Kruza Richárd

Canon PowerShot A1000 IS ismertető

Klikk ide! Felbontás: 10 effektív megapixel (3648x2736)
Optikai zoom: 4x (35-140 mm)
Videorögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 115 000 pixel
Memóriakártya: SD, SDHC, MMC
Energiaellátás: 2 db AA
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 40 000 Ft
A boltokban lévő hatalmas kínálatból újabb kiskategóriás gépet vettünk szemügyre. A PowerShot A1000 IS némileg kilóg a sorból.

Kívülről

"A mai kor láthatja, ahogy a PowerShot sorozat magasabb szintre kerül"- nyersfordítással ilyen színvonalú aktuális PR nyilatkozatot tett a Canon egyik vezetője, amitől olyan érzése támad az embernek, hogy a világ összes marketingese nemcsak hogy egy iskolába, de egy osztályba is járt. Egy ilyen mondatba (aminek ráadásul egyáltalán nincs semmilyen informatív tartalma) még belegondolni sem érdemes, jobb ha a reklámozott termékről inkább személyes tapasztalatot gyűjtünk.

Első ránézésre a PowerShot A1000 IS kicsit komolyabb benyomást kelt mint kategóriatársai. Köszönhető ez nagyrészt az átnézeti kereső jelenlétének, a hagyományos formájú, öncélú díszítőelemektől teljesen mentes háznak, és a nagy kijelzőnek. Vizuálisan két részre van osztva a gép: a vaskos markolat színben elüt a gép másik oldalától.

A gép háza teljes egészében műanyag, és kapható kék, barna, szürke és lila színben. Külső méretét tekintve elődjénél, a PowerShot A580-nál kisebb, súlya akkumulátor és memóriakártya nélkül csupán 155 gramm. Mivel műanyag, az ember használat közben kényszert érez hogy különösen vigyázzon rá, mivel óhatatalan, hogy egy idő után a festett műanyag borítás karcolódjon, kopjon.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A gép fogása nagyon jó, majdnem ideális. Ez elsősorban a vaskos markolatnak köszönhető: ebben vannak ugyanis a ceruzaelemek és a memóriakártya. Minden gomb kéznél van, a gépet egyszerű kezelni, bár úgy a legbiztonságosabb ha bal kézzel is besegítünk. A külső burkolat ugyanis nagyon sima és elég csúszós, egyetlen probléma hogy a markolati résznél hiányzik valami tapadós, rücskös vagy gumiborítású rész - ez nagyobb önbizalmat adna a géppel való járkálás közben.

A gép kidolgozottsága nagyon jó, minden egyes része stimmel, az illesztések pontosak. A kezelőelemek, gombok szépen működnek, kellemes a géppel fotózni. Annak ellenére, hogy a hátlapi kezelőgombok mind laposak, a szerencsés tervezésnek köszönhetően normál méretű férfikézzel is jó kezelni a gépet. A kezelőszervek jól vannak elhelyezve, semmi sincs útban. Az exponálógombot véletlenül sem lehet eltéveszteni, mivel megfelelően kidomborodik, és a köré szerkesztett zoom gyűrű is mindig kéznél van. A módtárcsa hagyományos módon a gép tetején van, mozgása megfelelően szoros.

Kijelző, kereső

A gép 2.5 collos P-Si TFT kijelzőjének 115 ezer pixeles felbontása van, és a kép 100%-át fedi le. Létezik ennél nagyobb felbontás is, de a képminőség megfelel a kategória mai követelményeinek sőt, a látvány inkább átlag feletti. Feltűnően éles szögből is olvasható a kijelző, a színvilág viszonylag élethű. A megfelelő fényerőnek köszönhetően nagyon erős napsütés kivételével mindig használható a kijelző. Erős fényben használhatjuk az átnézeti keresőt - mivel ilyen is van a gépen. Ez önmagában nagyon örömteli, azonban használatakor kicsit mérséklődik az örömünk, mivel elég kicsi, és nem valami precíz. De legalább van, és végül is használható.

Menürendszer, üzemmódok

A minimalizált mennyiségű kezelőszerv ellenére egyszerű és magától értetődő az A1000 IS kezelése. Még a lényegében soha nem használt, a Canon által preferált dedikált "Print" gomb sem felesleges, ugyanis lehetőség van a beprogramozására: 7 különféle funkciót rendelhetünk hozzá - én például az expozíció kompenzálást választottam ki. A "MENU" gombon kívül a középső, "FUNK. SET" gombon keresztül juthatunk be a gép logikusan felépített menürendszerébe. Utóbbi dedikált gombok híján az expozíció kompenzálás, fehéregyensúly, képeffektusok, fénymérés és képméret és minőség beállításait teszi közvetlenül elérhetővé. Ez amolyan gyorsmenü.

