Berta Sándor

Megadóztat­hatják a mobiltornyokat

Meg kell-e adóztatni vagy sem a mobilátjátszást? Mennyibe kerülne mindez a fogyasztóknak?

A mobilantennákat és átjátszóállomásokat sújtó adó bevezetésének kérdése korábban számos európai országban, így Belgiumban és Ausztriában is felmerült. Könnyen elképzelhető, hogy egységes döntés születik, és az ügyben az Európai Közösségek Bírósága (EuGH) fog ítéletet hozni.

A kérdésben Hubert Gorbach osztrák alkancellár tárgyalásokat folytat Viviane Redinggel, az Európai Unió (EU) illetékes biztosával. Persze sok idő nem marad a vitás kérdések megvitatására, hiszen az EuGH már holnap kihirdeti a belgiumi mobilantennákat és átjátszóállomásokat sújtó adó bevezetésének ügyében hozott elsőfokú ítéletét. A kétségtelenül precedensértékűnek is nevezhető döntés könnyen lehet, hogy megoldást jelent majd a hasonló alsó-ausztriai problémára is.

Annyi már korábban kiszivárgott, hogy az európai legfőbb ügyész azt javasolta, vessék el a mobilantennák és átjátszóállomásokat sújtó adó bevezetéséről szóló belga javaslatot. Az EuGH döntésétől függetlenül nem valószínű, hogy Reding változtatott volna a korábbi álláspontján. Az európai biztos ugyanis úgy véli, egy ilyen különleges adó bevezetése semmiképpen sem nevezhető jó lépésnek és ellenkezne a szabad piaci versenyhez fűződő európai uniós joggal, valamint a mobiltelefonálási tarifák csökkentését célzó európai uniós tervekkel. Felmerül az is, hogy ha egy ilyen elképzelés megvalósulna, akkor annak költségeit a mobilszolgáltatók saját zsebből finanszíroznák-e vagy ráterhelnék a felhasználókra?

Az európai biztos azonban nem zárkózik el semmilyen tárgyalástól és bármilyen javaslat megvitatásától. Azonban nehezen képzelhető el, hogy hagyja magát eltántorítani álláspontjától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mipi #10
    Csinálja a sok hülye aztán majd meg is fog látszani a mobiltarifákon! Nem tudja valaki hogy a levegőnek most mennyi az áfakulcsa?
  • jefferson83 #9
    A nép Mostanában egy majmot se fogok megválasztani az biztos.
  • MacrosTheBlack #8
    Adót az ejrópaji bisztosokra!
  • Mihail #7
    csatlakozom a kampányodhoz
  • Falconer #6
    De ez nem jo ötlet, mert ki dönti el, hogy mi a rossz döntés?
  • HuAn82 #5
    Rössz döntésenként havi fizetésmegvonás.
  • Falconer #4
    Hogy kapnák be az összes *szomat! Adót mindenre! Sőt, adót az adóra!
  • 13alázs #3
    Hát igen ilyen emberek könnyen döntenek az ilyen kérdésekben, amúgyis 100-szor annyit keresnek mint mi!A végén egyértelmű, hogy a végfelhásználokkal
    fizettetnék meg. Kivel mással!!!!
  • Razgon #2
    A politikusokat is meg kellene adóztatni.

    Javaslataim:

    -hozzánemértési adó
    -hazugságadó
    -kampányadó
    -autóhasználati díj adója
    -rossz törvények hozása esetén törvénytelenségi adó
    -hülye ötlet adója
    -szemét ötlet adója

  • aaaaa #1
    Meg a távvezeték oszlopokat, és a villanyoszlopkat, meg a kresztáblákat...
    Mivel másabb egy mobil átjátszó torony ezeknél ???
    Idióták ! Mindezt persze ráhárítva a végfelhasználókra...