Berta Sándor

Virágzik az online drogkereskedelem

Egyre gyakrabban és nagyobb mennyiségben kerülnek a fogyasztókhoz az interneten keresztül a különböző kábítószerek. Az egyes országok és régiók drogpiacai állandóan változnak. Ez nemcsak az értékesített vagy továbbított kábítószerek fajtájában és mennyiségében, hanem a szállítási útvonalak változásán is jól megfigyelhető.

Európában napjainkban virágzik az internetes drogkereskedelem, jelenleg már több száz különböző kábítószer szerezhető be akár a világhálón is. A terjesztők számos kiskaput kihasználnak, ezek egyike például, hogy vannak olyan anyagok, amelyek jelenleg még nem minősülnek drognak, így legálisan behozhatók az Európai Unió területére, ott terjeszthetők és árulhatók. Ez derült ki a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) magyarul is elérhető aktuális jelentéséből.

"Európán kívül és belül egyaránt folyamatosan nő a kábítószer-szállítmányok száma. A piac fejlődése komoly kihívást jelent a népegészségügyi és ellenőrzési területek számára" - nyilatkozta Wolfgang Götz, a szervezet vezetője. Nemcsak az import jelent komoly problémát, hanem az Európa-szerte egyre terjedő cannabis-ültetvények és szintetikus készítmény-előállító üzemek is. 2006-ban Európában 2,3 millió cannabis-növényt foglaltak le a hatóságok.

A szakemberek szerint különösen a gombamód szaporodó online boltok elleni harc jelent nagy kihívást. Ezekben a virtuális üzletekben ugyanis több mint 200 tudatmódosító és egyéb szer szerezhető meg, némelyik teljesen legálisan. A leggyakrabban értékesített úgynevezett Legal Highs szerek a Salvia divinorum; a Kratom (Mitragyna speciosa); a Hawaii baby farózsa (Argyreia nervosa); a hallucinogén gomba és számos partidrog, amelyek az Ecstasy alternatíváját jelentik. Mivel a készítmények számos összetevőt tartalmaznak, emiatt különösen veszélyesnek minősülnek és a szedésükkel a fogyasztók akár komoly egészségkárosodást is szenvedhetnek.

Az Európába csempészett kokain egynegyede származik jelenleg Nyugat-Afrikából, de a kulcsszerepet továbbra is a Karibi-térség játssza. A kokain egyre olcsóbban szerezhető be és kiemelkedő szerep jut az Ibériai-félszigetnek, amely az Európai Unió előszobájának számít. Amennyiben ott sikerül partra tenni a szállítmányokat, többé már nehéz őket nyomon követni. Ezt támasztja alá, hogy a 2006-ban Európában lefoglalt 121 tonna kokain 41 százaléka Spanyolországban, 28 százaléka pedig Portugáliában került a rendőrség és a vámosok kezébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Leonore #14
    Ennyi faszságot összehordani, mind a cikkiró, mind a forumozók részéről...
  • kadar1 #13
    Nem kell messze menni van az útcában egy fiatal srác azók Rivotril-t szednek be hétvégenként nagyobb mennyiségben, aztán úgyanúgy elszállnak töle (bodult állapotott idéz elő).A kábszeres vizsgálatokon nem bukik meg,nem mutatható ki vízeletben.Aztán legállis gyógyszer.Én soha sem probálltam a kábszert , de nem is fogom-!!!!!!!!!
  • pumpa007 #12
    Az ecstasy alternatíváját milyen legális drogok jelentik? Esetleg név szerint tudja valaki?
  • exxile #11
    Egyetertek. En is kiprobaltam mar szamos drogot, de mind kozul az alkoholt talalom a legdurvabbnak!
    A cikkben emlitettek kozul a Kratom-ot is. Hat mit mondjak... Kb negyed ora nagyon enyhe porges, es annyi. Ha megiszok egy csesze kavet, az nagyobbat ut. Kar a penz erte!
  • csimmasz #10
    Te masszivan drogoztál?Vagy hogy?
    Birom minden olyan fazon dumáját aki még drogost sem látott de fikáz.
    Nem mindenki agyatlan állat aki néha elszív egy egy spanglit,és nem biztos hogy nem egy agyatlan állat aki csak iszik vagy dohányzik!
    Én nem szívok semmit ezen már túl léptem de sokakat ismerek rendes családapák,anyák ,stb.
  • Vadmeggy #9
    Hát akkor ku*!?-a büszke lehetsz magadra, hogy csak a legbukás miatti nem mentél el dealernek... Hogy utálom az ilyen embereket
  • Sanyix #8
    Nem drogozok, nem is fogok. Kereskedni akartam vele, jó sok pénzért, de inkább maradtam legális, bár kevesebbet fizető, de biztonságos munkánál :)
  • ziipp #7
    Kulturális okok is szerepet játszanak a tiltásban. Sőt állítom, hogy sokkal inkább a hagyomány, megszokás miatt nem fogadnak el bizonyos drogokat, például a marihuánát. A kemény drogok viszont igenis károsak, sokkal jobban és hamarabb rombolják le a szervezetet, mint mondjuk az alkohol, vagy a cigi. Ezért nem hiszem, hogy pusztán az adóbevételek növelése miatt engedélyeznék a heroin terjesztését.
  • Narxis #6
    Remélem magaddal kezded.
  • MrBlowfish #5
    Aha, csak az a baj, hogy ezeket azért tiltják be, mert nem származik belőle az államnak bevétele, és nem azért, mert húúúú de káros. Ha az utóbbi lenne a helyzet, nem lehetne kapni cigarettát, és alkoholt sem. És mégis. Nyilván nem a herion mellett kampányolok, mert azzal az erővel bárki főbe is lőheti magát, de sok olyan drog van tiltólistán aminek az élettani hatása nem igazolja a tiltást.