Hunter

Gigapixeles felvételek olcsó kamerával

A legjobb profi digitális fényképezőgépek több tíz megapixeles felvételek készítésére képesek, egy robot állványnak köszönhetően azonban már egy olcsó kamerával is készíthetők gigapixeles képek.

A Gigapan nevű robotállvány a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem fejlesztése. Használata nem különösebben bonyolult, rögzíteni kell fényképezőgépünket az állványon, majd a kis konzolon be kell állítani a megörökítendő panoráma bal felső és jobb alsó sarkát. Az állvány motorjai segítségével a rászerelt fényképezőgép maximális nagyítással egy eseményt több száz vagy ezer kép hálójával örökít meg. Manuálisan nem kell semmit tennünk, a robot kezeli a fényképezőgép zárszerkezetét. A képeket egy fényképösszefűző szoftver rakja össze egyetlen rendkívül részletes, több milliárd pixeles képpé. Ez a gigapixeles panorámakép, röviden gigapan.

A legnagyobb, leglátványosabb gigapanok túl nagyok lehetnek akár a legnagyobb teljesítményű asztali számítógépek számára is. Az eredmény túl részletes, hogy bármilyen nyomtatásban megszemléljük, azonban feltölthetők egy kifejezetten erre a célra kialakított webhelyre, ahol a felhasználók képesek belezoomolni a képekbe. A lapunkon már másfél éve ismertetett eszköz egy közönséges halandók számára is elérhető változata most jelent meg a kereskedelemben 380 amerikai dolláros áron.

A robot ugyanolyan érdeklődésre tarthat számot a tudomány képviselői részéről, mint a hobbi fotósok körében. Ezt jól példázza, hogy a Gigapan első tesztelői között egy 25 fős tudóscsoport is volt. Richard Palmer a Hawaii Állami Egészségügyi Hivatal botanikusa már 2007 végén megkaparintotta az egyik első modellt és nagy része volt a Gigapan veszélyeztetett környezetek tanulmányozásban való alkalmazásának kidolgozásában. Kollégájával, Kim Bridges-zel hatalmas gigapanokat készítettek egy völgyben, amit szinte teljesen lekopaszított a haszonállatok legeltetése. A kutatók folyamatosan készítenek panoráma képeket, egy új módszert mutatva be a növényzet regenerálódásának dokumentálására.


Palmer úttörő munkát végzett a makrólencsés gigapan felvételek készítése terén is, amivel a botanikánál maradva, a növénygyűjtemények mintapéldányait dokumentálhatják milliméteres részletességgel (példa a növényekről készült gigapanra). Ez nagy segítség lehet a kisebb intézetek számára, különösen a fejlődő országokban a fajok dokumentálásában, véli Palmer. "A valós példányok helyett gigapanok terjesztésével a technika megoldást kínál azokra a gyakran felmerülő aggályokra, hogy a kölcsönadott példányok talán soha nem kerülnek vissza és jobban szabályozhatók a biotechnikai kutatások" - tette hozzá. A növénygyűjtemények akár "biokalózkodás" áldozatává is eshetnek, nem ritka, hogy a kölcsönkapott példányok DNS-ét kinyerik, hogy potenciálisan értékes géneket és molekulákat keressenek benne.

Ron Schott a Fort Hays Állami Egyetem geológusa szintén sokat tett a gigapan felvételek fejlődéséért. Ő készítette el az első 3D-s gigapant, ami vörös-zöld szemüvegen keresztül szemlélve meglepő perspektívából tünteti fel a földtani jegyeket, melyekbe szabadon be- és kizoomolhatunk (példa egy 3D-s gigapanra). Ezek két kissé eltérő helyzetből felvett gigapan kombinálásából születnek. Schott jelenleg azt vizsgálja, vajon felépíthető-e egy tájkép részletes háromdimenziós virtuális modellje egy sztereo gigapanból. Akárcsak Palmer ő is nyomon követi a képeken mutatkozó változásokat. "Szeretném látni, használható-e a technika az erózió nyomon követésére és mérésére" - mondta.

