Berta Sándor

Mumbai - a bloggerek megelőzték a CNN-t

A világ alig ocsúdott fel a Mumbaiban történt vérengzésből, és a túszhelyzet még mindig tart. A helyiek azonban folyamatosan az interneten tájékoztatják a közvéleményt.

A jól ismert Breaking News szalagcímek sosem jelentenek jót, ezt 2001. szeptember 11-e óta szinte mindenki tudja. Nos, a mumbai vérengzés és túszejtések után az első jelentések nem a CNN-en és más nagy televíziós csatornákon jelentek meg, hanem a Twitter, a Flickr és más oldalakon. Az iszlám szélsőségesek hoteleket, éttermeket és más épületeket érő támadásáról elsőként a különböző online fórumok számoltak be.

"Éppen most hallottam két nagy robbanást a Nepeansea úton és most már a szirénákat is hallom" - írta Gaurav Sikka, a twitter.com-on gsik néven publikáló helyi lakos. A hír villámgyorsan terjedt a világhálón. Előbb tudtak róla az internetezők, mint a CNN, az AP, a Reuters vagy a dpa. Ugyan csak néhány percnyi különbségről volt szó, ám miközben a nagy hírtelevíziók az első tudósításaikat leadták, a Twitteren és más honlapokon az emberek már az eseményeket tárgyalták, a mobilokkal rögzített első fotókat csereberélték egymás között és a szemtanúk beszámolóit olvasták.

"Vészhelyzet! Kérem, le tudja valaki ellenőrizni, hogy az Oberoi Hotelben volt-e robbanás vagy lövöldözés? Én jelenleg az Inoxnál vagyok" - olvasható még mindig a puneet nevű indiai felhasználó bejegyzése. A hírügynökségi jelentések és a televíziós tudósítások ezzel szemben tömörek, szárazak, mintha valaki a lottószámokat olvasná fel. "A csatornák lövöldözésekről számoltak be Colabában! Hallottál erről valamit?" - kérdezi a b50 rövidítést használó bombayaddict a kapilb nevű társától.

A CNN anyagára támaszkodó dpa-jelentés ezzel szemben a következőképpen hangzik: "Több luxusszállodát, egy mozit és a város főpályaudvarát támadták meg terroristák gyorstüzelő fegyverekkel és kézigránátokkal. A CNN-IBM arról számolt be, hogy a város központjában felrobbantottak egy benzinkutat." A Grundreport számos szemtanú beszámolóját közli le. Neha Viswanathan élőben tudósította a szállodájából az embereket a történesekről és leírja a félelmeit: "Az ablakon kívül hallom a szirénákat. Kérlek, hagyd, hogy ez egy biztonságos éjszaka legyen. Vannak találgatások arról, hogy az összecsapások egyáltalán terrortámadások-e. Bombay folyamatosan bandaháború színtere volt, de ebből az elmúlt tíz évben már semmit sem vettem észre."

Alighanem az elmúlt napokban bizonyosodott be végérvényesen a Web 2.0-s szolgáltatások gyorsasága a hagyományos médiákkal szemben. A tudósítók ugyan nem profik, de közvetlen szemtanúk, akik mindent rögzítenek a mobiljaikkal, a laptopjaikkal és a digitális fényképezőgépeikkel. Az előnyük a sebesség, és gyakorlatilag mindenki riporterré válhat. Ők átélik az eseményeket, beszámolnak a történésekről, a saját félelmeikről, miközben a nagy hírügynökségek és a hírtelevíziók stábjai még úton vannak a helyszínre. Minden beszámoló forrás pont amiatt értékes, mert aki leadja az anyagot, az közvetlenül az események helyszínéről tudósít. Bárki kapcsolatba léphet velük, szinte valós időben követheti nyomon a történéseket.

