Gyurkity Péter

Elnyerte végleges formáját az Internet Explorer 8

Elkészült a minden bizonnyal utolsó előzetes a Microsoft legújabb böngészőjéhez, amely immár minden tervezett újítást tartalmaz. A megnövelt biztonság és kényelem mellett jobb sebességet és a szabványok támogatását ígérik.

A szemfüles internetezők minden bizonnyal már hétfőn észrevették, hogy az Internet Explorer 8 RC1, azaz a megjelenésre elméletileg készen álló változat már felbukkant a szoftvercég oldalán. Innentől kezdve már nem számíthatunk újabb funkciókra, James Pratt termékmenedzser azonban nem volt hajlandó nyilatkozni a pontos megjelenési időponttal kapcsolatban, indoklása szerint ugyanis ezt csak akkor közlik majd, amennyiben a tesztelői reagálások is megfelelőek lesznek a szoftver állapotát illetően.

Lássuk, mit is kínál az IE8 (a bétát eddig mellőző felhasználók kedvéért tekintsük át a teljes listát): a kinézet nem sokat változott az IE7-hez képest, ám a motoron nagyon is sokat dolgoztak. A szabványok jobb támogatása mindenképpen üdvözlendő, ez azonban azt is jelenti, hogy a kifejezetten az IE6 és IE7 böngészőkre optimalizált oldalak enyhén szólva furcsán jelennek majd meg - a kényelmetlenség minimalizálása érdekében egy kompatibilitási módot is kapunk a böngészőben, amelyet kézzel is bekapcsolhatunk, avagy a Microsoft által mellékelt listára hagyatkozva a szoftverre bízhatjuk a döntést.

Az InPrivate Browsing funkció meglehetősen nagy (talán a megérdemeltnél nagyobb) visszhangot kapott a sajtóban - ennek révén a böngésző semmilyen adatot nem ment el helyileg internetes barangolásainkról, ami a nyilvánosan hozzáférhető gépeknél jöhet nagyon hasznosan. Az RC1 verzióban emellett megjelenik az InPrivate Filtering, amely a tartalomszolgáltatók számára tiltja meg, hogy az általuk használt oldalakon keresztül bármilyen adatot gyűjtsenek webes szokásainkról, kedvelt témáinkról. Az ígéretek szerint a program indulási sebessége is javult, míg a Javascript végrehajtása maradt a régi - ez azonban Pratt véleménye szerint nem igazán fontos, mivel a Javascript a teljes webes tartalom nagyjából 20 százalékáért felelős csak (ezzel a Google Chrome és a Firefox fejlesztői nyilván tudnának vitatkozni).

A címsor is megújult, itt a rivális böngészőkhöz hasonlóan (az előzmények és a kedvencek alapján) azonnali javaslatokat kínál a program az általunk éppen begépelt szavak, szórészletek alapján. A WebSlices funkció lehetővé teszi az oldalak egyes kiválasztott részeinek kizárólagos frissítését (itt az eBay aukciókat hozzák fel példaként, ahol csak egy-egy termék adatait frissítjük a teljes oldal helyett), az Accelerators pedig lehetővé teszi, hogy a kiválasztott szövegrészletek mellett egy kisebb ablakban vegyük igénybe a különböző webszolgáltatásokat (térkép, fordítások stb.), anélkül, hogy el kellene hagynunk az adott lapot.

Az RC1 változatban még egy újítás vált elérhetővé: a Clickjacking névre keresztelt támadások ellen nyújt védelmet a beépített opció, ezek ugyanis eddig szabadon garázdálkodhattak (igyekezvén rábírni a felhasználót, hogy ráklikkeljen a személyes információt kérő gombokra, miközben az adott laprészletet egy saját frame-mel takarták le, amelyek átirányították az illetőt a támadáshoz kialakított weboldalakra).

Az Internet Explorer 8 Vista és XP operációs rendszerekre jelenik meg, 32 és 64 bites változatban - a Windows 7 esetében pedig alapértelmezett böngészőként érkezik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprocorno #40
    ma reggel visszatettem alapértelmezettként a chrome-ot:) Explorer még instabil.
  • caprocorno #39
    Ma délig azért sikerült már háromszor lefagyasztanom, a google earth-ban, de valóban, a fagyott lap nem rántotta magával a többit.
  • caprocorno #38
    Nyúztam egész nap, már klasszul testreszabtam, asszem tetszik. Ja és nem fagyott egyszer sem:) Komolyan! Egyenlőre marad, tesztelem tovább. Monduj az űrlapkezelőjét nem találtam, legalábbis nem olyan szinten mint a Chrome-nak, (abban az is tetszett)de lehet, hogy csak keveset foglalkoztam vele. Joccakát mindenkinek.
  • Sanyix #37
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön!
  • qwas #36
    Nekem 2.0.0.13-as FF 52-ot ert el. Amugy en sem tudom ez mit tesztel, de en a FF-al teljes mertekben elegedett vagyok. Hab a tortan, hogy nem MS termek.
  • snapadam #35
    Egyetértek, az opera alapban widget-ek nélkül több funckiót tud mit a tuningolt firefox, de nagyon sok kiegészítő van az operához is: widgets.opera.com
    Sőt te is tudsz hozzá készíteni, testreszabni egyet!
    A böngészőfülek egyszerű kezelhetősége, valamint a gyorshívó és a könnyű konfigurálhatóság miatt én régóta operát használok, bár bírom a firefoxot is.
  • Emmegki #34
    Igen, ez a filozófiai különbség: az FF keveset tud, de bővíthető, az opera meg igyekszik egymaga mindent tudni. Milyen addonokat használsz?
  • caprocorno #33
    Nnna szóval. Telepítettem, működik, egyenlőre első ránézésre nem rossz, estére már többet tudok. A teszten viszont csak 6-ot ért el:( Nincs olyan gyors, mint a chrome, de FF-nál gyorsabb. Most nyúzom egy kicsit:)
  • caprocorno #32
    Ja és rögtön telepítem a 8-ast is, próbálom, és mondom az eredményt:)
  • caprocorno #31
    Bocsánat, igazad van:) elírtam, nem 6-os, hanem 7-es IE-vel próbáltam, pontosan 7.0.6001.18000 verzióval, de ez nem változtat a dolgon. Továbbra is kíváncsi lennék, hogy mit tsztel ez a teszt.