Berta Sándor

Távmunkások megfigyelés alatt

Több millióan dolgoznak távmunkában néhány dolláros órabérért, ám közülük sokakat megfigyeltetnek alkalmi munkáltatóik.

"Nézzük, mit csinált ma Kosztya" - mondja Chris Neumann, az SF Tech Works kaliforniai cég 35 éves munkatársa. Kisvártatva megjelenik egy lista, amely a távmunkás számítógépén végzett műveletek másodpercre pontos összesítését tartalmazza. Az oDesk nevű szolgáltatásnak köszönhetően felbukkannak az első képernyőképek is. Az SF Tech Works elsősorban ázsiai és a volt szovjet tagköztársaságokból származó szakembereket foglalkoztat. Egyikük Kosztya Nyikolajev. A 29 éves ukrán fiatalember olcsó és ambíciózus. Amennyiben Neumann tudni akarja, hogy mit csinálnak a cége távmunkásai, akkor csak csatlakozik az oDeskhez és így bármikor nyomon követheti mindegyikük tevékenységét.

Kosztya esetében kiderült például, hogy az aktivitásjelzője a zöld tartományban van és hogy az elmúlt tíz percben az egerét 106-szor mozdította meg és 46 alkalommal ütött le egy billentyűt. Használta a levelező- és a szövegszerkesztő programját, két chatablakot nyitott meg, majd kijelentkezett. Amennyiben Chris Neumann meg akar bizonyosodni arról, hogy valóban az ukrán munkatársa ült a gép előtt és nem egy ismerőse, akkor elég egy képernyőképet behívnia. Az oDesk ugyanis óránként hatszor pillanatképet készít a PC-hez vagy a laptophoz csatlakoztatott webkamera segítségével. Vagyis az oDesknek, az Envysionnak és az Arisenek köszönhetően Isten hozott mindenkit a teljesen ellenőrizhető távmunka világában .

Világszerte több ezer olyan szakember van, akik hajlandók akár ilyen körülmények között is dolgozni a legfeljebb 6 dolláros órabérért. Akadnak köztük tehetséges és elismert programozók, pályakezdők, dizájnerek, asszisztensek, titkárnők. A dinamikusan növekvő piac értékét a szakértők már most több milliárd dollárra becsülik. A megoldás előnye, hogy nem kell drága irodaépületeket felépíteni, működtetni, karbantartani és az alkalmazottak minden egérmozdulata, billentyűleütése, összes tevékenysége és az általuk felkeresett összes levél, illetve honlap ellenőrizhető. Csak az oDesk jelenleg 107 000 aktív távmunkást tart számon Egyiptomtól Pakisztánon át Finnországig.

"Senkit sem zavar a szoftverünk. A teljes rendszer az ellenőrzésen és a bizalmon alapul. Annyi az egész, hogy egy kis programot kell telepíteni, hogy a munkát adó személy megbizonyosodhasson arról, valóban elvégzem a rám bízott feladatot" - jelentette ki Gary Swart, az oDesk vezetője. "A teljes ellenőrzés jó biztosítási politika, de nem szabad vele visszaélni. Megbízom a munkatársaimban, de akiről kiderül, hogy visszaélt a rendszerrel, azt azonnal kirúgjuk" - hangsúlyozta Chris Neumann. Eddig azonban a 20-ból csupán 3 távmunkás nem tartotta be a határidőket vagy próbált trükközni, például másnak továbbadni a munkát.

Jelenleg az amerikai cégek 80 százaléka ellenőrzi dolgozói teljes elektronikus levelezését, telefonbeszélgetéseit és böngészését. Az Amerikai Menedzsment Szövetség (AMA) adatai szerint ez az adat tíz évvel ezelőtt még csak 33 százalék volt. "Amerikai keresetem van, viszont Szevasztopolban élek. Az, hogy megfigyelnek, nem zavar. Legalább így nincsenek hülye kérdések, hogy elvégeztem-e a feladataimat. Ez nagyobb őszinteséget biztosít és nekem pedig több motivációt ad" - szögezte le Kosztya Nyikolajev.

