejleszteni, és lehetőleg látványosan új típusokkal előhozakodni, reklámozni és eladni viszont a gyártók részéről kötelező. Emiatt nagyon fontos emlékeztetni az amatőr fotóst, hogy mennyire nem tud fotózni, hogy a családi album tele van mosott, bemozdult, homályos, alul- vagy túlexponált fotókkal (igaz, mindannyiunk látott rengeteg családi albumot, régi fotót, és valahogy mégsem ez az emlék dereng). Ennek ellenére: az új technológiák bámulatosak, nagyon fejlettek, és megmentik az amatőr fotóst, tehát rohanni kell a boltokba, megvenni az új fényképezőgépet, és akkor minden rendben lesz.

Nézzük meg ennél kicsit konkrétabban, milyen újdonságok vannak a Canon kompaktok környékén, annál is inkább, mert akad azért közöttük egy-két, fotós szemszögből értékelhető dolog is. (A kiemelések a Canon kreálmányai.)

DIGIC 4 képfeldolgozó processzor: A PowerShot A480 kivételével minden típusban a Canon legújabb képfeldolgozó áramköre dolgozik. A nagyobb kategóriás és tükörreflexes típusokban is használt mikrochip magas integráltsága és teljesítménye miatt nemcsak gyorsabb a gépek működése, de alkalmazásával lehetővé válnak a fentebb körülírt funkciók.

Smart Auto és Továbbfejlesztett Kényelmes Mód: A Canon nagy hangsúlyt helyez erre az újításra, ami lényegében a szokásos automata mód, melynek meg van hosszabbítva a karja. Ebben az állásban immár a gép figyelembe veszi a téma világosságát, kontrasztját, távolságát és színárnyalatait, hogy kiválassza az optimális beállítást. A Canon témaelemző technológiájáról van tehát szó, mely magától beállítja például a portré, porté ellenfényben, napsütés, éjszakai fény stb. állásokat, és a képernyőn jelzi is az aktuális beállítást.

A Továbbfejlesztett Mozgásérzékelés és AF szervo - akár a profi gépeknél - folyamatosan követi a mozgó témát és élesen tartja. Az i-Contrast a sötét részek világosságának növelésével a kontrasztot javítja mégpedig úgy, hogy a világos részek nehogy túlzottan lobogjanak. Az Arcérzékelés Funkció portrézáskor figyel a pislogásra is, ezzel felvéve a harcot a csukott szemű, és ezért idétlenül kinéző családtagok ellen. Az Önkioldó Arcra Funkció a csoportfelvételeknél és önarcképeknél segít: alkalmazásánál akkor exponál a gép, ha "észreveszi", hogy a fotós a gép mögül előbukkan és az objektív felé fordul.

Minden mostani modell képernyője az új, PureColor LCD II (TFT) techológiával készült, mely állítólag élethűbb színeket produkál mint elődei. A Canon kommunikációja szerint a nagy felbontások ellenére nem kell aggódni a képzaj miatt, mert a gyár kézben tartja a dolgokat. Meggyőzésképpen a prezentáción elhangzott, miszerint a Canon EOS 5DII ISO 25600-as érzékenységen is jó felvételeket csinál, ez az érvelés azonban mintha nem hangzott volna túl ésszerűnek. Most pillantsunk rá az új típusokra:

PowerShot A480

Klikk ide!

A PowerShot A470 utódjának legfőbb ismérvei, hogy fizikai mérete annál 25%-al kisebb, felbontása immár 10 megapixeles, 3.3-szoros a zoomja, és minimalizált funkcióival egyszerű a kezelése. Az egyetlen Canon gép, melyben még a Digic III dolgozik és nincs benne optikai képstabilizátor, viszont ebben is van mindenféle automatika.

Digital IXUS 95 IS és Digital IXUS 100 IS

Klikk ide! Klikk ide!

A kettő közül a nagyobbik típus a valaha gyártott legvékonyabb IXUS modell: vastagsága 18,4 mm. A korábbi, IXUS 85 IS-t és IXUS 95 IS-t felváltó modellekben, és innen felfelé már a Digic 4 képfeldoglozó áramkör dolgozik, tehát a továbbfejlesztett funkciók és extrák mind jelen vannak. 3-szoros zoom, 10 és 12,1 megapixeles felbontású CMOS szenzorok találhatóak a gépekben. Az IXUS 100 IS már HD minőségben is képes videót rögzíteni. A gépek sokféle színben kaphatóak.

Digital IXUS 110 IS és Digital IXUS 990 IS

Klikk ide! Klikk ide!

Mindkét modell legfontosabb tulajdonsága, hogy 5-szörös zoom optikájuk tartománya 28-112 mm, tehát nagylátószögről indul. A 12.1 megapixeles gépek HD minőségű videókat is képesek rögzíteni. Hasznos (?) újdonság, hogy a képek visszajátszásakor a léptetéshez immár nem kell megnyomni egy gombot, hanem elég a gépet fizikaliag megmozdítani. A Digic 4-nek köszönhetően ez a gép is rendelkezik minden létező automatikával.

PowerShot A1100 IS és PowerShot A2100 IS

Klikk ide! Klikk ide!

4-szeres, illetve 6-szoros zoommal, valamint 12,1 megapixeles felbontással rendelkeznek ezek a gépek. Elődeikhez hasonlóan ceruzaelemmel működnek, és sokféle színben kaphatóak. Itt is a Digic 4-et találjuk, minden tudásával együtt.

PowerShot D10

Klikk ide!

A Canon első vízálló fényképezőgépe. Személyesen nem volt jelen a bemutatón, de nemsokára megtalálható lesz az üzletek polcain. Az extrém felhasználóknak készült, mivel 10 méteres mélységig vízálló, állja a port és a leesést is 1,22 méteres magasságból kemény felületre, ráadásul -10 C-ig a fagynak is ellenáll. A különféle felhasználáshoz az opcionális tartozékok egész sora lesz kapható, ezek közül is a legérdekesebb a karabineres szíj. Ennek segítségével magunkhoz köthetjuk a gépet, így szörfözés, bringázás stb. közben semmiképpen nem veszíthetjük el. Optikája 3-szoros zoomal rendelkezik, felbontása pedig 12,1 megapixel, valamint itt is megtalálható a Digic 4.

PowerShot SX200 IS

Klikk ide!

Fotós szemszögből nézve valószínűleg ez a legizgalmasabb gép. Kis méretei ellenére nagyon erőteljes zoom optika van benne: a 12-szeres zoom tartomány 35mm-es ekvivalenciában 28-336mm-nek felel meg. A természetesen szintén Digic 4-el felszerelt gép minden létező új automatikával fel van szerelve, és HD minőségű videókat is képes készíteni. Kapható lesz fekete, vörös és kék színekben.

Az új típusokat hamarosan megtaláljuk a szaküzletek polcain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!