A Gigapan alkalmazási területei a tudomány világában meglepően tágak, a geológia és a botanika mellett a régészet és a biológia is jelen van. Sarah Sharpe archeológus például a jordániai Petránál található úgynevezett Nagy Templom ásatásainál használja az eszközt, míg Bill Walleur a Jane Goodall Intézet munkatársa csimpánzok megfigyeléséhez használja a szerkezetet Tanzániában. Mindannyian nagyra tartják a technikát és mindannyian nagyon várják a robot új változatát. Az egyik leggyakrabban hallható kívánság hogy erősítsék meg a robot állványt annyira, hogy a nagy SLR gépeket is elbírja, hamarosan ez a változat is elérhetővé válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tntmax #32
    Sirályosos!
  • Zrasf #31
    Ezzel csak az a baj, hogy a szokatlan "3D" mozgás miatt a legtöbb ember 1 perc után elhányja magát. Amúgy jók, de már régóta létezik ilyen.
  • Möci #30
    Bojkottáltok?!?!?!
  • Möci #29
    Azt hiszem ezt meg kell néznetek!!!
    Sajnos nem én csináltam őket (mondjuk a közelükbe sem érek).


    Klikk 1
    http://www.photojpl.com/flash/08mallet.html

    Klikk 2
    http://www.photojpl.com/tour/08amos/08amos.html

    Ha előjött a kép, használjátok a gombokat!

    Balra-jobbra, körbe, előre-hátra, le-föl lehet haladni és a + ­- gombokkal
    zoom-olni !
  • smv #28
    Jah igen, amit kifelejtettem, hogy a 400 milis kompaktok korában nem hiszem, hogy a zoommal akkora gondok lennének (persze a képminőséggel annál több:D)
  • smv #27
    Nem értem miért kell kiakadni. Ez a gép összesen automatizálja a "panoráma" fotózásnál használt teknikát. Akinek nincsen rá szüksége (ala ott áll a gép mellett és magának szépen megcsinálja) annak nem kell megvennie, aki viszont szeretné ezt automatizálni, annak meg jól jön. Pont úgy ahogyan sokan jól megvannak manuális fókusszal, manuális vakuval, stb.

    Nem írnám le ettől függetlenül a gépet, épületek belső fotózásánál, kihalt helyek körpanorámájánál stb tényleg kényelmes lehet, hogy csak lerakom, visszamegyek 10 perc mulva és megcsinálja. Persze én sem érzem, hogy szükségem van rá, de nem is hiszem, hogy tömegterméknek szánták.
  • Alien69 #26
    Elég sz*r is lett (sorry). A kacsák be-be mozdultak, a bal oldalon állóak pedig hótt életlenek, mondjuk a másik oldal se tűéles.
    Másfelől, NEM bezoomol, hanem eleve max zoomra rakja a gépet! Bár, inkább a fótós állítja ezt be, nem a gép. Ergo, ez mozgó dolgokra SOHA se lesz jó. Logikus is! Ha tegyük fel, mint ahogyan írják is, megadod a bal felső, és jobb alsó sarkát a leendő képnek, és utánna kezdi el az "álvány" a fotózást mondjuk 500 képből, az soha se lesz egy időben. Nem is erről szól a történet. Hiszen a kompaktnak is meg az összes gépnek van egy sebessége, mennyi képet tud egy másodperc alatt elkészíteni. Ha 5 kép/s, akkor 500 másodperc alatt készül el egy kép (nem is beszélve annak kimentéséről, mert erről nem szól a fáma, bár gondolom, memkártya helyre kell valamit bedugni). Ennyi idő alatt egy csiga az egyik végéről a másikra elvándorohat!
    Aki meg nem látta az árát, mit olvasott? (380 amerikai dollár) Természetessen, a kompaktot NEM tartalmazza!
  • Molnibalage #25
    Nem igazán értelek. Még 1 éve láttam olyat, hogy kb. száz méterről készített képen úgy rá lehetett nagyítani valakire, hogy szinte a karórája látszott neki.

    A fenti képen is mit látsz? Semmit. Zoomlva meg ott a kissrác.
  • Molnibalage #24
    Gyerekek én ezt nem értem. Hogyan lehet fotót csinálni úgy, hogy nem egy időpillanatban készült ? Hogyan lesz ebből egységes dolog?
  • galocza #23
    a robi gondolom arra kell, hogy nagyon finoman, pontosan pozícionálja a kamerát pár (tized?)fokkal odébb.
    ha pontos a mozgatás, akkor kevesebb kép is elég (kisebb átfedés kell), plusz a szoftver is könnyebben boldogul.