Gyurkity Péter

Kilenc új chip jön az AMD-től

Az AMD egészen pontosan kilenc Opteron szerverchippel indítja útjára saját 45 nanométeres generációját, még az ünnepek előtt. Ezek egyharmaddal gyorsabbak és kisebb étvágyúak a Barcelona magos sorozathoz képest.

Az új fejlesztések közeli érkezéséről Patrick Patia, a cég szerverekért és munkaállomásokért felelős részlegének igazgatója beszélt újságírók előtt San Francisco városában. Kiemelte, hogy a Barcelona hibája (a gyorsítótár kezelésével kapcsolatos gyártási problémák) után valami újat és jót kellett bemutatniuk, hogy újra felkeltsék az üzleti vásárlók érdeklődését. Ez szerintük sikerült és a Shanghai család mind teljesítményben, mind pedig a fogyasztás terén újat hoz majd.

Mindkét adatot illetően 35 százalékos előrelépésről beszélnek a cég háza táján. A teljesítményt - többek között a 45 nanométeres gyártástechnológiának köszönhetően - sikerült ennyivel feljebb tornászni a Barcelona sorozat tagjaihoz képest, a fogyasztás pedig ugyanennyivel csökkent a korábbi Opteronokhoz viszonyítva. Elsőként egy 75 wattos példány érkezik majd, 2009 első negyedévében pedig követik őt az 55 wattos változatok, amelyeket számítási felhőkbe és blade szerverekbe szánnak. A 105 wattot igénylő Opteron viszont már a teljesítményre kiélezett szerverekbe kerülhet, nyilván nagyobb órajellel.

Tajvani források szerint az eredetileg 2009 januárja és októberje közötti időszakra vonatkozó, nemrég pedig idén októberre-novemberre előrehozott menetrend alapján kilenc új szerverchip jelenik meg. Ezek 2,3 és 2,7 GHz közötti órajelen üzemelnek majd, egy-, két- és nyolcutas szerverekbe szánva. A Socket F foglalatba illeszkednek, DDR2 memóriát támogató integrált vezérlővel érkeznek, amelyet 6 MB másodszintű gyorsítótár egészít ki. Kezdetben ezek a chipek csak a HyperTransport technológia első változatát támogatják majd, a HT 3.0 kezeléséhez is "értő" példányok 2009 második negyedévében várhatók.

Ugyanekkor egy új, kifejezetten szerverekhez szánt chipkészlet is várható, amely SR5600 néven az új Opteronokat hivatott kiszolgálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #7
    Nem 95W, az csak a TDP osztály, ami 65 és 95W között helyezkedik el. Szóval lehet, hogy pl. csak 66W valójában.
  • dez #6
    Az AMD nem forgalmaz semmit. Hanem gyárt.
  • Sanyix #5
    BTW az új x2-esek, elvileg olyan 30% körül gyorsabbak mint a brisbanek, bár nagyobb fogyasztással, (95w), de így viszont azonos órajelen simán vernie kéne a core2-ket, mivel az x2-nél se volt olyan húdenagyon gyorsabb.
  • Carbuncle #4
    Nem kicsit lehetnek gondok nálad! A Conroe E6750 -met bármikor szivesen lecserélném alaplapostúl egy Phenom 9850BE -re.
  • Sanyix #3
    Még mindig hülye vagy, mivan nem ment a szombat esti tunigparty?
  • Piel #2
    Még nyilván várnom kell egy asztali gépekbe szánt "normális" kis fogyasztású, nem melegedős, nagy teljesítményű, több magos AMD processzorra! Vagy azt nem is az AMD forgalmazza? Lehet, hogy ilyen nincs is? Mintha olvastam volna róla, csak azt nem így hívták.
  • Sanyix #1
    És miért nem?