Napi Online

Kritikus időszak előtt az Apple

Az Apple vezére bejelentette, hogy egészségi állapota miatt fél évre kiszáll a cég vezetéséből. Kérdés, vajon az iPhone gyártója túléli-e a Steve Jobs átmeneti, vagy akár végleges hiányát?

Steve Jobs múlt hét szerdán jelentette be, hogy júniusig kiszáll az Apple vezetéséből az eredetileg gondoltnál "összetettebb" egészségügyi problémája miatt. Az Apple-vezért öt éve hasnyálmirigyrákkal kezelték, amelyet úgy lehetett tudni, sikeresen leküzdött, mostanra viszont állandósultak a pletykák arról, hogy visszatért a betegsége. Az elmúlt héten pedig már beismert annyit, hogy hormonproblémákkal küzd, és lemondta a MacWorld Expo nyitóbeszédét, amelyet a cég marketingvezetője tartott meg helyette.

Az Apple-fanok által guruként tisztelt Jobs vezette a cég megújulását, amikor 1996-ban visszatért, és réteg-számítógépgyártóból olyan sikeres mainstream lifestyle-márkát csinált belőle, amely számos fontos szegmensben trendeket diktál a személyi számítógépektől a telefonokon át a zenelejátszókig. Eközben azonban az Apple-márka és Jobs szinonimákká válták - hogy mennyire, az majd pont ma, az amerikai tőzsdék nyitásakor derül ki.


Jobs 2000 júliusában (balra fenn), 2003 novemberében, 2005 szeptemberében, 2006 szeptemberében (balra lenn), 2007 januárban és 2008 szeptemberében (jobbra lenn) - szembetűnő a változás

Az Advertising Age szerint a kérdés az, hogy az elmúlt tizenkét évben kialakult-e olyan cégkultúra, amely túléli Jobs-t. A márka szempontjából a jó hír az, hogy Jobs lényegében egyetlen dolgot csinált: létrehozta azt a szervezetet, amely az Apple-séget termeli - idézik Allen Adamsont, a Landor Associates márkaügynökség New York-i irodájának ügyvezetőjét. A lap a Jobs által szintén irányított Pixar animációs stúdió példáját hozza fel igazolásképpen, amely a vezető távozása, majd a cég a Disney-be való beolvadása után is megőrizte egyediségét, nem kis részben John Lasseter kreatívvezetőnek köszönhetően.

Az elemzők szerint az Apple-nél ugyanígy megvan a csapat amelyben Jobs egyfajta szerkesztői szerepet vállalt magára, válogatva a hozzá érkező ötletekből. A céget mostantól júniusig átvevő ügyvezető, Tim Cook már irányította a céget korábban, amikor Jobst a rákkal kezelték, mellette pedig ott van Jonathan Ive, az Apple-termékek vezető dizájnere, és Philip Schiller marketingvezető is, hogy Cook munkáját segítse.

A Jobs nélküli érára való felkészülés egyik útja az lehetne, ha ezen vezetők egy részét - például az eszközök kinézetéért felelős Ive-ot az előtérbe tolják. Érdekes lett volna többet megtudni róla, ez mélyebbé és gazdagabbá tette volna a márkát - mondja David Murphy, a Barrie D’Rozario Murphy márkainnovációs ügynökség társvezetője Ive-ról. Előbb-utóbb minden vezető távozik, ezért minden cégnek tennie kell azért, hogy az összes érdekelt fél ismerje a mögöttük álló csapat képességeit is - mondja Michael Kempner, az MWW Group pr-ügynökségi hálózat vezérigazgatója , hozzátéve, hogy Apple-nél viszont nem tudjuk kik ők, annyira régóta el vannak rejtve.

A legtöbben úgy gondolják az Advertising Age szerint, Jobs távozása valóban csak hat hónapra szól - ez pedig a részvényárfolyamot ugyan befolyásolhatja, de a márka erejét nemigen. Legalább ismét forog Jobs és a cég neve - véli Andrew Murphy, a Piper Jaffray elemzője, aki szerint az Apple-nél régóta létezik utódlási terv, csak nem hozzák nyilvánosságra. Alan Siegel, a Siegel & Gale márkaügynökség alapítója szerint azonban az Apple-nek nem lesz egyszerű dolga, ha Jobs-t végleg távozásra kényszeríti egészségi állapota. Nagyon bonyolult volna ezt levezényelni: az Apple hangja a legegyedibb, legvonzóbb és egységesebb hang az összes cégé közül - mondta.