Az egyszerű kezelés központi eleme a módtárcsa, ahol a témamódokat, a Program és video állást és a teljesen automata módot találjuk. Utóbbi használatakor életbe lép az "iSAPS" (intelligent Scene Analysis based on Photographic Space) rendszer. Ennek alapja egy beépített adatbázis, mely a tipikusnak nevezhető fotókat, ponyosabban azok jellemzőit tartalmazza nagy mennyiségben. Fotózás közben a rendszer figyeli a helyzetet és összeveti az adatbázisban lévő adatokkal, így valószínűsíti, hogy mit is fotózunk, majd ennek megfelelően végzi el a beállításokat. Egy intelligens funkcióról van tehát szó, mely elsősorban az amatőr vagy tapasztalatlan fotósoknak hasznos, mivel sokmindent helyettük végez el.

Összességében véve a menürendszer magától értetődő és egyszerű; a legtöbb ember kicsomagolja a gépet, a használati utasítást azonnal félreteszi és elkezdi használni azt. Ha teljesen kezdő az új tulajdonos, a kézikönyv segítségével persze gyorsan meg lehet ismerkedni a géppel. A Digic III képfeldolgozó áramkörnek köszönhetően a menürendszer, és az egész gép működése pergően gyors.

Úgy tűnik közeleg az a nap, amikor minden fényképezőgépben lesz optikai képstabilizáló rendszer. Az A1000 IS-é autentikus hardveres rendszer, az érzékelő elmozdításával manipulál. Az erre a funkcióra dedikált áramkör másodpercenként 4000 impulzus segítségével ellenőrzi kezünk remegéséből adódó mozgások paramétereit, és az ez alapján feldolgozott adatok felhasználásával mozdítja el a megfelelő irányba az egyik kerámia ágyba foglalt lencsetagot.

Három módban, "Continuous" (folyamatos), "Shooting" (exponálás) és "Panning" (panoráma - ennek semmi köze panorámafelvételek készítéséhez!) is használhatjuk. "Continuous" módban értelemszerűen a gép bekapcsolásával azonnal működésbe lép a rendszer, és egyfolytában működik. Ennek egyetlen előnye van, képernyővel való komponáláskor már a stabilizált képet látjuk, ami megkönnyíti a dolgunkat - viszont jó sok áramot fogyaszt. A "Shooting"mód esetében csak az exponálógomb félig lenyomásakor lép működésbe, és a hatásfok tecnikai okok miatt jobb, ráadásul értelemszerűen lassabban merülnek ki az elemek/akkumulátorok. Emiatt az ember hajlamos ebbe az állásba tenni és ott is felejteni. "Panning" módban viszont a horizontális mozgást végző téma - például mozgó jármű, biciklista, futó gyermek stb. - fotózásakor tudja a rendszer kezünk remegését megfelelően kiküszöbölni, és éles fotókat készíteni.

A rendszer hatásfoka vitathatatlanul jó, kár hogy a kezdő fotós nem nagyon fogja értékelni, sőt talán azt sem fogja észre venni hogy van, nekik teljesen természetes lesz a dolog. Használatakor sokkal könyebb mozogni, kevés fényben vagy tele állásban sokkal kevesebb lesz a bemozdult fotó, és a gép eleve alacsonyabb ISO értéken dolgozik majd - ami ebben a kategóriában a képzaj miatt nagyon nem mindegy (lásd lentebb).

A kezdő fotósnak fontos tudni, hogy az ilyesmi rendszer kizárólag kezünk nemkívánatos mozgását kompenzálja, a mozgó témák miatti elmosódásra semmilyen hatással nincs. Ha viszont annyira mozog a téma és nincs más megoldás, használhatjuk a "Motion Detection Technology" nevű automatikát. Ha nincs rá feltétlenül szükség, ezt érdemes kikapcsolni, mert nem csinál mást, mint mozgó téma felismerése esetében megemeli az ISO érzékenységet (maximum ISO 800-ig) annak érdekében, hogy emelhesse az exponálási időt, tehát kimerevedjen a fotótéma. Ebben a kategóriában pedig az ISO érzékenység emelése a képzaj miatt igencsak nemkívánatos tevékenység - az A1000 IS esetében pedig különösen.

