• closed
    #10
    Komolyan nem értem miért háborogtok azon, hogy egy kezdőknek szánt gépbe fejlett automatikát raknak. Ti nyilván mindig full manuális módban, kézi fókusszal fotóztok, és vissza sem nézitek az elkészült képet, mert marha biztos, hogy tökéletes lett, igaz?
    "A tervezők ezekszerint tökhülyék a fotózáshoz" - épp ellengezőleg, készítettek rengeteg jól exponált kép alapján egy "adatbázist" (valójában egy függvényt), ami adott bemeneti paraméterekhez (fókusztávolság, tárgytávolság, zoom-pozíció, fényviszonyok) ad egy rekesz-és záridő-értéket, amivel várhatóan a legjobban sikerül a felvétel. Ehhez igenis kellett fotós tudás.
    Ismétlem, ez a gép kezdőknek illetve olyanoknak készült, akik nem készülnek fotóművésznek, csak szeretnének fotótechnikai ismeretek nélkül is jó képeket készíteni mondjuk egy nyaralás alkalmával.
    "A gép fogása gyenge az ujjak könnyen rácsúsznak a lencsére" Ez használat közben, "kitolt" objektívnél felettébb valószínűtlen. Persze ízés dolga, én is próbáltam a félmilliós Leica Digilux-3-at, és valami hihetetlen módon rossznak találtam az ergonómiáját - ettől még egy zseniális fényképezőgép, csak nekem nem áll kézre a használata.
    "ez a géputánzat nagyon kétbalkezeseknek készült. Az automatika, ha van, NEKEM dolgozzon, de ne HELYETTEM. " így igaz, ez a gép nem neked készült, ettől még nem értem miért kell fikázni. Mellesleg ha a NEKEM-HELYETTEM alatt azt érted, hogy felül tudd esetlegesen bírálni az automatikát, akkor nyertél, nem muszáj az "egygombos" módot választani, és máris nem dolgozik az optimalizáló algoritmus.