Berta Sándor

18 000 személy van a német terroradatbázisban

Nagy sikerként könyvelte el a német kormány a Közös Terrorizmus-elhárító Központ (GTAZ) létrehozását és eddigi munkáját.

"Az információcsere intenzívebbé válásával és a különböző biztonsági hatóságok közötti együttműködés fokozásával egy jelentős minőségi ugrás következett be az iszlám terrorizmus elleni harcban Németországban" - olvasható abban a most nyilvánosságra hozott dokumentumban, amelyben a német belügyminisztérium válaszolt a Zöldek kérdéseire. A válaszból kiderült az is, hogy május végén a GATZ adatbázisában jelenleg több mint 17 745 terrorista, illetve terroristagyanús vagy a terrorizmust támogató személy adatait tárolták. Amikor a GATZ-t megalakították, ez a szám még csak 13 000 volt. Mindez 15 hónap alatt 25 százalékos növekedésnek felel meg.

A központnak jelenleg 229 munkatársa van, akik 7 munkacsoportba beosztva végzik a feladataikat. A szakemberek többsége a Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA), illetve a Német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) kötelékében dolgozik, 31 alkalmazott pedig a tartományi hivatalokban végzi a munkáját. A GATZ-n belül az egyik munkacsoport az esetértékelő részleg, amely az adott helyzetekben elemzéseket, helyzetértékeléseket végez. Egy másik csoport feladata az iszlám terrorhálózatok felépítésének és működésének tanulmányozása.

A GATZ mellett létrehozták ugyanakkor a Közös Internet Központot (GIZ) is, amelynek munkájában részt vesznek a rendőrség és a német titkosszolgálatok beosztottjai. A GATZ működésére eddig a BKA költségvetéséből összesen 4,2 millió eurót fordítottak, de az összeg nem tartalmazza a rendszerek kiépítésének költségeit. A technikai feltételeket ugyanis a BKA egy, a T-Systems vezetőivel kötött 150 000 euró értékű különmegállapodás alapján teremtette meg. Ezenkívül a német vámhivatal 606 000, a szövetségi rendőrség pedig 23 124 eurót költött fejlesztésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RecoPhile #6
    és aztán amerika egyeduralkodó lesz világ fölöt :)
  • JL666 #5
    98-ban feloszlott, épp 10 éve
  • butuska66 #4
    Végén Irak utánn Németországot bombázzák le az amerikaiak a túl sok terrorista miat
  • PepeLopez #3
    Itt a 2008 terrorista katalógus. Ön benne van? Ha kimarad lemarad. :D
  • teddybear #2
    Nem feltétlenül. Apuci kisfia is lehet hülye, a jó dolgában, nézd csak meg a Vörös Hadsereg Frakció egykori tagjait. Többségük középosztálybeli német családba született.
  • JL666 #1
    "18 000 személy van a német terroradatbázisban"
    Gondolom nem Schneider, Schmidt, Müller, Fischer, stb. nevűek. Bevándorláspolitika rulz.