Arcfelismerés - újabb funkció, mely már szinte kötelezővé válik a kompaktok világában. Jelen esetben a rendszer egyszerre 9 emberi arcot képes felismerni és ennek megfelelően elvégezni a következő beállításokat: fókusz, expozíció, fehéregyensúly és vaku. Ilyenkor vagy ki vagyunk téve annak, hogy a gép valahogy eldönti, melyik arc élvezzen prioritást a beállításokat illetően, vagy kiválaszthatjuk a fő modell arcát, és ekkor a gép mozgás közben követi azt.

A gép autofókusz rendszere a márkához híven gyors és pontos. Nemcsak TTL módban, de kevés fény mellett az autofókusz lámpa segítségével is remekelt a gép, ami fotózás közben önbizalmat ad a fotósnak. A 9 pontos rendszernek köszönhetően ugyanis elkészített képek szinte mindig élesek. A szokásos beállítások mellett használhatjuk az arcfelismeréses autofókusz lehetőséget is. A fénymérés a megszokott három módban használható: kiértékelő, középre súlyozott és szpot. Az automata fehéregyensúly megbízható és pontos, kivéve floureszkáló állásban (szokás szerint). Mintha erre a problémára igazából eddig nem született volna megoldás.

Elég fejlett képnézegetési/szervezői képességei vannak a kis Canonnak. Lehet kicsinyíteni, nagyítani, képernyőn vagy televízión diavetítést csinálni, kategóriákat, mappákat készíteni. Nyomtatási vagy képátviteli sorrendet felállítani, hangfeljegyzéseket biggyeszteni a képekhez, valamint utólag eltüntetni a vörösszem effektust. Egyszóval az A1000 IS igyekszik egyben egy kis képszerkesztő- kezelő is lenni.

Optika, érzékelő

Elődjéhez hasonlóan, az A1000 IS-nek 4-szeres zoom optikája van, mely 35mm-es ekvivalenciában 35-140mm-es gyújtótávolságot jelent. Az optika fényáteresztése F2.7-5.6, ami nagylátószögben éppencsakhogy jobb az átlagnál, tele állásban pedig igencsak középszerű.

A gép 1/2.3"-as érzékelője maximális felbontásban 3648 x 2736 pixeles képeket készít. 10 millió effektív megapixel zsúfolódik rajta, ennek eredményeképpen a képzajjal komoly problémák vannak. Már ISO 200-nál is látható mértékben megjelenik a zajosodás, ISO 400-nál a nyilvánvaló zajcsökkentésnek köszönhetően már a részletek vesztése is észrevehető. Az érzékenységet egészen ISO 1600-ig is fel lehet tolni, ilyenkor már inkább önnálló, kreatív eszköznek használhatjuk ezt a jelenséget.

Képminőség

Az elkészített felvételeket nézve nem éri csalódás az embert, a képek minősége nem hagy maga után kívánnivalót. Ami először feltűnik, hogy a színvilág túlzásoktól mentes és természetes. A látvány valahogy balanszban van a valósággal, emiatt az elkészített fotókat kellemes visszanézni. A jó élességállítás miatt a képek mindig élesek, továbbá feltűnik, hogy a sarkok felé igencsak keresgélni kell a kromatikus aberrációt, és nem is igen lehet felfedezni - ebből a szempontból nagyon meglepő teljesítményt nyújtott az A1000 IS.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az egész osszhatáson lenyegében csak a már fent említett magas képzaj ront - bár igazán mégsem. Ugyanis a hatásos képstabilizálásnak köszönhetóen általában eleve alacsonyabb érzékenységen dolgozik a gép. Emiatt összességében véve automata módban nem lesznek zajosabbak a képek mint más hasonló gép esetében. Ráadásul ISO 100-ig lényegében zajmentesek a fotók. Elég jól lehet makrózni is a kis Canonnal: 3 cm távolságra képes fókuszálni és éles képeket készíteni az optika.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Vaku

A belső vakuról annyit érdemes megemlíteni, hogy a korábbi modellekhez képest kicsit gyorsabban, 3 másodperc alatt töltődik fel, ami fotózás közben érezhető pozitív változás. Fényereje nagylátószögben 4, tele állásban 2 méter. Természetesen találunk lassú szinkron és vörösszem kompenzálást is. Utóbbi néha hatásos, valamint arcfelismerés állásban a vaku fénye is az emberi arcnak megfelelően lesz beállítva. A vaku használatakor az expozíció nagyon pontos, vakupapucsnak pedig nyoma sincs.

