HNR

Heti PC Piac - DVD-írók és olvasók

A világ legnagyobb gyártói az elmúlt években kifejtett tevékenységükkel nagyban hozzájárultak ahhoz a nem éppen kedvező folyamathoz, melynek következtében sok felhasználóknak a DVD szóról nem elsősorban a jelentősen megnövelt adattárolási kapacitás, tökéleteshez közelítő hangzás és a kristálytiszta, nagyfelbontású filmek jutnak eszébe, hanem sokkal inkább a káosz, bug, inkompatibilis és a "majd x év múlva" kifejezések valamelyike.

A jelenlegi állapotokat megpróbálva valamelyest objektíven szemlélni tényleg meglehetősen vegyes kép tárulhat szemünk elé.

Pozitívumok:

  • általánosságban a DVD elterjedtsége rohamosan nő
  • tényleg számottevően nagyobb a kapacitás, jobb a kép és hangminőség, mint a megelőző technológiák esetében
  • az utóbbi időben nem jelentek meg újabb formátumok J
  • már vannak gyártók, melyek több formátumot is támogató berendezéseket fejlesztenek ill. forgalmaznak
  • a DVD olvasók ára hatalmas esést követően általában nettó 10 ezer forint alatt van
  • a DVD írók kezdenek megfizethetőkké válni (néhány már nettó 75 ezer alatt is kapható)
  • bár még gyerekcipőben jár a dolog, de azért elkezdődött az írási sebesség növelése
  • az írható lemezek kínálata rohamosan bővül, az árak végre csökkenésnek indultak

    Negatívumok:

  • a több mint 5 éve megjelent technológia, félő, hogy hamarosan elavulttá válik, a lemezenkénti 4.7 GB pár év múlva nem lesz elegendő, a 2 oldalas, 2 rétegű médiákkal sem léphető át a 20 GB
  • a formátumok továbbra sem letisztultak, dúl az inkompatibilitás, a tesztek szerint különböző gyártók azonos formátumú berendezései sem mindig 100%-osan "értik meg egymást"
  • sok a bug, nem csak a DVD-n megjelenő filmekben, hanem az asztali, illetve PC-be építhető olvasókban, sőt az írókban is
  • még mindi szűkös az írók és - néhány formátum esetében - a nyersanyagok választéka
  • a legtöbb gyártó továbbra is kizárólag a saját formátumát támogatja, nem tervezik a konkurens formátummal való kompatibilitás beépítését

    Ezek után lássuk részletesen, mi az, amiből választhatunk:

    DVD írók

    A piacon immár számos DVD író kapható, érdemes alaposabban szemügyre venni, melyik mire képes, illetve mennyibe kerül. (Összeállításunk 30 budapesti számítástechnikai kiskereskedelmi bolt on-line árlistája alapján készült, a második oszlop azt mutatja, hogy a vizsgált boltok közül az adott író hányban volt kapható vagy rendelhető)


    A helyzet bizony felemás képet mutat. Elvileg sok típus kapható, de ha véletlenszerűen besétálunk egy boltba, akkor talán kapható a Pioneer és kis szerencsével még egy másik típusú író. Még rosszabb fényt vet a maradék 29 üzletre, ha hozzátesszük, hogy az egyik boltban 8 író közül rendelhetünk.

    A külföldi árak alapján a Sony új, DRU-500 jelű DVD-R(W) és DVD+R(W) formátumot egyaránt támogató írója nem jó eséllyel lesz drágább, mint a mostani DRU-120 jelzésű modell.

    Újdonságokról számolhatunk be a Pioneer háza tájáról is. Küszöbön áll a DVR-105 típus hazai megjelenése, ám addig is a "régi" klasszikus 104-esünket újabb firmware-rel láthatjuk el, javítva ezzel a gyengébb lemezek írását. A 105-ös végre 4x DVD-R írásra lesz képes, mindemellett 2x sebességgel égeti az adatokat DVD-RW lemezre, CD-t pedig 16x tempóval lesz képes írni, valamint 8x újraírni.

