MTI

Egységesen fejlesztik az elektronikus közigazgatást

Elkészült az elektronikus közigazgatási fejlesztéseket egységesítő keretrendszer, a 85 százalékban európai uniós forrású projekt összköltsége 900 millió forint volt - jelentette be Baja Ferenc kormánybiztos kedden Budapesten.

Az ajánlás révén a jövőben akár a 27, úgynevezett nagy adatbázis, köztük a személyi, a társadalombiztosítási, az adóhatósági vagy a rendőrségi adatnyilvántartás rendszere az egységes szabványok szerint újulhat meg. Jelenleg a különböző szervezetekben a (gyakran azonos) adatok nyilvántartása is eltérő. Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára újságírók előtt arról beszélt, hogy a magyarországi közigazgatási informatikát ma különálló, "szigetszerű", együttműködésre alig alkalmas alrendszerek jellemzik. Mint fogalmazott, a közigazgatási reform csak akkor érheti el a célját, ha a jövőben a térségi közigazgatási fejlesztések már közös alapokra épülnek.

Baja Ferenc a keretrendszer megteremtését azzal indokolta, hogy a 2005 végéig kialakított, önállóan működő rendszerek további jelentős fejlődést már nem tettek lehetővé. Mint mondta, a fejlődés gátjává vált az egyes ágazati rendszerek közötti együttműködési képesség hiánya. A kormánybiztos azt hangoztatta, hogy az elektronikus közigazgatási keretrendszer megteremtése jelentős lépés a szolgáltató állam kialakítása felé. Jelezte azt is, hogy a dokumentum nem jogszabály, de "majdnem jogszabályi erejű". Ezzel utalt arra, hogy kormánybiztosként az egyetértési jogát a keretrendszer alapján gyakorolja.

Az ajánlás, a mintegy 6.300 oldalas, nyilvános dokumentumcsomag a központi közigazgatás, így például a minisztériumok számára kötelező. Az önkormányzatok számára azonban csak akkor kötelező, ha uniós forrásból akarják informatikai rendszerüket fejleszteni. Arra az újságírói felvetésre, hogy az egységes keretrendszer megteremtése nem sértheti-e a közbeszerzéseket, a kormánybiztos azt mondta, nincs ilyen probléma; az ajánlás feltételrendszert teremt. Matisz János, a VÁTI Kht. ügyvezető igazgatója azt közölte, hogy a program Európában egyedülálló, mert Magyarországon kívül Európában még sehol nem zárult le olyan program, amelyet az Európai Szociális Alapból finanszíroztak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • harcu #1
    Ez a pénz semmire sem lesz elég. Az egyes megyei jogú városok ennek több, mint felét képesek voltak elkölteni külön-külön úgy, hogy a saját rendszereik semelyik másikkal sem kompatibilisek, nincs átjárás közöttük. Ehhez képest csinálnak egy központit, amihez egyik sem fog majd tudni kapcsolódni, tehát jó sok pénzért külön kell majd megfejlesztetni ezt. Erre a 900 millió édeskevés lesz.
    Már akkor is látszott, hogy jó nagy baromság volt úgy elektronikus közigazgatást bevezetni, hogy ehhez semmilyen interfészek nem voltak definiálva, amin keresztül esetleg tudtak volna adatokat cserélni az egyes rendszerek, ebben tökéletesen igaza van Bajának. Az is jellemző, hogy ezek a rendszerek már készen voltak, mikor az ügyfélkapu még be sem indult, így nem tudtak hitelesíteni sem felhasználókat, tehát az elektronikus közigazgatás csírájában sem tudott létezni. Ha erre milliárdok mentek el, akkor az integrálás nehogy már meglegyen 900 millióból.