MTI

Alkotmánysértő az elektronikus szavazás Németországban

A szeptemberi németországi parlamenti választások során minden valószínűség szerint nem alkalmaznak számítógépeket a voksok leadásához - jelentette be kedden a berlini belügyminisztérium.

A minisztérium szóvivője azt követően foglalt állást, hogy a német alkotmánybíróság nem sokkal korábban alkotmánysértőnek minősítette a számítógépek alkalmazását a 2005-ben lezajlott országos parlamenti választásokon. A karlsruhei testület azzal indokolta döntését, hogy a szavazatát számítógép útján leadó mintegy 2 millió választópolgár nem tudta megbízhatóan ellenőrizni voksának helyes rögzítését, noha a szavazatok kezelésének és az eredménynek nyilvánosan ellenőrizhetőnek kell lennie. Ez demokratikus alapelv - mondta ki a bíróság. Az alkotmánybírák mindazonáltal nem nyilvánították érvénytelennek a négy évvel ezelőtti szavazást, mivel nem találtak programhibára vagy manipulációra utaló jelet a szóban forgó összesen 1800 gépen.

A bíróság ítéletében nem zárta ki teljesen a számítógépes szavazás lehetőségét: hatályban marad a választási törvénynek az a vonatkozó rendelkezése, amely lehetővé teszi "készülékek" igénybevételét a választás lebonyolításához. A belügyminisztérium szóvivője ugyanakkor azt hangoztatta, hogy számítógépeket valószínűleg nem fognak alkalmazni. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az ítélet nyomán egy új szavazási eljárási rendet kell kidolgozni. A döntés azt jelentheti, hogy az idén szeptemberben esedékes németországi választásokon csak a hagyományos módon, szavazólapokon, golyóstollal lehet majd szavazni.

Üdvözölte az alkotmánybíróság döntését Norbert Lammert, a Bundestag elnöke. A konzervatív politikus a leadott szavazatok megbízható ellenőrzését fontosabbnak nevezte a voksok gyorsított összeszámlálásánál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!