Az ukrán fiatalember az egy évvel ezelőtti kezdése óta 20-ról 35 dollárra tornázta fel az órabárét és még mindig hetente legalább egy megbízást kap az Egyesült Államokból. Aki olcsóbb alkalmazottat szeretne, az kereshet pakisztáni, indonéz vagy Fülöp-szigeteki munkaerőt. Ők ugyanezt munkát már 12-14 dolláros órabérért elvégzik. A legegyszerűbb irodai munkák ára pedig 1-2 dollár óránként. Ezekkel az árakkal egy svájci szakember például a maga 28 dolláros órabérével már nem tud versenyezni. Az oDesk szoftverében naprakészen nyomon követhetők az aktuális trendek, a távmunkás-kínálat szakterületenként és országonként lebontva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MrPrise #10
  A távmunka nem mindenkinek jelenti azt hogy távol van a munkától és kerüljön is minél messzebb tőle. Vannak olyanok is akik szeretnek dolgozni, mert érdekes feladatokkal és kihívásokkal találkozhatnak közben.
  Ezen kívül szerintem különbséget kell tenni az otthonról dolgozás és a freelance távmunkák között. Egy freelance munkás esetében akivel esetleg sosem találkozik a munkaadó személyesen a távolság miatt, el tudom képzelni, hogy nyugodtabban alszik ha adott a lehetőség, hogy bármikor megnézze mit is ügyködik a pénzéért az illető. Ennek ellenére sokan nem igénylik ezt (szerencsére, mert nekem sem szimpatikus ez a módszer), van akinek elég ha rendszeresen kap jelentést a munka folyamatáról, pl naponta egy e-mail formájában. Ez persze függ a munkától is. Ha adott egy specifikáció ami alapján el kell készíteni egy weboldalt vagy programot, akkor nem feltétlenül van szükség óránkénti egyeztetésre.
  A másik távmunka az amikor egy cég munkatársa otthonról dolgozik az iroda helyett. Ilyenkor nyílván előtte egy ideig dolgozott már irodában is és meg voltak vele elégedve, bíznak benne és a munkájában, tehát nincs szükség semmilyen megfigyelésre, elég a folyamatos elérhetőség online valamilyen IM programon keresztül. Elég furán venné ki magát, ha pl 1 hónap irodai munka után lehetőséged nyílik otthonról dolgozni, mert a főnököd meg van elégedve veled, de hozzá teszi, hogy "rakjuk fel még ezt a programot amivel bármikor meg tudom nézni mit csinálsz a gépen munkaidőben a biztonság kedvéért." Elég rendesen megkérdőjelezné a bizalmat...
 • Sanyix #9
  Csak tudod ez a dógozzá amíg bele nem döglesz miatt van. Ha kész vagy, azt látni akarják, hogy adjanak még feladatot, hogy nehogy ne dógozzál. Én se nagyon jelentem be ha kész vagyok, csak ha rákérdeznek :D csak hogy nehogy megforduljon a fejében valakinek hogy én sokkal többre vagyok képes, és több munkát adjon. Bár a főnököm nem ilyen, nem talál ki elfogaltságokat csak hogy szivasson.
  Lassan nálunk is meg lesz oldva a távoli elérés, így +2 óra a semmittevésre, ráadásul ha nincs éppen mit csinálni, ami megint csak nem ritka, nem kell ott ülnöm és a korlátozott neten böngészgetni, meg folytathatom a bagoly életet (délután kelés, hajnalba lefekvés), mert nekem ez a 7 kor kelés ez halál.
 • MolniGee #8
  Én távmunkában dolgozom, és teljesen jól működik a dolog...
  Mailben megkapom a project tervet, feladatokat, és szabad időbeosztásban megcsinálom. Roppant kényelmes.... Ha akarom reggel, ha akarom este...
  Ja kb. 3 óra utazást spórolok így meg naponta, meg kb 10.000ft utiköltséget havonta.
  Pár naponta jelentést teszek mailben mi készült el, hol léptek fel gondok.
  Eddig a főnökömmel úgy 3szor találkoztam 8 hónap alatt :)
  A munkák pedig mindig elkészültek határidőre, semmi gond nem volt még.