A legtöbb külföldi médiának pont az volt a problémája, hogy a munkatársaik Delhiben voltak, kénytelenek voltak a helyi adók képeit átvenni. Miközben a világhálón özönlöttek a beszámolók. Ez is Mumbai. Csak a másik oldalról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • calibra83 #14
    Ezek a muszlimok/terroristák még a középkorban élnek mert szent háborúnak tartják azt amit csinálnak Isten nevében!(akár lehetne Ori is)Régen(pár száz éve) a kereszténység meg a zsidóság is ilyen lehetett...
    Onnantól kezdődtek a nagyobb bajok mikor az USA "benyomult" Afganisztánba pénzt és fegyvert adva az araboknak.
  • Gabe Dearborne #13
    Hát először is: Bombay, mert magyarul így ismerjük, még akkor is, ha most hivatalosan Mumbai a neve. Viszont az is igaz, hogy egyes esetekben illendő az illető várost a helyi elnevezéssel említeni. Ez már nemzetközi protokoll kérdése.

    Másodszor: valaki itt megint megpendítette, hogy "terroristák". Így, idézőjelben. Frayer barátom, te még mindig egy más világban élsz? Milyen és mennyi bizonyíték kell neked és a hozzád hasonlóknak ahhoz, hogy kinyíljon a szemetek, és észrevegyétek, mi folyik itt a szemetek láttára? Felvilágosítalak: az, amitől úgy féltek, hogy harmadik világháború, már javában tart, és a lényege az iszlámnak az egész világ elleni harca. Lehetőleg sok áldozattal, mert az iszlám ezt "szereti".

    Harmadszor: az amerikaiaknak semmi dolguk ott, az indiaiak maguk is tudják, mit kell tenniük. Mint ahogy meg is tették. Nem tudom, észrevettétek-e, hogy a híradások arról számolnak be: az összes terroristát likvidálták. Igaz, hogy egy csomó ártatlan ember életébe került - többek között egy személyes ismerősöm is otthagyta a fogát, pusztán azért, mert izraeli volt, és nem megfelelő időpontban tartózkodott nem megfelelő helyen - de ez a terror elleni harc ára. Egyetlen háborút sem lehet áldozatok nélkül megvívni. Ezt pedig, ahol az ellenség ennyire alattomos, pláne nem.

    Úgyhogy hagyjatok fel a nyelvetek köszörülésével azon, hogy az "amcsik így, az amcsik úgy". Addig örüljetek, amíg van valaki, aki vásárra viszi a bőrét - többek között azért is, hogy nektek, ott, Európában, sohase kelljen attól rettegnetek, mikor támad valami eszement vadbaromnak kedve robbantgatni, gyilkolni.

    Mondhattok rám, amit csak akartok. Két évtizede élek a Közel-Keleten, és tapasztaltam egyet- mást. Meg tudom különböztetni a barátot az ellenségtől. Manapság már ez is nagy eredmény.
  • Frayer #12
    - Winstrol Churchill
    Ez direkt van így, winston soha nem mondott ilyet,hogy "Eat, Sleep, Train, Repeat... "

    Viszont a winstrol egy kox fajta testépítőknek.
  • Landor #11
    "randalírozni" és "Winston Churchill"
  • Frayer #10
    Addig addig fognak majd ott randarírozni a "terroristák" amíg a végén az amik benyomulnak és majd ők "rendet tesznek".
  • Praetor #9
    Hja, már meginn terroristáznak, miközben lehet hogy banda- vagy polgárháború...
  • Legend Killer #8
    értem.
  • gosub #7
    Ja, ja fellázad a f@xom . Ettől nem lázadna, hanem csak háborogna egy piciny része osztán hazamegy. A csendes többség pedig el-clickel egy szórakoztatóbb oldalra .
  • balee66 #6
    "akkor fellázad a nép"

    Nem, mert maga a nép az aki kiköveteli magának a média általi butítást, a nyílt politikai tevékenységek ellen meg nem tud mit tenni a nép ("hadd tüntessenek, majd megunják és hazamennek"). Azaz tudna, de nem mer...
  • Legend Killer #5
    "Addig jó, amíg ezekben a blogokban meg nem jelenik a cenzura."

    akkor fellázad a nép.