Kruza Richárd

Canon IXUS 80IS ismertető

Felbontás: 8,0 effektív megapixel (3264x2448)
Optikai zoom: 3x (38-114 mm)
Videorögzítés: 640x480, 60 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 230 000 pixel
Memóriakártya: SD, SDHC + 32MB belső memória
Energiaellátás: Lítium-ion
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 50 000 Ft
Óriási a kisméretű kompakt kategóriába tartozó fényképezőgépek népszerűsége, a gyártók is ezek eladásából tesznek szert a legtöbb bevételre. Ez a tény önmagában egyértelmű képet ad arról, hogy a felhasználók legnagyobb része milyen igényeket támaszt fényképezőgépével szemben. Ahogy a legtöbb ultrakompakt gépen, a Canon IXUS 80IS-en sincsenek manuális funkciók, csupán végtelen egyszerűen kezelhető automatizált folyamatok. Emellett viszont annyira kicsi, hogy zsebben teljesen észrevétlen, hordozása nem jelent semmilyen plusz terhet, miközben nagyon szép fotókat produkál.

Kívülről

Az IXUS 80IS magán hordozza a Canon ultrakompakt gépek stílusjegyeit, más gyártmányú géppel lehetetlen összekeverni. A tervezők nagyon ügyeltek az igényes megjelenésre. A kiválasztott anyagoknak, színeknek és formatervezésnek köszönhetően a gépnek nincs olcsó hatása - tudvalévő, hogy ez sokaknak nagyon fontos, mégha ezt nem is ismerik be. Feltételezhető, hogy aki ilyen gépet választott, nem spórolni akart, hanem kisméretű, vagy nagyon egyszerűen kezelhető, de mindenképpen igényes gépre volt szüksége.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Nagyon korszerűnek mondható az IXUS 80IS külső formája. Elődjére, az IXUS 70-re ilyen szempontból nem nagyon hasonlít, sokkal inkább emlékeztet például a Digital IXUS 850IS-re, ahol azonban az egybefolyó formák túlzottan domináltak. Az IXUS 80IS esetében a finom, hajlított vonalak és a határozott, egyenes vagy szögletes vonalvezetés megfelelő kombinációjával sikerült a múló divatot kiküszöbölni, és a mai igényeknek megfelelő külsőt kölcsönözni a kis szerkezetnek.

Kézbe véve az első dolog ami a hátlapon feltűnik, hogy nincs módtárcsa, helyette van egy háromállású kapcsoló. Ezt nyakatekerten nevezhetnénk akár módkapcsolónak is, mivel a gépen a funkciók igencsak le vannak egyszerűsítve, egy háromállású módtárcsa pedig elég eröltetett látványt nyújtana. Annyira jó helyen van, hogy egykezes használat mellett is biztonságosan lehet vele kapcsolgatni. A hátlapot tovább szemlélve nagyjából a más gyártóktól is megszokott megoldásokat találjuk a kezelőgombok kiosztásának vonatkozásában. A különbség annyi, hogy maguk a gombok nem dudorodnak ki, hanem egy síkban vannak a gép házával. A lapos gombok mérete és formatervezése jól átgondolt, mert a kicsit szokatlan megoldás ellenére elég jól lehet velük navigálni a menüben.

Az exponálógomb jól van elhelyezve, mozgása is megfelelő. Az IXUS 80IS fogása méretéhez képest stabil. Ebben segít egyrészt a fent említett módkapcsoló, mivel kicsit kidudorodik és éppen hüvelykujunk alá esik, másrészt - bármilyen furcsán is hangzik - az előlapon lévő Canon márkajelzés. Ez ugyanis szintén kicsit kidudorodik, felülete tapadósan recés, középsőujjunk pedig beleakad. A gép oldalán találjuk az A/V Out - Digital ajtót, alján pedig az akkumulátor/memóriakártya csatlakozások ajtaját, mindkettő műanyag. Utóbbi annyira vékony hogy nyitott állapotban nyeklik-nyaklik, érdemes tehát vigyázni rá. Csukott állapotban viszont mindkettő mozdulatlan, szorosan illeszkedik.

Igényes, jóminőségű benyomást kelt tehát a Canon IXUS 80IS, nincs rajta mit szégyellni.

Kijelző, kereső

Átlagos méretű, 2,5 collos kijelzőt kapott az IXUS 80IS. Szép, tiszta látványt nyújt, mely éles szögből, vagy erős napfényben is átlag felett teljesített - ebben a képernyőn lévő fényvisszaverő rétegnek is nagy szerepe van. Az átnézeti kereső egy ilyen gépben manapság már fehér hollónak számít, ezért nagyon örvendetes hogy a gépen ilyet is találunk. Csodára nem kell azonban számítani, a kép amit látunk rajta keresztül ugyanis kicsi, homályos és koránt sem fedi le a teljes képet. Ennek ellenére nagyon hasznos, erős fényben, napsütésben használható.

