Specker Balázs

Adathalász-jelzőlámpa jövőre az IE7-ben

2007 elején az Internet Explorer 7 címsora zöldre vált majd, ha a felhasználó megbízható oldalra lép.

A jelenlegi adathalász-szűrő rendszer frissítése összefüggésben áll a Microsoft által nemrég elfogadott, böngészéssel kapcsolatos biztonsági előírásokkal. Néhány böngészőfejlesztő és biztonsági bizonyítvány kiállító cég nem ért egyet a jelenleg tervezés alatt álló útmutatások alkalmazásával, mivel úgy véli az IE7 így jogtalanul jut előnyhöz velük szemben.

A "zödlámpa" ötlete egyike azoknak az előírásoknak, melyeket a nagyobb, biztonsági bizonyítványokat kiállító vállalatokat és böngészőfejlesztőket tömörítő CA Browser szervezet hozott létre. A szoftveróriás múlt héten döntött úgy, hogy integrálja a pillanatnyilag vázlatos formában létező ajánlásokat októberben megjelent böngészőjébe. A tervek szerint az új funkció januárban lenne elérhető az Intenet Explorer 7-es verziójához.

"Ha manapság szemügyre veszi az ember az adathalászokat, akkor azt látja, hogy azok általában a nagy márkákra utaznak. Olyan problémát céloztunk meg, ami manapság nagyon is jelen van, és ez számunkra rendkívüli fontossággal bír" - foglalta össze a cége helyzetét Markellos Diorinos, a Windows-részleg termékigazgatója a CNet oldalán.

Az üzletágban általánosan elfogadott tény, hogy a webböngészőknek a jövőben nagyobb hatékonysággal kell azonosítaniuk a megbízható oldalakat. Azonban az oldalak biztonságosságát jelző - vélhetően sokak számára ismerős - kis sárga lakat mögötti azonosítási rendszer megfelelő szabványok hiányában és a nem túl szigorú ellenőrzés miatt igencsak gyenge lábakon áll.

Sajnos úgy tűnik, hogy az IE7-ben jövőre megjelenő "jelzőlámpa" sem tekinthető majd átfogó megoldásnak. Mivel kezdetben csak nagyvállalatok részére lesz elérhető a jogosítvány, így a kisebb vállalkozások egyből fennakadnak a rostán. Az pedig jóideig eltarthat, míg a CA Browser Forum megfogalmazza azokat a végső szabályokat, melyek betartása mellett minden jogszerűen működő oldal megkaphatja a minősítést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • EaSy #17
    Nekem az FF el hbák nemjöttek elő, de a lényeg amire utalni akartam, hoyg mindazt amit az IE most tud, jól vagy rosszul, az alternatív böngészők lassan egy éve kínálják! Szerintem ez a ciki....
  • bakagaijin #16
    Igen, ezt én is tapasztalom, viszont megnéztem procexp-vel, a flash-es lejátszó szokott ilyet csinálni. Ha kilövöm azt a thread-et, ami a macromedia-t hívta fel, simán megy gond nélkül. Egyébként ezt a jelenséget csak a win-es verzió csinálja :(.
  • bakagaijin #15
    Hmm? Az FF-nek a címsora eddigis színváltó volt. fehér - mezei oldal, zöld - https-es oldal, piros - https-es oldal, aminek nem minden eleme secure (mert pl. frame-et tartalmaz ami már nem https) Ezt már nagyon régóta tudja.

    Phishing-re a 2-es pedig (központi lekérdezés alapján) elfeketíti a képet, és rákérdez, hogy szerinte ez phishing oldal, akarod-e folytatni az oldal böngészését... Kipróbáltam ebay-es phish email-el, simán megtalálta.
  • RedStorm #14
    Én is értek hozzá mégis IE7-et használok. Főleg azért mert a Firefoxnak is van hülyesége bőven meg az IE-nek is de a kettő özűl nekem jobban tetszik az IE kedvencek kezelése és gyorsabb is az IE. Ráadásúl még a kompatibilitás is ott van. Szóval ezek után nem éreztem szükségét a Firefoxnak.
  • Celeborn #13
    á, király :) köszi
  • htmm #12
    "Crtl" + "+"
  • Celeborn #11
    Én már korábban is tesztelgettem a FF-ot, Operát, és az IE-t (a 7-est) pedig használtam, mert igazából egyik alternatíva sem nyerte el a tetszésemet. Aztán nem rég elkezdett hülyéskedni az IE, így aztán kénytelen voltam feltenni a FF2-t. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez többet tud az IE7-esnél. Egyes oldalakon az automatikus bejelentkezés nem működik, egyes oldalakon,ha rákattintok egy linkre, ami egy file-ra mutat, akkor behozza a linket egy új lapon, és nem történik semmi. IE-ben ha rákkattintok, egyszerre jön az ablak, hogy "futtat, ment, mégse". A másik, hogy az FF nem ajánlja fel a futtatást, csak a mentést. És nagyon minimális mértékben hiányoltam a nagyítót is, ami az IE-ben alapból benne van. Volt már rá példa, hogy használtam. És akkor még sorolhatnám tovább (pl. a könyvjelzők kezelésével sem vagyok megelégedve). Összességében szerintem az IE7-est jól eltalálták, csak kár, hogy elkezdett hülyéskedni a gépem.
  • Drawain #10
    Webfejlesztek és elég fura dolgok történnek firefox használatnál :) Jó persze nem erre vannak tervezve a böngészők, de nálam előfordul, hogy napokig meg van nyitva ugyanaz a 10 ablak (több tabban), meg még pár külön amiben csak úgy böngészgetek. Namármost egy idő után, teszem azt másfél nap valami memória-bug jön elő FFben és böngészés közben egyre gyakrabban akasztja meg a gépet úgy, hogy az egéren kívül semmi sem moccan az asztalon. Idegesítő, hogy időnként újra kell indítani :P De azért FF powa így is ;)
  • JohnnyFirpo #9
    Internet Explorer :)
  • EaSy #8
    Remek az IE7 rengeteg mindent tud. Kár hogy a Fire Fox meg az Opera, már réges régen tudja mindenzt, és sokkal többet is. Magam is Fire Fox FAn User vagyok, de megmondom, őszintén, hoyg próbálkoztam az IE7 el is, semmivel sem volt jobb, mint az FF 2.0 sőtt számomra idegen volt kicsit (igaz megszoktam/szerettem ezt). Maradjunk annyiban hogy jó egy évvel később a Microsoft utolérte a versenytársait, enyelőre a leghasználhatóbb böngészőnek (mindengyiket kipróbáltam) az FF et tartom, mondjuk nálam az Opera kifagyott olykor.
    Az Igazság az hogy nem kell érteni hozzá, hogy lecserél az IE-det, elég akármilyen alapuseri ismeret, és egy kis elhatározás, és ez egyre több emberben megfogant már. Az FF ben épp az a szép, hoyg a rengeteg addonnal gyakorlatilag mindent, belerakhatsz, de ha csak felinstalálod semmit nemkapsz csak egy jó böngészőt. A microsoft lehet, hogy utoléregeti mindig riválisait, de az FF jó 2 éve egy jó lépéssel előttük jár, immár az Opera is!

    Én sok sikert kívánok ehhez ez egy értelmes verseny, ebből mi userek csak profitálhatunk.