Berta Sándor

Global Witness - állítsa le véres fémbeszerzéseit a mobilipar

A barcelonai Mobil Világkongresszust használták fel az emberi jogi csoportok arra, hogy felhívják a figyelmet a mobiltelefonokkal kapcsolatos vitatott alapanyag-beszerzésekre.

A Global Witness nevű szervezet azt szeretné elérni, hogy a mobil készülékek gyártói a jövőben soha többé ne használjanak fel telefonjaik és más eszközök gyártásakor a háborús térségekből, elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságból származó nyersanyagokat. Annie Dunnebacke, a Global Witness munkatársa szerint a mobiltelefonok iránt globálisan növekvő kereslet jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a fegyveres csoportok folytathatták a konfliktusaikat. Ezért a vállalatoknak mindent el kell követniük a beszállítói rendszerük felülvizsgálatára, hogy kizárhassák a milíciák által ellenőrzött bányákból származó ércek megvásárlását.

"Biztosak vagyunk abban, hogy az emberek nem akarnak majd olyan mobil készülékeket vásárolni, amelyek bűncselekményekkel, többek kzöött gyilkossággal, kínzásokkal és nemi erőszakkal hozhatók összefüggésbe. A mobil gyártóknak mielőbb cselekedniük kell, hogy ha nem akarják megkockáztatni, hogy a felhasználók emiatt elforduljanak tőlük" - mondta Mike Davis, a Global Witness másik munkatársa.


A szervezet a korábban az ENSZ szakértőivel közösen elvégzett vizsgálataira hivatkozott, amelyekből az derült ki, hogy az afrikai ország legnagyobb milicista erői közvetlenül az ón vagy a tantál eladásából fegyverzik fel magukat és finanszírozzák a működésüket. Ezek a fémek fontosak a mobiltelefonok gyártásához és az elmúlt években jelentős mértékben emelkedő nyersanyagárak csak tovább szították a harcokat. A világ legnagyobb ónfeldolgozó vállalata, a Thailand Smelting and Co (Thaisarco) például egy olyan exportőrtől vásárolja az ércet, akit a Forces Démocratiques pour la Libération du Rwanda (FDLR) által felügyelt bányákból látnak el nyersanyaggal. Az FDLR egy hutu milícia, amelynek tagjait azzal vádolták, hogy 1994-ben részt vettek a ruandai népirtásokban.

A Global Witness szintén példaként említette az 1996 óta tartó úgynevezett koltanháborúkat, amelyekben eddig emberek milliói haltak meg, illetve veszítették el otthonaikat. A koltan azért keresett, mert nagy a tantál- és nióbiumtartalma. Előbbi drága és az iparnak évente 1400 tonnára van szüksége belőle, utóbbi olcsó érc és a tantál pótlására alkalmazzák a csúcstechnikai termékekben. Ugyan már az 1990-es évek végén is voltak bojkottfelhívások, azonban nem érték el a kívánt hatást. A háború tovább tombol és az iparnak is egyre nagyobb szüksége van a nyersanyagokra. A leginkább érintett területek a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti része, valamint Ruanda és Uganda határa. Kongóban a koltan mellett találhatók még gyémántok, réz, ón és más fémek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DonGoku #19
    w
  • Alvarez999 #18
    Annyi az igazság a dologban, hogy a tantálkondenzátorok azonos kapacitás mellett kisebbre készíthetők, mint az alumínium elkók, ami a mobiltelefonoknál komoly szempont. Viszont a tantál elkók más előnyökkel is rendelkeznek, mint pl. jobb nagyfrekvenciás viselkedés, kisebb szivárgási áram és stabilabb működés, ami sok egyéb alkalmazásnál is nagy előny, ezért messze nem csak a mobilokban alkalmazzák őket.
  • bigjoe #17
    Idióta barom demagógia...
    A tantált kondenzátorok készítéséhez használjál. Minden elektronikus eszközbe vannak kondik!!!
    Az az idióta aki megírta ezt a felhívást esélyes, hogy számítógépen tette esetleg kinyomtatta interneten tovább küldte.. A fenti cselekedetekkel (eszközök használatával) támogatta a diktatúrát... Vagy nem???
  • Alvarez999 #16
    Így van. Na meg ón és tantál nem csak a mobiltelefonók gyártásához kell. Ón szükséges mindenféle nyomtatott áramkör beültetéséhez, a forrasztáshoz, a tantál meg kell a jó minőségű elektrolitkondenzátorok gyártásához. (A jobb gyártók legalább a processzort ellátó alaplapi konvertert szilárdelektrolitos tantálkondenzátorokkal szerelik, de gyakori, hogy az egész alaplapon ilyet használnak.) Szóval aki komolyan veszi ezt a dedós felhívást, az ne vegyen se számítógépet, se monitort, de más olyan készüléket sem, amelyben bármiféle elektronika működik.
  • Cat #15
    "Mert ki a szart érdekli, hogy azért a mobilért valakit megöltek, vagy megerőszakoltak? Senkit."