Menürendszer, üzemmódok

A gép kezelése magától értetődő mindenki számára. Bekapcsoláskor a Canon-tól megszokott menüstruktúra tárul elénk. A középső “Func. Set" gomb megnyomásával az összes beállítási lehetőség elénk tárul egy baloldali és egy alsó menüsor formájában mind fotó, mind video állásban. Fotózáskor az alsó menüsorban választhatjuk ki az üzemmódot, ehhez képest aktívak vagy inaktívak a baloldali menüsorban a beállítások: például automata módban semmit, a manuálisnak nevezett módban viszont már állíthatjuk az expozíciót, fehéregyensúlyt, a színbeállítást, fénymérés módot, minőséget és a képméretet. Egyéb üzemmódokban értelemszerűen a különféle beállítási lehetőségek aktívak vagy inaktívak.

Összesen 8 üzemmódot találunk, a rendszer tehát megkímél bennünket a hatalmas mennyiségű, funkcionalitásukban megkérdőjelezhető üzemmódok között való dilemmázástól. A manuális és a kézi beállítás mellett még 5 fehéregyensúly beállítás található az IXUS 80IS-ban. A kézi beállításra kikapcsolás után is emlékszik a gép. A rendszer szinte minden állásban jól működik, kivétel ez alól a floureszkáló állás, ilyen esetben általában eltér a beállítás az optimálistól. Ilyenkor inkább kézzel állítsuk be a megfelelő értéket, annál is inkább, mert ezt a műveletet egyszerűen elvégezhetjük.

A manuális beállítási lehetőségek tehát teljes egészében hiányoznak az IXUS 80IS-ból, ami a kategóriáját figyelembevéve cseppet sem meglepő. A korábbi típushoz képest több újdonsággal is kecsegtet:
  • Arcfelismerés: a kis Canon esetében a rendszer a szokásos fókusz, mélységélesség és expozíció automatikus beállítása mellett immár a fehéregyensúlyt is a felismert emberi archoz igazítja.

  • Motion Detection (mozgásfelismerés), mely mozgó téma esetében próbál asszisztálni. A mozgás intenzitásához mérten éppen annyira emeli az érzékenységet, hogy a mozgó téma "megfagyjon" a képen. Annak ellenére, hogy a rendszer a helyzethez mérten a képzaj kiküszöbölésére érdekében a lehető legalacsonyabb érzékenységre törekszik, csak valódi szükség esetén érdemes bekapcsolni - így kisebb esélyünk van a zajos képekre.

  • Optikai képstabilizátor: ehhez nem sok hozzáfűznivaló van, mivel egyre több gyártó zsebgépeiben megtaláljuk, használati értéke pedig nagyon nagy. A Canon esetében valódi, optikába szerelt rendszert találunk ami nem meglepő, hiszen a gyártó ebben a technológiában élen jár. Használatával lényegesen kisebb a bemozdulás, illetve a kézremegés okozta mosódott képek lehetősége, a képminőség romlása nélkül. A rendszer kifogástalanul működik, lényegében tele állásban is biztosak lehetünk a jó eredményben.

    Újdonság az AF Point Zoom rendszer, mely csak automata, manuális, portré és éjszakai módban működik. Az exponálógomb félig lenyomásakor, fókuszáláskor a képernyő középső részét kinagyítva látjuk a képernyőn. Ezáltal jobban láthatjuk a fókuszált területet. A dolog érdekes, aranyos, egy idő után viszont kikapcsoltam mert gyakorlati hasznát nem fedeztem fel - kézzel úgysem tudunk élességet állítani. Összességében elmondható, a Canon IXUS 80IS kezelése egyszerű, üzemmódjainak, és funkcióinak felépítése pedig nyilvánvalóan a célpiacnak irányul.

    Optika, érzékelő

    A gépben található 1/2,5"-ös képérzékelő - a mai kötelező trendnek megfelelően - nem kevesebb mint 8 effektív megpixellel van telezsúfolva. A megapixel hajhászással párhuzamosan a képfeldolgozó áramköröket is fejleszti minden gyártó - az IXUS 80IS-ben már a DiGiC III áramkör dolgozik. Ennek egyik fő oka - ha egyáltalán még van olyan aki nem hallott volna róla - a kis érzékelő és a nagy felbontás kombinációjából fakadó technikai anomáliák okozta nagy képzaj. A Canon IXUS 80IS esetében, a képeket szemlélve úgy tűnik a helyzet némileg jobb az átlag kiskompakt gépekhez képest, bár korántsem ideális. ISO 400-ig - bár az erős zajcsökkentés miatt ekkor érzékelhető némi lágyulás, részletek vesztése - a képzaj mértéke elfogadható, és a képminőség is elég jó. Az ennél magasabb érzékenységet lehetőség szerint kerüljük.

    Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
    ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600

    A gépben található Canon optika háromszoros zoom átfogása 35mm-es ekvivalenciában 38-114mm zoom átfogást jelent. Kár hogy nincs erőteljesebb nagylátószöge a rendszernek, ez nagy hátrány, hiszen sok konkurrens zsebgépben található már például 28mm-ről induló zoom optika. A nagylátószög többségében ugyanis kiválóan kihasználható lenne. Az optika fényereje F2,8-4,9, ami viszonylag jó adat.

    Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

    Autofókusz vonatkozásában a márkához híven az IXUS 80IS élen jár. A rendszer gyors, pontos, élvezet a géppel kattogtatni. Még tele állásban sem különösebben érzékelhető lassulás, valamint mindig megtalálja a gép a megfelelő beállítást. Kevés fényben a segédlámpa lép működésbe, ami a szokásos beltéri körülmények között szintén jól működik, teljes sötétségben a rendszer hatásfoka viszont már körülbelül 1m-re csökken. Makrózásból is jelesre vizsgázott a masina, főképpen nagylátószögben: ilyenkor 3 cm-re lehet megközelíteni a témát. Tele állásban ez az érték már 4 cm, mindent egybevetve azonban a torzítások az átlagnál alacsonyabbak, a képminőség pedig jó.

    Képminőség

    A Canon IXUS 80IS legfontosabb ismérve a jó képminőség, nyilván sokan emiatt fogják választani ezt a típust. Fontos azonban tudni, hogy a gép a mai kisszenzoros gépek összes negatív tulajdonságát bírja. A szenzor és optika kis méretei miatti anomáliák jelen vannak: kromatikus aberráció, hordósodás, képzaj stb., mégis ezeknek mértéke valamint kombinációjuknak milyensége miatt az összhatás, maga az elkészített fotók minősége átlag feletti. Dinamika tartomány vonatkozásában is ugyanezt lehet elmondani. A képek színvilága szép és természetes, amihez párosul a precíz autofókusz rendszer. Minden technikai vonatkozásban egy kicsit jobbak a fényképezőgép technikai specifikációi, és ezeknek összhatása az átlag feletti képminőségben nyilvánul meg.

    Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

    Vaku

    A gyári adat szerint a beépített vaku hatásfoka 0,3-3,5m, és ez érezhető is. Más hasonló gépekhez képest kicsit gyengébb a vaku ereje, ami miatt használatakor jobban ügyelni kell arra, hogy fotózáskor hogyan helyezkedjünk a géppel. Az expozíció viszont mindig pontos, nincsenek beégett részek a fotókon, valamint kellemes, meleg színeket produkál a gép vakuzáskor.

    Sorozatfelvétel, videorögzítés

    A mai technikai szinvonal szerint átlagos, 640 x 480 pixeles videókat készít az IXUS 80IS, 30 vagy 60 képkocka/másodperc mellett, így televízión nézve is megfelelő minőségű az anyag. AVI formátumban dolgozik a rendszer, tehát ha videózni szeretnénk érdemes felszerelkezni jó nagy kapacitású memóriakártyákkal. Van a gépben Time Lapse funkció is, melynek alkalmazásával 1 vagy 2 másodpercenként rögzít képeket a gép.

    Áramellátás, memória

    A gépben SD/SDHC memóriakártyákat befogadó foglalatot találunk, valamint 32 MB belső memóriát, ami nem sokra elég. Egy 3,7mAh-es LiIon akkumulátor szolgáltatja az energiát az IXUS 80IS-nek. A gyári adat szerint egyetlen feltöltéssel 240 képet lehet készíteni, ez a teszt során kevesebbnek tűnt. Ez valószínűleg a sok vakuzásból és a képernyő folyamatos használatából adódhatott. Az akkumulátort a csomagolásban található asztali töltővel lehet feltölteni.

    Összegzés

    A Canon IXUS 80IS megítésélekor fontos szem előtt tartani azt, hogy mire is készült. Gyakorlott fotósok ugyanis kifogásolhatják az erős korlátok közé szorított manuális beállítási lehetőségeket, valamint a kicsit gyenge nagylátószöget, a gyenge zoom-ot és még néhány dolgot. Ennek ellenére az IXUS 80IS egy kiváló gép, átlag feletti jellemzőkkel. A dícséretet a kimagaslóan szép és éles képeknek és különlegesen igényes külalakjának köszönheti. A rendszer alkotóelemeinek átgondolt összehangolásának köszönhetően az elkészített képek minősége kinyomtatva sem hagynak maguk után kivánnivalót, és ebben a kategóriában ez a lényeg.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • KAWAszaki #3
      Hát, szerintem épp hogy az ixus 70-esre hasonlít....
      Finoman szólva inkább egy gömbölyített 70-es, mint a 850IS. Csak egy ránvfelvarrott modell.

    • Gabe Dearborne #2
      Nem potyára jó. Canon.
    • TeDDyRuSh #1
      Baromi jó kis gép...kár, hogy egyre kevesebben áldoznak ilyen kis profi kompakt gépre 50 ruppót:( Éljen az LS80, S760, A850!!:)