  Ugyanúgy dolgozok, mintha bemennék melóhelyre, és leülnék a gép elé...
 • kacsi01 #7
  A cégünknél 32 alkalmazottból havonta átlag 10,12 távmunkában dolgozik otthonról. Ehhez viszont egy átlagosnál valamivel jobb teljesítményt kell felmutatnia. Minden hó 10-én bemennek az irodába, és fölveszik a bejelentett, leadózott fizetésüket. Mi ebben a humbug? Az hogy nem kell bérletet venniük a munkába járáshoz, és többet lehetnek a családjukkal? Ha már ennyire ostoba vagy, legalább ne kürtöld világgá.
 • vajon kiki #6
  az egész egy nagy humbug .. ott kezdődik, hogy a cég aki távmunkásokat (!) (röhögnöm kell ) alkalmaz , az nem is érdemel mást mint virtuális pénzt vagy távpénzt (esetleg táppénzt, vagy mosott pénzt) aztán ott folytatódik, hogy az aki távdolgozik, az tulajdonképpen mit csinál(?) mennyen el dógozni, szenet lapátolni azért lehet valódi pénzt is kapni, folytatódik még ott is, hogy aki ilyen trójai programot telepít a gépére az meg is érdemli, és az is megérdemli a sorsát aki ilyen módon figyelgeti mások nyomorát

  és végül , de nem utolsó sorban, most azokhoz szólok, akik mindenáron (tűzzel-vassal) ledegradálnak, mikor azt mondom, hogy a Microsoft alapba tud(hat) minden Windows felhasznárólól ugyanígy bármikor bármit, hiszen ha egy csicska Chris Neumann tudhat bármikor bármit, akkor miért pont a Microsoft ne tudhatna???
 • kaktussz #5
  Igazad van, de amennyire en tudom az odesc-en nem csak oraberre fizetnewk hanem bizony teljesitmeny utan is... attol fugg milyen munkat valaltal el. ugyhogy ha fele ido alatt csinalod meg az meg jo is lehet :)
 • BlackRose #4
  És nem az elvégzett munka a fontos? Micsoda barmok. Ha elvégzem a munkát 2x kevesebb idő allatt mint az átlag fejlesztő mert dupla produktív vagyok akkor azt jelenti, hogy fele fizetést kell kapjak mint az aki 2x roszabb mint én? Ha viszont képes vagyok kétszer többre akkor fizesenek 2x akkora órabért és akkor szintén minden rendben van. Ezek nem olvasták Fred Brooks-ot, Deminget vagy Druckert... látszik, hogy szart sem tudnak. Ez nem mechanikus kézimunka amelyet +/- 5% eltérésel minden 3 nap allatt betanított ember képes elvégezni. Vagy fizesenek a hatékonyság szerint vagy ne törödjenek a ledolgozott idővel ha a kiosztott munkát elvégzed.
 • Vorpal #3
  jóindulatra épülő megfigyelés - ezt már ismerjük ...

  ez teljes nonszensz - értelmesebb lenne ha pl. csak a photoshop használatot vagy adott szoft használatot figyelné.

  hogy emaileket és chatet rögzit teljesen nevetséges.
 • JTBM #2
  Ez nagyon pozitív, mert így tényleg megvan a bizalom a távmunkás felé. A cégek ugyanis joggal félnek, hogy a távmunkás vajon tényleg dolgozik-e vagy éppen a helyi BK 45254. részét nézi a TV-ben.

  Tapasztalataim szerint a (jó) távmunkások többet dolgoznak a (jó) alkalmazottaknál, mert otthonról kényelmesebb, nem fáradnak el az ingázástól, valamint otthon mindig benne van az emberben az, hogy teljesíteni kell. Bent látják, hogy bent voltam, kintről tényleg mutatni kell, hogy dolgozott az ember.

  Különösen igaz ez IT-re.

  Ha saját cégem lenne, mindenki távmunkás lenne benne...
 • Sanyix #1
  ehehe hogy távmunkásznak ezek? Én remote desktoposat képzelnék el, amiből ha kikattintok honnan tudnák hogy az otthoni gépemen mit csinálok? Ha meg adnak céges gépet előre telepített spyware-el, akkor meg a saját gépemet használom másra :D