Berta Sándor

A Nokia a legkör­nye­zet­ba­rá­tabb gyártó

A Greenpeace felmérése szerint a világ legkörnyezetbarátabb gyártója a Nokia és a Dell, az utolsó pedig a Motorola és a Lenovo.

Az informatikai növekedés üteme elképesztő méreteket ölt, a termékek élettartama egyre rövidebb, a felhasználói igényeket egyre gyorsabban kell kielégíteni. Ezzel párhuzamosan nő a termékekben a veszélyes anyagok aránya is. A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet szerint éppen ezért kap egyre fontosabb szerepet a környezetvédelem a számítástechnikában, az informatikában és a távközlésben is.

A szervezettől a finn cég kapta a legtöbb pontot abban az összesítésben, amelyben azt vizsgálták, melyik vállalat fordítja a legnagyobb figyelmet a környezet védelmére termékei (elsősorban a számítógépek és a mobiltelefonok) gyártásakor. A Guide to Greener Electronics című anyagban többek között azt vizsgálják a szakemberek, hogy megtesz-e cég mindent a gyártási folyamat során a legveszélyesebb anyagok száműzésére; termékei közül mennyit lehet újrahasznosítani, újra feldolgozni; foglalkozik-e a nyilvánosság előtt is a környezetvédelemmel, illetve hogy milyen plusz egyedi környezetvédelmi kötelezettségeket vállal.


A tíz lehetséges pontból a Nokia végül hetet szerzett meg, a mobiltelefon gyártók között a második lett a SonyEricsson, harmadik a Samsung, negyedik az LG. A legrosszabb minősítést 1,7 ponttal a Motorola kapta. A rendszeresen frissített felmérés célja az, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és hogy rámutasson: az elektronikai hulladékok jelentik a háztartási szemét legnagyobb mértékben növekvő részét. S nem árt, ha az emberek figyelnek a kedvenc használati eszközeikre akkor is, miután kidobták őket.

Egyébként Finnországban számos különleges módját is választják a kiszolgált termékek újrahasznosításának, elég például csak a mobiltelefon-dobó világversenyt megemlítenünk. Idén 89 méterre repült a nyertes dobás, a készülék egy Nokia telefon volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalaa #12
    Sziasztok. rossz 6210-es keresek. megis venném. ha valaki tud irjatok a [email protected], köszi.
  • Deffyant #11
    de, bocs, elírtam, tényleg kínai
  • Yeti #10
    Mobiltelefon-gyártókról van ott szó.
    És a Lenovo tényleg kínai. Ők vették meg az IBM PC részlegét.
  • moha #9
    Nekem Motorola-m van, nagyon meg vagyok vele elégedve, nem volt még jobb Nokia-m pedig volt egy-két nívósabb darab.

    A Lenovo pedig nem kínai cég?
  • Deffyant #8
    hát akinek motorolája van az jobban jár ha tényleg jó messzire dobja... Nokia rulz

    a lenovoról meg annyit hogy a ruszkikat soha nem érdekelte a környezetvédelem, és nyílván nem most fogják elkezdeni...
  • DjDano #7
    az hogy milyen messze repül egy telefon főleg a súlyától és a dobás módjától függ... na meg a telefon dizájnjától is :))
  • dokar #6
    sztem a cikkíró a mobiltelefon gyártókra gondolt
  • brueni #5
    lehet, hogy a motorola az utolsó helyen áll, de az tuti, hogy jobban repül, mint a nokia....

    tapasztalat. (egyszer volt motorolám, és úgy eldobtam, hogy tán még ma is repül)

    nokia rule
  • mikloss #4
    "második lett a SonyEricsson, harmadik a Samsung, negyedik az LG. A legrosszabb minősítést 1,7 ponttal a Motorola kapta"
    Szerintem meg 2. lett a Dell 3. a HP... és így tovább! jah és a legroszabb sztem a Lenovo... de nemtom akkor most a kép a hibás vagy a szöveg?!
  • Cat #3
    a kérdésed rossz, helyesen így hangzik:

    mi haszna van egy rossz telefonnak? telefonhajító bajnokságot lehet vele rendezni.