Az Advertising Age szerint a márka azt már bizonyította, hogy kudarcokat is elbír, például az Apple TV sikertelennek bizonyult bevezetését. A lap úgy véli, most a következő néhány, Jobs nélküli termékbevezetésre lesz érdemes figyelni. A következő két-három ilyen kritikusnak bizonyulhat - az a kérdés, meglesz-e bennünk a Jobs-féle mágia - idézik Allen Adamsont, a New York-i Landor Associates irodavezetőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hdo #87
    Sajnos már lehet, hogy késő ... egész nap iMac képeket lestem, OSX meg egyre jobban tetszik! PC természetesen maradna játszani .... de kár hogy ennek az iMac-nek nincs kizárólag sima képernyő üzemmódja ... beraknám a mostani monitorom helyére!
  • Ulkesh #86
    "ha egy nem éppen natív driverekkel toldozott-foldozott feltört OSX így működik AMD-n, nagyon kíváncsi vagyok hogyan működik eredeti hardveren! "

    :) Én AMD-vel meg se próbáltam volna :)

    Egyébként csak óvatosan. Én 6-7 éve a FixTV-n láttam Mac-et és OSX-et először (I+), felugrottam Pestre meglesni, hogy milyen élőben egy Mini-n, de hazafele már egy Power Mac ücsörgött mögöttem :)
  • hdo #85
    "(Tudom, hogy ez Windows-on is megvan, de valahogy ott nem ennyire jól működő megoldás.)"

    Windows Vistán ez még fájlindexeléssel is több perc. Maga a fájlindexelés meg folyamatosan lassítja a gépet, mert a beállítás ellenére nem csak tétlen állapotban, hanem állandóan kerregteti a winchestereket. Közben megoldottam a lomha OSX gondját, most nagyon gyors, tetszik ... ha egy nem éppen natív driverekkel toldozott-foldozott feltört OSX így működik AMD-n, nagyon kíváncsi vagyok hogyan működik eredeti hardveren!
  • hdo #84
    Jó, majd megnézem mikor tartasz másfél _tera_bájtot fejben, hogy mi hol van, 4 merevlemezzel, 3 operációs rendszerrel. Csak a 80 gigás - legkisebb - merevlemezemen van _300_ezer_ fájl. Nem másfél gigás pornó HD ripeket tartok a merevlemezeimen hogy olyan marha kevés legyen számban, hogy meg lehessen jegyezni mi hol van!

    Az hogy mi sugárzik belőlem és mi nem, annak meg nyilván nem te vagy a megmondója, aki ezt csak azért mondja, mert nem ért egyet velem. Én mindenesetre túlvagyok egy szakmai vizsgán - és nem egy OKJ-s alapfokú számítógéphasználóin - és most tanulok a következőre. Amúgy thumbnaileket meg nem tudom hogy hoztad képbe, mikor fájlméretadat volt a téma mind1.

    És hogy _ugyanaz_ a fizikai művelet /baromság, marha nagy különbség van egy Apple x86/x64 meg az összes többi x86/x64 között/ miért is gyorsabb egy Mac-en, már említve volt egy előző hozzászólásban, nem én hoztam fel, nem ismerem a Mac-et, de meggyőző volt. Mac-et célhardverre írnak, ennyi legyen elég magyarázatnak!

    Továbbá egy szóval sem "fikáztam" PC-t, olvass vissza, épp ellenkezőleg. De ezt már több ízben bebizonyítottad, hogy te úgy értelmezed a szövegeket ahogy az neked tetszik, úgy hogy minél több belekötni/fikáznivalód legyen "megmondóember".
  • Ulkesh #83
    "Miért gondolod, hogy ugyanaz a fizikai művelet máshol lényegesen gyorsabb?"

    Mivel más a fájlrendszer, így biza ezek a dolgok gyorsabbak.

    "Jah, és azért illik tudni, mit hol tárolsz a saját gépeden."

