SG.hu

Nemzeti Digitális Közmű kellene

Ma a Miniszterelnöki Hivatal Infokommunikációs Államtitkársága, valamint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Intézet a hazai tudományos, innovációs és felsőoktatási élet prominens tagjainak részvételével konferenciát rendezett "Mi Nemzeti Digitális Közmű?" címmel.

Az elmúlt időszakban lezajló gyors informatikai és infokommunikációs technológiai fejlődés során a közigazgatás, az egészségügy, az oktatás, a kutatás-fejlesztés, a média nagy mennyiségű digitális adatot hozott létre és tett hozzáférhetővé az állampolgárok, intézmények és vállalkozások számára. Hazánk versenyképességének fenntartásához és az esélyegyenlőség megteremtéséhez ezért elengedhetetlen egy olyan infrastruktúra létrehozása, amely mindenki számára elérhető, interaktív, teljes körű kommunikációs hozzáférést biztosít.

A Nemzeti Digitális Közmű program eszköze az állam által előkészített jövőt álló, homogén és integrált optikai gerinc- és felhordó hálózat, minden település maradéktalan elérésével.A Nemzeti Digitális Közmű, mint a legkorszerűbb infokommunikációs infrastruktúra a Magyarországon rendelkezésre álló humán erőforrásokkal együtt ismételten piacképessé teheti hazánkat Európa és a világ számára. Megteremtheti az oktatási és kutatás-fejlesztési kommunikációs infrastruktúra EU konform módon való, költség hatékony kialakításának lehetőségét, biztosítva ezáltal hazánk teljes értékű csatlakozását az Európai Kutatási Térséghez (ERA - European Research Area), valamint lehetővé téve az érintett kör intézményeinek részvételét az európai programokban és projektekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kicsizoz #5
    Ja a 2. pontban azért kell a nagy kártérítési összeg, mert kormányváltásnál ügye meg kell szakítani a szerződést, mert a másik érdekcsoport "haver"-jának kell odaadni a bulit, közpénzből meg úgyis kifizetik, bármekkora a kártérítés összege.
    De az új szerződésbe is nagy kártérítési összeget kell írni, mert nehogy már 4 év múlva meg ők ne kapják meg a nagy lét amit a korábbinak is kifizettek...

    Látszik, optimistán tekintek az állami beruházásokra...
  • kicsizoz #4
    Már bocsánat, de szerintem ez egy faszság...
    1) kb 2x lesz drágább a beruházás, mintha piaci alapon készülne el, mert tudjuk miért...
    2) Vagy létrehoznak 1 céget ami üzemeltetni fogja (ez valószínűleg egy "haver" cége, aki kb 3x drágábban fogja üzemeltetni, mint ha piaci alapon csinálnák, de egy kb 15-20 éves kizárólagos szerződése lenne, ami megszakítása esetén a csillagokat is oda kell neki adni fájdalomdíjként.
    3) vagy odaadják egy piacon működő cégnek, hogy üzemeltesse, de akkor már nem sokban különbözik attól, ha nem csináltak volna semmit.
    4) Az ADSL technológia pár év alatt kb.4-5 év alatt kifutotta magát, lehet be sem fejezik a beruházást és már elavult lesz, kell egy céget alapítani, amelyik folyamatosan fejleszti a hálózatot, akkor már üzemelteti is, szóval közpénzből létrehoztunk egy újabb távközlési céget, amit aktuális kormány "haver"-nak tud majd privatizálni jó pénzért.

    Javaslatom:
    A teljes beruházás töredékéért adjanak támogatást a kevésbé ellátott területek gerinchálózatba kapcsolására, és költsék a köz pénzét másra.
    (nem örülök, ha még egy állami vállalat milliárdos veszteségeit kellene támogatnom adómmal)
  • shabba #3
    Itt meg tudod nézni részletesebben mi ez: link

    - Egy nyílt hálózatot mindenki használhat a kapacitások korlátaiig.
    - Az ára valahol a piaci ár környékén kell hogy legyen, esetleg valamivel alatta hogy az kicsivel letörje. Ingyen nem igazán lehetne adni, az ellen a gvh-nak kellene fellépnie mert erősen verseny és beruházás ellenes cselekedet lenne.
    - Elsősorban a szolgáltatóknak van értelme egy ilyen hálózatból gerinchálózati kapacitást bérelni. Esetleg még nagy cégeknek, vállalatoknak, állami intézményeknek akik eddig is bérelt vonali kapacitásokat használtak.
    - Miért kapnák már ingyen? Semmi nincs ingyen aminek költsége is van. Egy ilyen hálózatnak igen tetemes lesz a beruházási költsége, de a fenntartási költsége sem lesz olcsó.

    Arra leszek majd kíváncsi ki fogja majd ezt üzemeltetni, karbantartani? Le merem fogadni hogy majd valami csókosra bízzák, aki olyan drágán teszi majd meg, hogy a saját hálózat drágábban fog majd kijönni, mint a korábban üzleti alapon versengő cégektől bérelt hálózat. A beruházás egyik célja pedig pont az hogy az állami intézmények távközlési költségeiből jelentősen faragjanak.

    Mondjuk ezekben a fenti prezentációkban semmi konkrétum nem szerepel, csak a szokásos dumák. Egyedüli kontrétum talán csak az hogy első lépésben a 168 kistérségi központot ellátó településig lenne kiépítve optikai gerinchálózat, majd második fázisban az összes magyarországi településig, amiből már 3200 van. Időpontok még közelítőleg sem szerepelnek hogy mennyi idő alatt képzelnék ezt megvalósítani.
  • HENCIG #2
    Na választ kaptam a tv-ből!
    Állami beruházás, állami kézben marad, de mindenki használhatja!
    Felmerült újabb kérdés: Mindenki használhatja? Mennyiért? A szolgáltatók is? Ők is esetleg ingyen? Ők esetleg ingyen, de velünk kifizettetik?
  • HENCIG #1
    Most mi van?
    Érti ezt valaki?
    Az állam optikai hálózatot hoz létre ? An szolgáltatók meg majd nulla beruházás után minket húznak le?
    Valami elmondja?