Berta Sándor

Környezetkárosítóak a biomobilok?

Számos olyan készülékről olvashattunk, mely bioalapanyagokból, például kukoricából, krumpliból vagy éppen bambuszból készült. Azonban ezek közel sem annyira környezetbarát eszközök, mint ahogy gondolnánk.

A világ állítólag legkörnyezetbarátabb mobiltelefonja a Nokia Evolve 3100, amely részben kukoricából készül. Az alapanyaga kukoricakeményítővel összekevert úgynevezett bioműanyag. A Samsung E200 modelljének háza szintén kukoricából van. De hasonló bio készülékeket jelentette be eddig már a Fujitsu, a Motorola, az NEC, a Sony, a SonyEricsson és a Siemens is.



A bioműanyagok elvileg ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a hagyományos társaik, viszont van egy előnyük: azt az érzetet keltik az emberekben, hogy kevésbé szennyezik a környezetet. Nos, szakemberek szerint ez közel sem igaz. "Jelenleg szkeptikusan, de még inkább elutasítóan fogadjuk a bioműanyagokat" - közölte Wolfgang Beier, a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal munkatársa. A hűvös álláspont oka, hogy eddig egyetlen gyártó sem mutatott be átfogó ökológiai összesítő anyagot, amelyből világosan kiderülne, hogy az adott cég minden jelenlegi környezetvédelmi előírásnak eleget tett a gyártási folyamat során.

Egy ilyen dokumentumból ki kellene derülnie például, hogy mennyi széndioxid jut a teljes gyártási folyamat során a légkörbe. De ide tartoznának az anyaghasználatra vonatkozó adatok, termelési információk is. Hiszen közel sem mindegy, hogy egy mobiltelefon házának alapanyagaként felhasznált kukoricát hogyan és milyen anyagok hozzáadásával termesztik. Szintén komoly problémát jelent, hogy az új gyártási folyamatok miatt jelentősen nőnek az elektronikai ipar nyersanyag-igényei.

A Siemens és a BASF néhány évvel ezelőtt elindította a BioFun programot, amelynek célja annak kiderítése volt, hogy a bioműanyagok miként használhatók fel az elektronikai ipar számára. A berlini kutatók polihidroxibutiráttal (PHB) kísérleteznek, amely nagyon hasonlít a polipropilénhez és a tulajdonságai miatt ez az anyag tűnt a leginkább használhatónak. "A legnagyobb gondunk jelenleg az, hogy túl sok energiába kerül a megfelelő anyagminőség elérése. Nagyon örülnénk, ha olyan eredményeket érthetnék el, mint például a Samsung mérnökei. Azonban úgy véljük, erre a jelenlegi körülmények között nincs esélyünk" - nyilatkozta Reinhard Kleinert projektvezető. A folyamat áramot és gőzt igényel, azonban csak akkor lehet lecsökkenteni a széndioxid-kibocsátást, hogy ha ökoáramot használnak.

Ezenkívül Kleinert szerint problémát jelent az is, hogy miként bomlik le a környezetben a bioműanyag. A műanyagok ugyanis önmagukban csak nagyon nehezen bomlanak le, ahhoz viszont, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsák, fel kellene őket hevíteni, ez azonban már károsítaná a környezetet. "Ráadásul ebben az esetben a komposztálás a legrosszabb lebomlási módszer, mivel hiszen víz és széndioxid marad utána. Emiatt nem vonzó egyelőre senkinek a bioműanyag, ami csak nehezen újrahasznosítható. Éppen ezért én most még a hagyományos műanyag használatát ajánlanám a gyártóknak" - tette hozzá Beier.

Janine Rothe, a Samsung szóvivője kijelentette, hogy továbbra is megpróbálnak hozzájárulni a Föld megmentéséhez és ahol csak lehet, a bioműanyagot fogják alkalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tenkenorman #9
    most attól hogy kukorica keméyítőt kevernek a műanyagba még ugyyanúgy szennyezik vele a környezetet, csak valamiből kevesebbet használnak...
  • Tripax #8
    Nem vagyok teljesen benne a részletekben, de élelmiszer alapú terményt nem vinnék az iparba. Van annak helye másképpen a táplálékláncba. Meg ott van ugye a bioüzemanyag tanulsága is. Megjelent és a másik oldalról, megemelkedett az étolaj ára.
  • loky #7
    Jha s ha kukoricából van, akkor összegyűjtök egy párat, vizbe teszem őket álni 1-2 napot, oszt jól összeturmixolom és woálá: kész a kaja...
  • tntmax #6
    Fából vaskarika.
  • kvp #5
    A termeszetes uton lebomlo muanyagoknak megvan az az elonyuk, hogy ha eldobja oket az ember, akkor nem maradnak szemet formajaban evszazadokig. Ilyen muanyagok pl. a kukoricakemenyitobol keszitett burkolatok, az oled kijelzok es a szerves felvezetok. A legnagyobb hatranyuk, hogy akkor is elkezdenek lebomlani, ha meg hasznalni kivanjuk a keszuleket, tehat a megadott ido (pl. 3 ev) utan mindenkeppen cserelni kell oket. Elonyuk, hogy csak annyi szendioxid marad utannuk, amennyit az alapanyagul szolgalo noveny az elete soran felvett. Ezt a kovetkezo telefonunk alapanyagaul szolgalo noveny megint fel fogja venni. A szukseges energia nagyresze a napsugarzasbol szarmazik. A tenyleges kornyzetszennyezes a gyartas es a kiszallitas soran felhasznalt energiabol jon, tovabba a keszulekben nyomokban megtalalhato egyeb anyagokbol. (pl. szilicium, aluminium, rez, stb)

    "Műanyagból és fából meg motorblokk."

    Motorblokkot aluminiumbol es rezbol kell csinalni, nem rozsdasodik es ha mar nem kell ujra be lehet olvasztani. A telefonoknal is hasznalhatnanak fem burkolatot es rez vezetekezest, de ezeket sokkal nehezebb osszegyujteni mint az autokat. Ezert talaltak ki a lebomlo telefonokat, ahol a burkolat, az elektronika, a kijelzo es az aksi is muanyag. (japanban mar letezik ilyen prototipus) A lenyeg, hogy ha elassak lebomlik, ha tuzbe dobjak tisztan eg el es ha nem dobjak ki akkor is adott idon belul komposztalja magat.
  • bmw #4
    Az ok, hogy pont egy olyan cegtol de lehet pont ez iranyban akarnak elmenni, hogy kornyezetkimelo cucc tehat akar havonta is cserelheted.
  • szurop #3
    Műanyagból és fából meg motorblokk.
  • Glutamin #2
    Kár, hogy ez a környezetvédelemtől még elég messze van. Egy kicsit vicces környezetvédelemről papolnia egy olan cégek, akinek az az érdeke, hogy évente cseréljünk le egy olan készüléket, ami minimum 5 évig is használható lenne.
  • dzsagon #1
    Kukoricából telefon, ez kb olyan fasz ötlet, mint vasdarabból korpásodás elleni sampont készíteni.