    Ez azért nyugaton nem így van. Pl. hatalmas veszteségeket okozott a Nikenak, amikor leleplező cikkek voltak, hogy gyerekek varrják a cipőit, és komoly kampány indult ellene. De az összes gyártó így van, számukra kevés annál imázsrombolóbb van, mint rabszolgamunkával hozni őket összefüggésbe. És ezen az a próbálkozásuk se sokat segít, hogy igyekeznek közvetítőcégeken keresztül intézni ezeket, a "más cég gyártja, én azt nem ellenőrizhetem" hozzáállást sem tolerálják.
  • Petko #14
    látom egyeseknek nehezen áll össze a kép... az összes nyugadi nagyvállalat kőkeményen érdekelt abban hogy ezek a fejlődő országok ilyen pusztulatok legyenek és halomra gyilkolják egymást.. valahol még direktben is beavatkoznak, kormányokat vesznek meg, diktátorokat pénzelnek csak azért hogy ilyen elqrt legyen és bagóér hozzásjussanak ahhoz ami nekik kell
    lehet a butus amerikaiaknak így úgy adakozni, pénztgyüjteni, 100 dolláros laptopot cipelni hogy milyen civilizáltak és humánusak, miközben az egész gazdasági társadalmi rendszerük arra épül (beleértve az ő jólétüket) hogy 1 dollár adományra kb 1000 dollár jut, azaz folyik vissza nyugatra
  • Balintos #13
    Milyen kormány? Ami önerejéből nem tud annyi hatalmat összegyűjteni, hogy ezt megakadályozza? Az nem megoldás, hogy külföldiek kikényszerítik, hogy állítsanak fel vmi kormányt, aminek a valós hatalma 0 lesz.
  • torreadorz #12
    "Én speciel, amióta láttam a „Véres gyémánt” című filmet, teljesen leálltam a gyémántvásárlással."

    Én is, bár előtte se vettem túl sokat (0 db) :)

    Cat:
    "Ha nem vennének a bányákból tantált, ónt, egyrészt elapadna a pénzforrásuk, meggyengülnének, így a kormány visszavehetné az irányítást saját országán belül."
    Ez azért igy nem igaz. Ezen országok többsége alapvetően egy törzsi berendezekdésü ország, ahol már évszázadok (évezredek óta) hagyomány a többi törzs tagjait öldökölni. Ott ahová fehér ember be nem teszi a lábát, ott is ölik egymást, csak mondjuk nem puskával hanem nyillal meg dárdával.
    És ne hidd azt hogyha az un. kormány kapná a pénzt akkor nem ez lenne. Ugyanis a legtöbb helyen a kormány a legnagyobb törzs tagjaiból kerül ki, és ugyanugy irtja a többi törzs tagjait. Sőt elég sok helyen az aktuális "kormány" is mindenféle puccs meg polgárháborún keresztül lett a kormány és ugyannyi vér tapad a kezéhez mint az ilyen mindenféle lázadó bandáknak. És azt sem gondolom, hogyha a nyugati társaságok ezen vezetőknek adna pénzt akkor azok nem vetnék rabszolgasorba a saját népüket. Dehogynem.

    Ugye a legnagyobb és legtipikusabb probléma, hogy mi a saját viszonyunkat probáljuk meg alkalmazni rájuk és ez általában nem megy, mert ők meg egy totálisan más rendszerben élnek, totálisan más gondolkodásmoddal.
  • azirafael #11
    Ha nagyon akarjuk mindent visszavezethetünk valamilyen bűncselekményhez. Egyszerre baszni és szűznek is maradni nem lehet.

    A BSG-ben Tight ezredesnek volt egy ehhez kapcsolódó elmés megjegyzése: Ha nagyon akarjuk akkor minden bűnünket visszavezethetjük két egysejtűre.
  • Barpi #10
    Én speciel, amióta láttam a „Véres gyémánt” című filmet, teljesen leálltam a gyémántvásárlással. Telefont sem veszek havonta, csak mert kiadnak egy új típust. Sajnos az ellen, hogy egyes fegyveres bűnöző csoportok ne tudjanak kizsákmányolni ártatlan embereket, nem tehetek semmit. És belátom mások sem nagyon. Miért? Mert ki a szart érdekli, hogy azért a mobilért valakit megöltek, vagy megerőszakoltak? Senkit. Legyen minél nagyobb a kijelző, legyen benne minden, hogy tudjunk villogni vele,a többi le van szarva. Amíg a biztonságos otthonunkban, teljes kényelemben egy pohár sörrel a kezünkben olvasgatunk ilyen cikket, tuti nem érdekel. Azt szerintem látni kell, és átélni, amiről szól maga cikk.