Gyurkity Péter

Már készül az Internet Explorer 8

A Microsoft nem szeretné még egyszer elkövetni ugyanazt a hibát, ezért az IE7 megjelenése után két évvel máris egy újabb verzió piacra dobását tervezik. A cél nem változott: biztonságos és egyszerű böngészés, a szabványok jobb támogatásával.

A böngésző következő verziójáról Chris Wilson, a fejlesztésért felelős platformmérnök árult el részleteket a héten megrendezett Mix07 konferencián. Előadásából kiderült, hogy a szoftvercég nem szeretne ismét jelentős, akár öt éven át húzódó pihenőt tartani két verzió megjelenése között, ezért már javában dolgoznak az Internet Explorer 8-as változatán, amely elsősorban a nemrég megjelent verzió további finomításaként, tökéletesítéseként fogható fel.

A prioritások ugyanis nem változnak, a fejlesztők a biztonságot, a böngészés megkönnyítését, valamint az új technológiák beépítését, az azokhoz való alkalmazkodást tartják a legfontosabbnak. "Egyértelmű, hogy sok a tennivalónk a webfejlesztői platformon" - jelentette ki Wilson beszédében, amelyet a többnyire éppen webfejlesztőkből álló közönség előtt tartott. A részletekre is kitért, eszerint a nyolcadik családtag jobban alkalmazkodik majd a Cascading Style Sheets (CSS) 2.1-es változatához, eközben pedig együttműködnek a W3C-vel a HTML 5 és XHTML 1, valamint 1.1 specifikációk kidolgozásán, azok lezárásán. Szerepet szánnak itt még az Ajax hatékonyabb támogatásának, főleg kliens oldalon, hogy jobb alkalmazások megírását tegyék lehetővé.

Wilson elmondása szerint a jövőben szeretnének jobban alkalmazkodni a webes szabványokhoz, ám ez meglehetősen nehéz helyzetet teremt a cég számára, hiszen a korábbi verziók esetében nem éppen ezt az utat követték. Emiatt már az IE7 esetében is felbukkantak az első nehézségek, a weboldalak egy része nem jelenik meg hibátlanul a böngészőben. Ezen tehát nem lehet egyszerűen átlépni, valamilyen módon meg kell oldani, hogy az alkalmazkodás, a szabványok előírásainak tiszteletben tartása ne okozzon túl nagy felfordulást. Az még a jövő zenéje, hogy ezt milyen módon oldanák meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #45
    "En nem hasznalok se virusirtot, se tuzfalat"
    Elég bátor gyerek vagy, és még büszke is a hülyeségére.
    Kb mintha arra vernéd a melled hogy nem kötöd be biztonági övedet a kocsiba
    mert téged nem érhet baleset.
    Gratulálok
  • Garrett27 #44
    akkor te télleg a szerencsésebbik fajtából vagy... hogy nem fagy az IE?? Hát nekem legális winfosom van, mindenféle védelemmel ami csak szem-szájnak ingere, mégis szarakodik, fagyogat itt-ott... talán nem böngésztél még "eleget"..ki tudja...
  • Dj Faustus #43
    1. Az IE-ben az ActiveX egy potenciális rést hagyott a spyware-ek számára. Ez nem csak a felhasználó felelőssége.
    2. A Flash plugint meg minden böngészőhöz fel kell rakni, ha a Youtube-ot akarod használni.
  • manoczi #42
    "Egyéni szociális probléma."
    Ennyi erővel ezt a vírusokra meg a spywarekre is lehet mondani... és mondjuk odaírom utána, hogy tegyen fel az illető jobb vírusirtót.
  • Dj Faustus #41
    "Meg néhány oldalt tényleg hányinger ahogy megjelenít (ha egyáltalán megjelenít)."
    Ez bizony a webfejlesztő felelőssége, hogy a jelenleg elterjedt böngészőkön tesztelje az oldalát. Másrészt ha az ajánlásokat betartva készíti el az oldalt inkább IE alatt néz ki nem megfelelően az oldal (mint előzőleg említettem ez az ajánlások semmibe vételéből fakad).

    "Nálam pl a Firefox totális csődöt mondott a videómegosztó oldalakkal (jútúb és társai...)"
    Egyéni szociális probléma. Flash plugint kell felrakni.

    "néha még pop-up ablakokat sem képes megjeleníteni"
    Ugyancsak egyéni szociális probléma. Beépített popup-ablak blokkoló van benne.
  • WinfIlka #40
    "Megjegyezném, hogy nekem IE7 és Firefox is fentvan és használom is mindkettőt."

    -Ejha, akkor Te mar poweruser vagy. :D
  • manoczi #39
    Azért nem semmi némelyik hsz... Különben nekem is fent van az IE7 és képzeljétek el, hogy nem fagy és nem jön rá se toolbar se spyware. Nahát én biztos valami nagyon különleges egyed lehetek igaz ? Képzeljétek el, hogy nem! Csak nekem olyan vírusvédelem van ami nem engedi se a toolbarok se a spywareok települését a gépre. Szóval olyat nem kéne az IE-re fogni ami nem is az ő hibája! A Firefox meg ha olyan nagyon borzalmasan isten akkor miért van az, hogy néha ő is befagy ? Meg néhány oldalt tényleg hányinger ahogy megjelenít (ha egyáltalán megjelenít). Úgyhogy mindkét oldalon vannak hibák rendesen. Megjegyezném, hogy nekem IE7 és Firefox is fentvan és használom is mindkettőt. Eddigi tapasztalataim alapján az IE sokkal jobb. Nálam pl a Firefox totális csődöt mondott a videómegosztó oldalakkal (jútúb és társai...) néha még pop-up ablakokat sem képes megjeleníteni hiába magyarázom neki, hogy engedélyezze. Egyszóval ez megint csak a fejetlen rivalizálásról szól. "Osszuk le az IE-t, mert azt halottam, hogy xar." elven működik sok ember. Az persze lehetetlen, hogy nem az IE a hibás :) akármilyen befagyás vagy vírus vagy toolbar van az már az IE hibája... ez kész röhej...
  • WinfIlka #38
    Az Internet Explorer olyan, mint a MS Paint es Wordpad es Intezo. Lehet veluk dolgozni, a legtobb felhasznalonak megfelel, aki meg tobbet akar, az ugy is mast telepit helyette. Mindossze igenyesseg kerdese.
  • krondorl #37
    Nem szeretem az IE-t, de már ez is valami. Szerintem félévente kéne frissíteni az IE-et, nem pedig kétévente!
  • Gerygrey #36
    "Attól hogy a kacsa nem tud úszni, még nem a víz a hülye" :D
    Ettől függetlenül én nem szeretem az IE-t, bár spyware/vírus nálam is ritka madár hiába nem védekezek semmi ellen sem, de vannak olyan pluginok a FF-hoz és olyan beállítási lehetőségek amik az IE-ből nagyon hiányoznak.