Sorozatfelvétel, videorögzítés

Videózni 640 x 480-as, tehát VGA minőségben 30 képkocka/másodperc sebességgel lehet, tehát normál televízió készüléken élvezhető a képminőség, a hang az már más kérdés. Az elkészített videók jók, egy videokamerával azonban nem szabad összehasonlítani. A gép AVI formátumban rögzíti az anyagot, maximum 1 órás hosszban (illetve ameddig van szabad hely a memóriakártyán).

Áramellátás, memória

2 darab ceruzaelem táplalja az A1000 IS-t, aminek kétségkívül vannak előnyei. Ha utazunk nem kell feltétlenül töltőt vinnünk magunkkal, ceruzaelemet pedig a világ minden pontján lehet kapni, ahogy tölthető ceruzaelemet és hozzátartozó töltőt is. A gép SD, SDHC, MMC, MMCplus , HC MMC plus kompatibilis memóriakártyákat fogad. Belső memóriája nincs, viszont a gyári dobozban találunk egy 32 MB-os SD kártyát.

Összegzés

Tesztgépünk első fényképezőgépnek kiváló, mivel egy kicsivel többet tud, mint a boltokban kapható kiskompakt gépek döntő többsége. Annak ellenére, hogy nincsenek rajta manuális beállítást lehetővé tevő funkciók, az átnézeti kereső, a könnyen elérhető főbb beállítások és a jó képminőség kedvet adhat tulajdonosának a fotózáshoz. Természetesen a gép magában hordozza a szegmens betegségeit, azonban azok mértéke és jellege miatt az árkategória egyik kiemelkedő típusának mondható.

A fényképezõgépet az FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #11
    Szerintem hogyha ezek a tesztfotók nem úgy néznének ki, mint egy újabb telefon képei, mindenki üdvözölné a fejlett automatikákat.
    Nekem van egy Panasonic DMC-FS3-am, lehet trendi fényképezőnek is mondani, de én IMÁDOM az automatikáját, eddig mindig valósághű képeket tudtam csinálni vele. Pedig nincs is benne "iSAPS", meg nem is Canon a márkája (igaz a lencse Leica) Szóval érted..
  • closed #10
    Komolyan nem értem miért háborogtok azon, hogy egy kezdőknek szánt gépbe fejlett automatikát raknak. Ti nyilván mindig full manuális módban, kézi fókusszal fotóztok, és vissza sem nézitek az elkészült képet, mert marha biztos, hogy tökéletes lett, igaz?
    "A tervezők ezekszerint tökhülyék a fotózáshoz" - épp ellengezőleg, készítettek rengeteg jól exponált kép alapján egy "adatbázist" (valójában egy függvényt), ami adott bemeneti paraméterekhez (fókusztávolság, tárgytávolság, zoom-pozíció, fényviszonyok) ad egy rekesz-és záridő-értéket, amivel várhatóan a legjobban sikerül a felvétel. Ehhez igenis kellett fotós tudás.
    Ismétlem, ez a gép kezdőknek illetve olyanoknak készült, akik nem készülnek fotóművésznek, csak szeretnének fotótechnikai ismeretek nélkül is jó képeket készíteni mondjuk egy nyaralás alkalmával.
    "A gép fogása gyenge az ujjak könnyen rácsúsznak a lencsére" Ez használat közben, "kitolt" objektívnél felettébb valószínűtlen. Persze ízés dolga, én is próbáltam a félmilliós Leica Digilux-3-at, és valami hihetetlen módon rossznak találtam az ergonómiáját - ettől még egy zseniális fényképezőgép, csak nekem nem áll kézre a használata.
    "ez a géputánzat nagyon kétbalkezeseknek készült. Az automatika, ha van, NEKEM dolgozzon, de ne HELYETTEM. " így igaz, ez a gép nem neked készült, ettől még nem értem miért kell fikázni. Mellesleg ha a NEKEM-HELYETTEM alatt azt érted, hogy felül tudd esetlegesen bírálni az automatikát, akkor nyertél, nem muszáj az "egygombos" módot választani, és máris nem dolgozik az optimalizáló algoritmus.
  • Gabe Dearborne #9
    Hát szóval... Canon ide, Canon oda, ez a géputánzat nagyon kétbalkezeseknek készült. Az automatika, ha van, NEKEM dolgozzon, de ne HELYETTEM. Különben sem szándékozom ilyen gépet venni.
  • Möci #8
    .....sztem már megint elragadtad magad.
  • Möci #7
    Te is tudod, hogy nem vagyok a rajongód,....de szerintem is, most valahol nagyon igazad van.
  • closed #6
    Nemrég akciózták az elődjét, az A590IS-t, 20-ezerért adták, annyiért ajándék volt. Ez duplaannyiba kerül, de messze nem ér duplaanyit. Az 590-es és eközött a különbség, hogy ez vékonyabb házban van és 2megapixellel nagyobb érzékelőt kapott, ami persze inkább hátrány (nemcsak a zajosodás miatt, de az azonos optika a nagyobb lapkán rosszabb fényerejű). Viszont az "öregen" van rekesz- és záridő-előválasztás és manuális mód is, amit érthetetlen okból az a1000-ről lehagytak.
    Akiknek nem tetszenek a tesztképek, azok nyilván DSLR-hez hasonlítják, ez azért nem az a mezőny, de a kategóriájában ez átlagon felüli.
    A ceruzaakksi meg külön öröm, nemcsak mert olcsó és minden sarkon kapni pótot, hanem mert 0 fok alatt is működik, ellentétben a lítiumos akksikkal. (jártam már úgy, hogy negyedórát melengettem a hónom alatt egy akksit, hogy fotózni tudjak) A ceruzaakksi hátránya a nagyobb méreten és súlyon kívül csak a kisebb áram miatti lassabb vakufeltöltés.
    CHDK-firmware-tool segítségével pedig ezeknek a kics kompaktoknak a tudása döbbenetesen nagy, gyakorlatilag mindent tudnak, amit egy mai DSLR, plusz scriptelhetők (pl. ötpercentkét lőjön egy fotót, vagy amikor mozgást érzékel(!)), meg egy rakás hülyeségre is jók, pl. játékok vannak benne meg text-reader, naptár, stopper stb.

