Berta Sándor

Európai Tanács: ismét napirendben a termékhamisítások

Kétnapos tanácskozásra gyűlnek össze a héten az európai uniós tagállamok gazdasági miniszterei, hogy az online termékhamisítások és a kalózkodás visszaszorításáról tárgyaljanak.

A gazdasági miniszterek szeptember 25-én és 26-án találkoznak. Az esemény kapcsán megjelentették az elfogadandó határozat tervezetét, amelynek fő témája "az átfogó Európai Akcióterv kidolgozása a termékhamisítás és a kalóztevékenység, illetve az ezek elleni harc". A dokumentum készítői többször is kitérnek az internetre, az online termékhamisításokra. "Növekvő aggodalommal figyeljük a termékhamisítás és a kalózkodás egyre jobban szélesedő jelenségét, amely egyre nagyobb veszélyt jelent a cégek, a fogyasztók és a kreatív erők számára. Ugyanez igaz az internetre is" - olvasható a tervezet nyolcadik pontjában.

A 13. pont 3. bekezdése még konkrétabban fogalmaz: "az európai szinten létrejövő iparági megegyezések alapján leküzdendők mind a hamisított árucikkek, mind az internetes kalózmásolatok". A 14. pontban ezt a kooperációt a köz- és a magánszektor együttműködésére is kiterjesztenék. A 14./a pont egyértelművé teszi, hogy "a legális tartalmak elterjedése és védelme, illetve az illegális és a káros tartalmak elleni harc csak a szolgáltatók bevonásával történhet". Az "iparági megegyezések" jelei már most is megfigyelhetők, hiszen egyrészt részei a vitatott távközlési csomagnak, másrészt az egyik fő elemét képezik az Anti-Counterfeiting Trade Agreementnek (ACTA).

Az ACTA-t a mostani tervezetben többször is említik, mondván: "aktívan hozzá akarunk járulni a tulajdonjogok védelméhez és megvalósulásához minden két- vagy többoldalú uniós megállapodásban, különös tekintettel az ACTA-szerződésre". Az utolsó pont szerint pedig "az Európai Tanács minden alkalmas eszközt fel akar használni a termékhamisítás és a kalózkodás ellen".

A tervezet bírálói szerint azonban nem is maga a dokumentum, hanem annak meglehetősen pontatlan, nem konkrétumokat, csak sejtelmes leírásokat tartalmazó szövege lehet majd később számos probléma és vita kiváltó oka. Ráadásul, amennyiben a tervezetet változatlan formában fogadják el, úgy az később nemzeti törvények, nemzetközi szerződések alapja lehet. Azokban viszont már konkrét fogalmak szerepelhetnek. A dokumentumot támadók úgy vélték: a legjobb példa az elképzelt együttműködésre a franciák által kidolgozott HADOPI-rendszer lehet.

A titkos ACTA-tárgyalások legutóbbi fordulóján már szintén felmerült az internet szabályozása. Az Európai Tanács munkacsoportja ugyanis két hete a szellemi tulajdonnal és a szabadalmakkal kapcsolatos kérdések mellett foglalkozott az ACTA-tervezet részleteivel is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Abysmal #5
    Szerintem itt több probléma is van, az egyik, hogy szinte csak nagyobb városokban lehet az újabb filmekhez, játékokhoz hozzá jutni, most nem gondolják, hogy órákat fogok utazni egy játékért, filmért, zenéért, stb-ért, ha meg kihozatom, plusz költség, és jó pár nap. Mondjuk egyértelmű, hogy amihez ingyen simán és azonnal hozzájutok, azért nem fogok fizetni. Az is baj, hogy régebbi filmeket/zenéket/stb-t sehol nem találni, de letölteni nem lehet, mert az "rossz". Egyszerűen annyi ideig tart az alkotói jogdíj rajta, hogy ez nem történhet meg. Ezt úgy kéne szabályozni, hogy mondjuk 3-4 év alatt szedjék meg magukat belőle, aztán már legyen bárhonnan legálisan letölthető, legfeljebb az oldal reklámjából kapjanak némi %-ot. Ez a baj a szabadalmakkal is, ezt is úgy kellene, hogy egy-egy szabadalom mondjuk csak 5-10 évig éljen, a feltalálónak (vagy cégnek) a ennyi ideje lenne arra, hogy letermelje, eladja, stb., aztán ez is szabad lenne és ezután ne lehessen meghosszabbítani, vagy újra szabadalmaztatni. (szabadalmakban nem vagyok otthon, így ha ez van, vagy valami hasonló, ne kövezzetek meg) Így kisebb eséllyel fordulna elő olyan, mint ami a wii controllerével volt, vagy hogy az Apple leszabadalmaztatta a multi touch technológiát, és emiatt a többi gyártó csak eléggé elcseszett érintő képernyőt tud rakni a telefonokba (ha nem így van, akkor szóljatok, de mint ha ezt olvastam volna), aki használt már iPhone-t, vagy iPod Touch-ot, az tudja miről beszélek, hogy pl. két újjal milyen jólhasználható Tehát ha ezeket megoldanák, akkor biztos növelnék a túlélési esélyeiket, illetve a legfontosabb: Térjenek már magukhoz, ha mindent ilyen drágán adnak, a kutya sem fogja megvenni (de én biztos nem)
  • vajon kiki #4
    még mielőtt belekötnek az e célból fizetett illetékes elvtársak.
  • vajon kiki #3
    ja mindkét szoftver nyílt forráskódú tehát teljességgel ki van zárva az ezzel kapcsolat bármilyen visszaélés. egyszerűen az ilyen ACTAkukac szervezetek bebukták. Az igazság győzött.
  • vajon kiki #2
    és akkor a WiFit még meg sem említettem. egyébként mégiscsak beírok két linket:

    XEROBANK , titkosított böngésző (az egyik) , amellyel lenyomozhatatlan lesz hogy mit nézünk és hogy ki nézi.

    uTorrent az egyik torrent kliens amely a megfelelő beállításokkal titkosítva küldi és osztja meg az adatokat (bármilyen kalóz , illegális stb.. anygról is legyen szó) és senki nem tudja megakadályozni az adatcsere olajozottan való áramlását.
  • vajon kiki #1
    szinte éreztem hogy a menetrendszerűen betervezett Internet "szabályozásról" szóló népbutító és nép-paráztató cikk nem fog elmaradni ezen a héten sem, de ahogy azt már korábban több ízben is beígértem, tartom magam ahhoz, hogy ismét felhívjam a tisztelt internetezők figyelmét, hogy az olyan technológiák mellett, mint a TOR, és a torrent senki , a világon nem tudja korlátozni, lehallgatni, megfigyelni és letiltani "AZ INTERNETET" és semmilyen tartalmat "a ZINTERNETRŐL" már unom a belinkelést akit a továbbiakban érdekelnek az információk az rákeres a googleben és a wikipédián a TOR és a torrent címszavakra . Ennyi. Pont. Téma ezzel lezárva, EGYSZER S MINDENKORRA.