HNR

Heti PC Piac - Merevlemezek

Merevlemezek

Kétségtelen, hogy az elmúlt napok egyik legfontosabb híre volt az IBM magyarországi merevlemez gyárának bezárása. A forgalom visszaesésére és a kedvezőtlen piac viszonyokra való utalás alapján immáron biztos, hogy az elkövetkező időkben nem számíthatunk sem viharos fejlesztésekre, sem az árak drasztikus csökkenésére. Persze, a kínált adattárolási kapacitás már így is a legtöbb felhasználói igény kielégítésére bőven elegendő. Az adatbiztonsággal viszont továbbra is gondok vannak. Valószínűleg evvel a gyártók is tökéletesen tisztában vannak, és minden ellenkező tartalmú sajtóközlemény ellenére, vélhetően a meghibásodások nagy száma késztette őket erre, az összehangoltság látszatát keltő lépésre. A felhasználók ez esetben meglehetősen kiszolgáltatottak. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos lenne a hibastatisztikák pontos ismerete ahhoz, hogy olyan terméket választhasson a vevő, amilyet tényleg szeretne.

Ha a pozitív oldalt vizsgáljuk, találhatunk egy-két említésre méltó hírt itt is. Tovább folytatódik a meghajtók "csendesedése", a Seagate Barracuda V - 7200-as fordulatszáma ellenére - a tesztek szerint minden idők legcsendesebb merevlemeze. A teljesítménye ugyan minimális mértékben elmarad a korábbi "IV" sorozatétól, azonban a tárolási kapacitás is számottevően megnövekedett, elérte a tányéronkénti 60GB-t. Más hírek szerint a WD-t követően több gyártó is fontolgatja, illetve már meg is kezdte, a megnövelt gyorsítótárral, ún. "cache" memóriával, felszerelt egységek piacra dobását. Esemény tehát egyelőre van bőven, nem állítható, hogy a piacot állóvízhez lehetne hasonlítani. Kár, hogy ezek a viharos szelek nem mindig jó irányból fújnak.

Lássuk tehát, hogyan alakultak az elmúlt héten a legkedvezőbb nettó kiskereskedelmi árak a hazai piacon:


Összességében nem történtek számottevő változások, A SCSI rendszerek egyre ritkábban kaphatók itthon.


Bár a választék összességében bővülést mutat, az egyes boltok kínálatában csak pár modellt találunk meg, gyakran csak többnapos határidővel vállalják a beszerzést. Örvendetes, hogy az árak komolyabb mértékben csökkentek.


A táblázat azt mutatja, hogy az árak a hirtelen emelkedést követően nemhogy nem tértek vissza eredeti, nyári szintjükre, de még csak nem is mondható el, hogy csökkenésnek indultak volna. Komolyabb emelkedés - egyelőre - nem várható, bár - tekintettel a fenyegető dekonjunktúrára - nem is zárható ki. Szomorú.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mozesapo #3
    Ezek nem valós árak mivel most néztem és a 80GB-sek már 26-27e Ft nettóért kaphatóak jóformán mindenhol. Még jól jártam szeptemberben a 3 év garival :-)
  • sabe #2
    160 Gigásat nem láttam sehol se, hol adnak ilyet?