    DVD olvasók

    Bár rengeteg új modell jelenik meg, a hazai kínálat többnyire a régebbi típusokra épül. Legjobb példa erre a Toshiba sorozata, mely immáron a 1701-es számozásnál tart, míg Magyarországon az 1602-es is csak elvétve lelhető fel, a boltok túlnyomó többsége még mindig a 1512-es sorozatot árulja. A számokon túl ez főleg azért szomorú, mert a gyártók az utóbbi időben heroikus küzdelmet folytatnak a kompatibilitás fejlesztése és a minél megbízhatóbb működés biztosítása érdekében és egy-egy új sorozat - még ha sebességnövekedést nem is említ a gyári specifikáció - bizony jelentős előrelépéseket jelenthet.

    Lássuk tehát hogyan is alakult a hazai kínálat az elmúlt héten:


    Írható DVD-k

    Az adatgyűjtés során az az érdekes helyzet állt elő, hogy írható DVD-t több árlistában találtunk, mint DVD írót. A kissé megmosolyogtató tény ellenére örvendetes, hogy a médiumok ára csökken és a választék végre elkezdett bővülni, ma már nem biztos, hogy órákat kell utaznunk egy-egy korongért.

    Lássuk a kínálatot és az árakat:

  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • narumon #23
      "Trukközve igen de akkor romlik a minőség. Hangban és képben egyaránt."

      Nem feltétlenül. A dvdk 90% a az extrák és az egzotikus hangok nélkül mindenféle tömörítés nélkül ráfér 4,7GBra.

      "Főleg azért mivel már a jobb DVD 5-6 eFt-ért megkapja az ember. Használtam meg féláron. Az anyag költség több."

      Egy DVDR lemez 700-1000Ft között van. 1000-ért már a márkásak.
    • narumon #22
      "Kimondottan arra,hogy kihozzak filmet a tékából és lemásoljam:o)Annyi pénzem viszont nincs,hogy tesztelgessek:o)szóval egy "kiforrott" megoldásra lenne szükségem. "

      DVD-R ezt olvassa az asztalik többsége. DVDt átmásolni nem lehet sima copy modszerrel mivel az 9GBos lemezen van az irhato viszont csak 4,7GB. Itt rengeteg cikket és howtot találsz ebben a témában. www.doom9.org v. www.vchelp.com
    • szurmakotium #21
      Életművem vagy saját munkám ? Soha ! Az értelemszerű, hogy ki kell írni ! Az viszont nekem 3 cd-re ráfér ...
      Viszont divxeket, esetleg olyan zenéket amiket csak letöltés után 1x hallgattam meg, minden további nélkül.
    • szurmakotium #15
      Szerintem meg már most is röhejes a 4,7 G.
      Adattárolás címszóval jelen állás szerint inkább veszek 2 db 120G Maxtor vinyót a legolcsóbb DVD -író árán. 240 G - több mint 50 db DVD-nek felel meg, ehhez hozzájön az alapany költség darabonként 1500 Ft, ami több mint 75000 Ft .... olcsóbb, gyorsabb, nincs inkompatibilitás végül de utolsósorban nem foglal helyet a szobámban ... :)
    • kutyafa2 #5
      Hol lehet kapni MOST , kis- vagy nagykereskedelemben egyarant, az alabbiak kozul valamelyik irot ?! :

      1., Sony DRU500A
      2., Ricoh MP5125A
      3., Philips 228K

      Koszi !
    • HNR #3
      Legalabb hianyzik valakinek :)
      Ertem a kritikat... :)
    • Lammer #2
      Az Optdodisc dvd-r-je megbizható?
      írjatok tapasztalatot.
    • Mighty #1
      Lassan at lehetne nevezni ezt a cikksorozatot "Havi PC Piac"-ra :(