Gyurkity Péter

2010-re csúszik a DDR3 elterjedése

Az Intel a Core i7 család eddigi eredményei láttán, az AMD pedig technikai gondok miatt halasztja jövőre a kizárólag az új szabványt támogató fejlesztéseit. Mindkét cég újabb alacsony fogyasztású chipekkel készül.

Tajvani források számoltak be arról, hogy a két rivális csak jövőre tervezi piacra dobni a kizárólag a DDR3 szabványt támogató termékeit. Korábban ugyan még 2009-es debütálásról szóltak a tervek, ám ez a közelmúltban megváltozott, a két processzorgyártó pedig most úgy gondolja, hogy ráérnek jövőre elindítani az igazi rohamot.

Az Intel esetében a Core i7 processzorok és X58 alaplapok eddigi szereplése keltett csalódást, a vásárlói igények ugyanis a kívánt szint alatt maradtak. A cég ennek láttán úgy döntött, hogy az 5-ös sorozatú chipkészleteket csak 2010-ben mutatja be, idén ugyanis immár nem várható a DDR3 gyors ütemű elterjedése, ezzel együtt pedig a forgalom megugrása. Ezzel egy időben az AMD-nek komoly gondjai vannak a Socket AM3 foglalatba illeszkedő processzorok vezérlőjével, elsősorban kompatibilitási és stabilitási szempontból, ennek következtében pedig ők is csak 2010-ben indítják útjára a kizárólag a DDR3 memóriát támogató fejlesztéseiket.

Időközben az AMD szóvivője egy interjúban elárulta, hogy a Congo platform (Neo chipekkel,  AMD RS780M + SB710 chipkészlettel, DirectX 10-et támogató Radeon grafikus vezérlővel, valamint ATI Avivo HD motorral) még idén debütálni fog. Az első, kifejezetten vékony és könnyű noteszgépekbe szánt processzor a Neo MV-40 (1,6 GHz, 512 kB másodszintű gyorsítótár), valamint a Sempron 210U (1,5 GHz, 256 kB L2 cache) lesz egységes, 15 wattos fogyasztással, míg a Sempron 200U (1 GHz, 256 L2 cache) mindössze 8 wattot igényel majd. Mindhárom chip 65 nanométeres gyártástechnológiával készül, így bőven van még tartalék a technológiában.

Ami az Intel terveit illeti, itt a már egyes netbookokban felbukkant Atom N280 chip jelent újdonságot. Ennek órajele 1,66 GHz, FSB-je 667 MHz, a GN40 jelzésű chipkészlettel pedig 60-65 dollárba kerül majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Okay82 #21
    Az a helyzet ha éppen most fejlesztenél akkor egyértelmü DDR3 kompatibilis cuccot kell vegyél,hol van még a DDR4,meg ha nem akarsz fél év mulva vagy kicsit több idö mulva alaplap+proci+ram kidobni szvsz!
  • dez #20
    Ez senkinek sem szúrt szemet???

    "Tajvani források számoltak be arról, hogy a két rivális csak jövőre tervezi piacra dobni a kizárólag a DDR3 szabványt támogató termékeit."

    A cikkíró figyelmébe ajánlanám, hogy a Core i7 kizárólag DDR3-at támogat. (És ez már itt sem az alaplaptól függ.)
  • dez #19
    Azért tedd hozzá, hogy ez a main (alaplapi) ramra vonatkozik, mielőtt mindenki nekiáll megvenni az 1.5 GB DDR2 rammal szerelt alsó-középkat. videokártyákat a 0.5 GB DDR3 változat helyett... :P
  • fecg21 #18
    Erről már én is írtam más fórumokon, a lényeg hogy 2012-ig a DDR2 RAM-oknál kellene maradni. És kb. 2012-ben egy az egyben átugorni egy szabványt-vagyis a DDR2-ről egyből DDR4-re váltani.
  • vasziszdasz #17
    Sztem majd a win7 tájékán. Vagy a win7 sp1. ^^
  • vasziszdasz #16
    Hagyjuk már a konzolt, a pokemon meg a márió nem pótolja a pc-s játékokat!
  • vasziszdasz #15
    a Core i7 processzorok és X58 alaplapok eddigi szereplése keltett csalódást, a vásárlói igények ugyanis a kívánt szint alatt maradtak.

    Nahát, milyen meglepő... Gondolom fingjuk nincs miért nem kell a k. drága szajré senkinek... Elhiszem hogy jó, de nem ennyire, hogy 300k-t kidobjak proci+alap+mem kombóra.
  • Kaadi #14
    mindenki figyelmét felhívom arra, hogy memóriából a több mindig jobb mint a gyorsabb. vagyis ha egy adott költségvetésből kell gazdálkodni, akkor inkább vegyetek 4GB DDR2 8oo-at, mint 2GB DDR2-1o66-ot. amit pedig aranyáron kínálnak, azt meg kell hagyni az árusoknak.
  • god25 #13
    Én azt olvastam, h annyira nem éri meg a DDR3-al foglalkozni, h a legtöbb mem.gyártó inkább a DDR4-et részesíti előnyben. Akár át is ugorhatjuk, mint a VISTA-t.
  • Inquisitor #12
    "vajon mikor lesz i7 notebook-okba?"
    120-130W TDP-vel? Jó sokára ... vagy visszatérünk a P4 érában használt 6 ventilátoros, gatyarádolvasztós, 7200mhA-s akumlátoros modellekre. :)