Berta Sándor

Németország - szélsőségesek elleni központ

A Német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) irodaépülete látszólag semmiben sem különbözik egy átlagos cég székházától. Azonban igencsak meglepődik, aki rápillant a monitorokra.

A Baden-Württembergi Alkotmányvédelmi Hivatal 5-ös részlegének alárendeltségébe tartozó Internetes Illetékességi Központot (IKZ) nemrég hozták létre és a rendszere összeköttetésben áll a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal Internetes Központja (BfV GIZ), a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA), a Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és a Szövetségi Katonai Elhárítás (MAD) számítógépes hálózatával. "Az internet napjainkra a szélsőségesek és a terroristák kommunikációs eszközévé vált. A célunk az, hogy elemezzük a szélsőséges törekvéseket és felismerjük a folyamatokat" - jelentette ki Beate Bube, a tartományi BfV elnöke.

"Jó példák erre a Globális Iszlám Médiafront (GMF) által üzemeltetett oldalak. Az ezeket működtető két német férfit két nappal ezelőtt vettük őrizetbe" - tette hozzá Benno Köpfer, a hivatal terrorizmust-extrémizmust kutató csoportjának vezetője. A vád ellenük az al-Kaida és az Ansar Al Islam támogatása. Az egyik személyt azóta előzetes letartóztatásba helyezték. Az IKZ-nek jelenleg mindössze 12 munkatársa van, de ők éjjel és nappal figyelik a gyanús portálokat, olvassák az arab nyelvű szövegeket, nézik a toborzóvideókat. Ezenkívül rendszeresen látogatják a fórumokat és nyomokat keresnek, amelyek elvezethetik őket a terrorszervezetekhez, illetve azok segítőihez.

Köpfer elmondta, hogy amennyiben találnak valakit, aki Baden-Württembergebn tevékenykedik, akkor közelebbről is megnézik maguknak. Így jutottak például egy olyan arab származású férfi nyomára, aki a saját magánhonlapjának vendégkönyvében tett antiszemita kijelentéseket. Felszólították, hogy törölje azokat, de erre nem volt hajlandó. Azóta már elítélte a bíróság. A legújabb divatot jelenleg a "karosszék-dzsihádisták" jelentik, akik egymás között csereberélik az erőszakra buzdító videoklipeket és zeneszámokat. Az egyelőre még megjósolhatatlan, hogy ezek egyszerűen az erőszakot szerető fiatalok vagy leendő terroristák.

A BfV munkatársai rendszeresen ellenőrzik a népszerű portálokat, például a MySpace-t és a YouTube-ot, figyelik a szélsőbaloldali és a szélsőjobboldali szervezetek oldalait. Mivel óvatos becslések szerint jelenleg csak Németországban kereken 1400-1400 szélsőbal- és szélsőjobboldali oldal van, így a szakembereknek bőven van dolguk. S akkor még a szélsőséges iszlám vagy a szélső oldali honlapokról nem is beszéltünk. A portálokban annyi a közös, hogy mindegyik célja a hasonló gondolkodású emberek közötti információcsere megkönnyítése, a rendezvények, koncertek, összejövetelek szervezése, a látogatók számára bemutatkozási lehetőség biztosítása, a holokauszt és más események tagadása.

Legutóbb éppen az Egyesült Államok Hadserege 304. Katonai Hírszerzési Zászlóaljának tagjai állapították meg a Al Qaida-Like Mobile Discussions & Potential Creative Uses című jelentésükben, hogy a terroristák egyre gyakrabban és profi módon használják fel a mobilinternetet a céljaikra. Egy hete pedig nemzetközi szakértők közölték, hogy a web 2.0 egyaránt esély a szélsőségesek és ellenzőik számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #21
    Bár a liberalizmus inkább idézőjeles dolog itt.
  • Sanyix #20
    Szélsőliberalizmus viccesen (a gáz az, hogy ez igazából nem vicc... a valóság. Nem csak a szadesz valósága)
  • Praetor #19
    Ha a '95-ös robbantás a családodból áldozatot követelt, akkor tényleg elnézést kérek. Nem volt szándékomban, hogy az érzéseidet megtapossam, és tényleg szívből sajnálom a dolgot.

    De az tény, hogy az emberek kb 99.999999999999%-a ilyen eseménnyel nem érintett, és tényleg kicsi a matematikai valószínűsége, hogy valaki valóban terrorcselekmény áldozata legyen.
    Ráadásul a terrorcselekmények nagy része politikai indíttatású, ami az államok vezetőinek a gazembersége szül. És erre hivatkozással akarják az emberek szabadságjogait addig nyírbálni, amíg egy totálisan ellenőrzött és egy megcsonkított világ nem lesz. Csak azért, hogy a legfelső 1000 tróger klánjának a totális uralma be legyen betonozva.
  • kvp #18
    A nemetek leginkabb ket dologtol felnek a szelsosegesekkel kapcsolatban. Az egyik, hogy addig hulyitik egymast a helyi muzulman fiatalok (torokok), amig valaki tenyleg elkovet valamilyen terrorcselekmenyt. A masik az, hogy a viszonylag szegeny es a bevandorlo torokok altal a munkalehetosegetol megfosztott fiatalok (neonacik) egy ido utan tul sokan lesznek es a vegen megint hatalomra kerulnek.

    ps: Nemetorszagban a kommunistakat ugyanugy uldozik mint a nacikat, de meg a scientologusokat sem igazan kedvelik. Alapvetoen a lakossag egy resze kezd megijedni a jelenlegi tarsadalmi es kulturalis tendenciaktol.
  • zola2000 #17
    "Miért félnek annyira a holokauszttagadástól? Talán valami nem passzol a történetben, amit nem szeretnének kimagyarázni?" Nem tudom, mindenesetre az biztos, hogy volt holokauszt, legalábbis a nagymamám mesélte, hogy elvitték a zsidókat a németek a faluból, és nem tért vissza egy sem, viszont szerintem se passzol valami a történetben, különben miért tiltják annyira a holokauszttagadást, a kommunizmus sokkal nagyobb bűneit meg lehet tagadni...
  • vajon kiki #16
    te inkább várd meg féllábon és levegő nélkül, amíg az igazság győz !
  • Balu0 #15
    Az oklahómait te nagyon #&°%!..
  • Praetor #14
    Mellesleg: definiáld már légyszíves a terrorista fogalmát... Már csak azért kérdem, mert nekem baromira úgy tűnik, hogy az a terrorista, aki a jelenleg hatalmon lévők érdekeit valamilyen tettleges formában veszélyezteti (nem sok van belőlük, ezért minden erőszakot elkövető bűnözőt/őrültet át kell "konvertálni" terroristának, hogy a hatalomnak legyen hivatkozási alapja a totális ellenőrzés és uralom kiépítésére). Welcome to the real world...
    (GyK: "Az a zsidó, akire én azt mondom" v. "Az a náci, akire én azt mondom" v. "Az az antiszemita, aki az én akaratomnak ellent mond"...stb.)
  • Praetor #13
    A te családodra melyik bevásárlóközpontot robbantották rá, kedves paranoiás barátom?
  • teddybear #12
    Mert nem vagyunk kívánatos célpont. Nem állunk úgy anyagilag, hogy komolyabb mennyiségű bevándorlónk legyen.