    a cikk hibái:
    "...érzékelő elmozdításával (Lens-Shift) manipulál." --> ez értelemszerüen sensor-shift
    " "Panning" (panoráma - ennek semmi köze panorámafelvételek készítéséhez!)" - naná, mert a panning pásztázást jelent. (a dict.sztaki.hu is tévedhet néha :-))
    "A 9 pontos rendszernek köszönhetően ugyanis elkészített képek szinte mindig élesek." Ha jó egy autofókusz, akkor egyetlen fókuszpontos gép is "szinte mindig éles" , ha rossz, akkor az 1000 fókupontos gép is életlen képeket gyárt.
    "Az automata fehéregyensúly megbízható és pontos, kivéve floureszkáló állásban (szokás szerint)." Az automata jó (már amennyire), eddig OK, "fluorescent" állásban (vagyis fénycső világításhoz belőve) nem, ezt nem próbáltam, de ennek semmi köze az automatikus fehéregyensúlyhoz, max más színhőmérsékletű neoncsőhöz van gyárilag kalibrálva, mint aminél próbáltátok.
    "könnyen elérhető főbb beállítások és a jó képminőség kedvet adhat tulajdonosának a fotózáshoz. Ehhez párosul a jó képminőség. " nem ártott volna még egyszer elolvasni a cikket élesítés előtt.
  • Ferrer #5
    Írjatok má, mégiscsak egy kanonról van szó!!
  • babajaga #4
    "a gép fogása nagyon jó, majdnem ideális"

    A gép fogása gyenge az ujjak könnyen rácsúsznak a lencsére, ügyetlen a fogantyú.
  • babajaga #3
    "Fotózás közben a rendszer figyeli a helyzetet és összeveti az adatbázisban lévő adatokkal, így valószínűsíti, hogy mit is fotózunk, majd ennek megfelelően végzi el a beállításokat."

    A baromságot meddig lehet fokozni? A tervezők ezekszerint tökhülyék a fotózáshoz, akkor miért nem kecskét fialtatnak? Ez egyszerűen gyengeelméjűség!
  • kjasfhasdfasd #2
    Na ilyet sem! Legalábbis engem erről győztek meg a tesztképek :D