    Ez addig egyszerű, amíg 3-500 gigás vinyón gazdálkodsz, 4 terránál több millió fájlnál már nem annyira egyszerű a dolog. Még ha rendszerezve tárolsz is mindent (én így teszek) akkor is soká tart míg előbogarászol valamit, ha manuálisan keresgélsz. De Mac-en ez nem szokás, alma+space és az első pár karakter beütése után 1 másodpercen belül megvan amit keresek. (Tudom, hogy ez Windows-on is megvan, de valahogy ott nem ennyire jól működő megoldás.)
  • TH448 #82
    Jah, és azért illik tudni, mit hol tárolsz a saját gépeden. :P
  • TH448 #81
    Igen, a papír felé tartok éppen, nem is akármilyen...
    Ja, hogy te ezt úgy értetted, hogy összeszámolni a mappa méretét? Azt hittem, a thumbnailekre gondolsz. Mindegy, akkor sem a profizmus sugárzik belőled.
    És megsúgom neked, mint leendő hipermegamac fannak, az is csak egy gép...
    Miért gondolod, hogy ugyanaz a fizikai művelet máshol lényegesen gyorsabb? Ja, és nem bitenként számolja össze...

    Mekkora divat ma pc-t fikázni...
  • TH448 #80
    Na igen, el tudom képzelni, így már másabb picit. :) Viszont adobe programokat néztem én is, Mo-n félelmetesen drága, kb. duplája, mint kint.
    Viszont a prok tényleg igazi igáslovak. Azért kíváncsi lennék, hogy egy ae hogy muzsikál mondjuk hasonló mac meg pc alatt. :)
  • hdo #79
    Hang nélkül túlélem, az nincs is ... az integrált hálókarimnak is ledugtam a torkán egy Realtek RTL8110-es drivert /miközben nem is az/ de az integrált HD3200-asomhoz egyszerűen nem tudok kompatibilis drivert találni. Csak tesztelni kell az OSX, még véletlenül sem szándékozom megtartani a gépen, ha megtetszik veszek egy beugró mac-et! :)
  • Ulkesh #78
    "Az OSX nagyon lassan döcög, valahogy erre számítottam, nem PC-re való ... "

    Valószínű a videó driver nem megy, csak alap üzemmódban, kell egy megfelelőt szerezned, ami a hardver gyorsítást és a Quartz Extreme-t is bekapcsolja.

    A kis Asusra szintén iDeneb-et raktam mert a fórumon ahol ezzel foglalkoztak ezt ajánlották, de nekem is kézzel kellett a videó, wlan és hang drivereket behegeszteni (teljes Windows feeling), de működött a kis vacak rendesen :)

    ----

    "Ez mégis hogy? Most néztem, magyar kereskedőnél 770e az alap mac pro."

    Macbolt-ban: Mac Pro 2,8 GHz nyolcmagos (alapmodell, MA970ZH/A) 669900 Ft (Bruttó)

    "Apple amcsi oldalán 8000$ a 16 giga rammal (8x2 giga, a 4x4 giga még több lenne) a 4X terrás winyóval."

    4 GB RAM 48 eFt (2x2 GB FBDIMM, CSX), így 16 GB 192 eFt
    1 TB-os Seagate vinyót 25 eFt-ért kaptam meg, így a 4 db plusz egy 100-as volt.
    A gép maga egy régebbi modell, az akkori ára 550 eFt
    Az egész konfig volt 842 eFt.
    Kurva soknak tűnik, de 4 hónap alatt kitermelte az árát (amihez azért add hozzá az Adobe csomagjának árát is :) ) és most már lassan 2 éve megy úgy, hogy eddig 2x volt kikapcsolva (1x RAM bővítésnél, egyszer meg a vinyók bővítésénél, mivel természetesen nem egyszerre lett minden megvéve).

    A most a céghez vásárol Core2Quad-os konfigok 290eFt-ba kerültek, de azon gondolkodunk, hogy megpróbáljuk valahogy eladni, vagy visszavetetni a kereskedővel, mert nem igazán hozzák az elvárt teljesítményt, ráadásnak a több ram miatt 64 bites Vistát vettünk hozzájuk, ami iszonyúan inkompatibilis szinte mindennel.