Berta Sándor

Kártevőt találtak a karintiai betegrendszerben

A karintiai közigazgatási és kormányzati rendszert ért fertőzések után a helyi gyógyító intézményekben is megjelentek az első kártevők.

A Karintiai Betegintézményeket Működtető Társaság (KABEG) a múlt héten pénteken jelezte, hogy a számítógépeit egy trójai féreg támadta meg. "A teljes hálózatunkat le kell állítanunk. Megállapítottuk, hogy annak a vírusnak a mutáns változatáról van szó, amely a kormányzati rendszerben is pusztított. Ahhoz, hogy a rendszer újra működjön néhány napnak kell eltelnie" - jelentette be Herwig Wetzlinger, a KABEG kereskedelmi igazgatója.

A fertőzés a klagenfurti tartományi betegintézet, a hermagori kórház és részben a wolfsbergi tartományi kórház összesen 3000 PC-jét érintette és mint utólag kiderült a Conficker/Downad nevű trójai féregnek volt köszönhető. A kártevő egy USB-kulcsról került a hálózatba. Szerencsére adatok nem tűntek el, csupán annyi történt, hogy a számítógépek jelentősen lelassultak. Az esemény a betegellátást nem veszélyeztette.

A szakemberek ugyanakkor rámutattak, hogy a Microsoft már tavaly novemberben kiadott egy hibajavítást, amely megakadályozza a problémát. Amennyiben a Conficker bejut egy PC-be, akkor további kártevőket, elsősorban billentyűleütés-figyelő programokat és spamkomponenseket tölt le, majd fokozatosan kizárja a felhasználókat a rendszerből. A redmondi konszern a fertőzés hírére azonnal azt javasolta, hogy az érintettek töltsék le az MS08-067 hibajavítást, frissítsék a vírusirtókat és más védelmi szoftvereket, valamint végezzenek a műveleti memóriára is kiterjedő víruskeresést. Ezenkívül a rendszeradminisztrátorok figyeljék meg proxyszervereik naplófájljait, mivel már ismertek azok a doménnevek, amelyekkel a Conficker felveszi a kapcsolatot.

Witzlinger leszögezte, hogy a vészhelyzetben elsőbbséget kaptak a betegfelvételi központok. Ugyan egy 50 fős szakértői csoportnak időközben sikerült a problémát részben megoldani és a baleseti sebészetek, valamint a betegfelvételi rendszereket azóta ismét bekötötték a hálózatba. Tanulság, hogy amennyiben a számítógépeket és azok védelmi szoftvereit rendszeresen frissítették volna, az egész esemény aligha következik be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #5
    "A fertőzés a klagenfurti tartományi betegintézet, a hermagori kórház és részben a wolfsbergi tartományi kórház összesen 3000 PC-jét érintette" - ebbe nem csak a betegfelvételnél használt gépek tartoznak bele, hanem az irodai gépek is, amelyek nagy része az M$Office alkalmazásokkal futkározik. Továbbá az irodákon keresztül egy csomó dolog bonyolódik; valószínűleg meg tudják indokolni, miért van szükségük Winre. Egyébként nálunk az egészségügyben még mindig olyan programokat látok, amelyek parancssoron futnak. Kicsik, igénytelenek, és a célnak tökéletesen megfelelnek. Az irodába meg kell a Windóz, hogy az alkalmazottak tudjanak Jútyúbozni, pdf-eket olvasgatni, meg pornófilmeket töltögetni.
  • Vardar #4
    Gratulálok precíz osztrák barátainknak. Ennyit arról, hogy mindent jobban tudnak:D
  • Madve #3
    Most nem akarok kötekedni, de egy betegfelvételi rendszerhez minek windóz? Egy jól beállított linux is bőven megetenné. Úgy imádom amikor ilyen helyeken, ahol nem lényeges, meg célgépeken, amik csak egy szoftvert futtatnak (pl bankautomaták, ipari gépek, stb) windózt látok. Drága is, a vírusokat is nehezebb kívül tartani, pláne hogy azok nagyrészét erre a rendszerre írják. Most nem akarok ezzel is egy win-lin vitát indítani, de minek olyan helyre egy fizetős, könnyen lefertőzhető rendszer, ahol gyakorlatilag az oprendszer desktopját sem nagyon látja a felhasználó?
  • NEXUS6 #2
    Egy beteg rendszerben, nagy valószínűséggel kártevők is vannak!!!
    ;)))
  • iMacX #1
    Tanulság, csak amíg mindenki lusta leszedni a hibajavításokat/frissítéseket egy egész létesítmény számára, addig ez bármikor előfordulhat. Most épp őket érte egy ilyen, legközelebb mást fog. A magánszemélyek szép lassan megtanulják hogy ne kapcsolják ki az ilyen jellegű szolgáltatásokat, bár ettől még biztonságban ők sincsenek...