Gyurkity Péter

A töredezettség hátráltatja az európai kutatásokat

Az információs technológiai kutatások a kontinensen az Unió illetékes biztosa szerint a töredezettség és a kisebb ráfordítás miatt kullognak az amerikaiak mögött, ezen pedig változtatni kell.

Viviane Reding kedden, a Lyonban megrendezett ICT 2008 szimpóziumon beszélt az európai kutatási projektek állapotáról, a kontinensnek az amerikai viszonyokhoz képest elfoglalt helyzetéről, valamint a várható intézkedésekről. Elmondta többek között, hogy még mindig jelentős a lemaradásunk az Egyesült Államok mögött, ezért nem szabad visszafogni a kiadásokat, még akkor sem, ha a gazdasági-pénzügyi helyzet esetleg ezt indokolná.

Reding adatai szerint Euórpában a privát szektorban évente mintegy 35 milliárd eurót fordítanak kutatás-fejlesztésre (az IT területén belül), ez azonban alig fele az amerikai vállalatok által ugyanezen időszak alatt elköltött összegnek. A nyilvános befektetések esetében az amerikai szint 40 százalékát érjük el, a biztos asszony szerint pedig a régió nem jelent kellő vonzerőt a nagy pénzügyi alapok és a vállalatok számára.

Az sem elfogadható, hogy a kutatási ágazaton belül rendkívül kevés a kiemelkedő "csúcspont", miközben számos kiváló, bár igencsak "töredezett" kutatócsapat végzi munkáját elszórtan a kontinensen.

A biztos a töredezettséget jelölte meg fő problémaként, ami ellen mindenképpen tenni kell, ha nem akarunk még jobban lemaradni. A mérnöki és IT-ágazaton belül az európai intézményeknek is meg kell jelenniük a világ 20 legjobb egyeteme között, az ezeket felsoroló Academic Ranking of World Universities ugyanis jelenleg egyetlen ilyen nevet sem említ - ez még akkor is fájó, ha magát a listát is kritizálják a rangsor felállításának kritériumai miatt. Legalább ilyen fontos, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben sem szabad visszafogni a kiadásokat, éppen ellenkezőleg, még többet kellene költeni a kutatás-fejlesztési projektekre, mivel így tehetünk szert előnyre a versenytársakkal szemben.

Reding a telekommunikációs ágazatot, az energiagazdálkodással és -takarékossággal kapcsolatos kutatásokat, a beágyazott rendszereket, a félvezetőket, valamint a nagyvállalati felhasználásra szánt szoftvereket jelölte meg európai specialitásként. Ígérete szerint 2009 elején részletes tervvel szolgál majd a kutatás-fejlesztési szegmens fellendítésére, hogy felkészüljünk a következő évtizedre és a jövő internetére, amely a vezetéknélküli elérések révén mindenütt ott lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • LizzyKathy #5
    tvik ! a flagfox nevű foxy addon hasznos dolog.Abból kiderül h.az arwu.org kínai oldal.így tán érthetőbb a hatalmi ikertesó túlértékelése ;)
  • tvik #4
    Kicsit nyomasztó a lista az egyetemekről amit a mellékelt linken találtam. Olyan rossz helyen vannak a magyar egyetemek (összvissz az ELTE és a szegedi egyetem van benne) hogy nem is tudom komolyan venni. Talán úgy vannak megállapítva a kritériumok hogy a harvard legyen az első.

    Nem azt akarom mondani hogy hú de jó a magyar oktatás, de azért meglep hogy az USA egyetemek ennyire über alles-ek.
  • BlackRose #3
    Az ilyen seggfejek miatt van ez. Két szó: Adók és - megfelelőbb szavat nem ismerve - super_heavy_over_regulation.
    Inkább azon kellene törni a fejet, hogy ne adóztassák agyon már azokat a start-up cégecskéket is amelyek még nagyon kevés vagy semilyen bevétellel sem rendelkeznek. Az innovációkat és kutatásokat nem lehet kierőszakolni csak nem kell őket gátolni, ennyi az mese lényege. Minden lépésnél száz mesterséges, politikai módszerel megalkotott és biztosított gát és akkor majd megadóztatjuk a világot, hogy megoldjuk azt amit egyébként az adóztatásal saját magunk teremtettünk meg és tartunk életben. Szóval száljonak már le a hátunkról és lesz itt innováció (mint volt valamikor) amikor nem nyúzták le a bőrünket és nem irták elő még azt is, hogyan kell az órunkat törölni.
  • slime001 #2
    Ugye most ez csak valami rossz vicc volt?
  • iko #1
    Ezt tudom ajánlani:
    Click Here
    Auslogics Disk Defrag 1.5.19.330

    Teljesen free.