Berta Sándor

Peking - az atléták is írhatnak blogot

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaly fogadta el azt az irányelvet, amely lehetővé teszi a blogolást az atléták és más sportolók számára.

A Pekingi Nyári Olimpiai Játékok minden idők egyik legérdekesebb sporteseménye lehet és számos különlegességgel hívja fel magára már most a figyelmet. Ezek egyike, hogy először a sporttörténelemben a résztvevő sportolók blogot írhatnak és így tudósíthatják a világ közvéleményét élményeikről, örömükről, bánatukról, gondolataikról. A NOB tavaly változtatta meg a 49-es számú szabályt, amely korábban mindenfajta újságírói tevékenységet megtiltott a résztvevő sportolóknak. A nemzetközi szervezet így akarta elkerülni, hogy az atléták például emberi jogi vagy politikai nyilatkozatokat tegyenek az olimpiák ideje alatt. Az új szabályok azonban engedékenyebbek, igaz, aki nem tartja be az előírásokat, az a végső esetben - legszigorúbb büntetésként - akár az akkreditációját is elveszítheti.

A módosított irányelv előírja, hogy az atléták az olimpia előtt legfeljebb nyolc nappal jelentethetik meg a blogjuk első bejegyzését és legkésőbb a nyári játékok záróünnepsége után három nappal be kell fejezniük az írást. A blogoknak ezenkívül szinte csak a személyes benyomások ismertetésére szabad szolgálniuk, tehát nem tartalmazhatnak politikai, emberi jogi vagy más állásfoglalásokat. Tilos a más akkreditált személyekkel való interjúkészítés, de azt sem szabad leírni, hogy mással mi történt. Nem jelentethetők meg az akkreditáltak számára kijelölt területeken készült fényképek, videók, hangfelvételek sem, és az illető sportoló is csak akkor teheti fel a blogjába a saját fotóját, hogy ha az nincs összefüggésben a versenyszámával, magával az olimpiával, a rendezvény nyitó- és záróünnepségével vagy a díjkiosztóval.

Az online naplóknak emellett természetesen minden részletükben meg kell felelniük az olimpia szellemiségének, az olimpiai chartában rögzített eszméknek, valamint nem lehetnek durvák, megbotránkoztatók és semmilyen formában sem sérthetik a jó ízlést. A meglehetősen szigorú szabályok ellenére a sportolók többsége örül az új lehetőségnek és minden bizonnyal közülük sokan élni is fognak vele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • butuska66 #11
    Zro #5 "olimpia ls olimpiai eszme kínában"

    Hát igen kész szerencse hogy az 1936-os olimpiát egy igazi demokratikus ország szervezte....
  • Bexter #10
    Mit írnak majd akkor le ha semmit nem szabad? :D
    És olyan blogot írhatnak amihez nem adják nevüket?
  • Tetsuo #9
    arra utalt, h az emlitett bizottsag engedte meg h Kina rendezzen olimpiat.
  • valamit #8
    Szvsz. ez jó dolog, remélhetőleg nem arról lesz híres, hogy mennyiszer éltek vissza vele.
  • rigidus #7
    > jé, kínában van az olimpia, halló?

    Je, ki beszelt Kinarol, hallo?

    Idezet a cikkbol:
    "Nemzetközi Olimpiai Bizottság"
  • Cat #6
    ez máshol is igy van, nem csak az olimpián. Hollandiában volt vmi bajnokság, és egy szerb sportoló nyert. Az éremkiosztásra olyan polóban ment, amin rajtavolt, hogy koszovó szerbia része, és ezért komoly büntetést kapott, mert politikai állásfoglalásra használta fel a nyilvánosságot.
  • Zro #5
    Nevetséges ez az egész :) Olimpia és az olimpiai eszme, Kínában...
    Közben még egy nyomorult blogra sem írhatja le a sportoló amit gondol, s ha Kínában vét a cenzúra ellen, jó eséllyel még szervdonor is válhat belőle, mint a többi másként gondolkodóból.
  • kalapos01 #4
    "A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaly fogadta el azt az irányelvet, amely lehetővé teszi a blogolást az atléták és más sportolók számára."

    De ez jó:)

    Atléták és más sportolók. nem arról van szó, hogy a "sportolók? Vagy csak a sprinterek, a távolugrók és a magasugrók?:)
  • kalapos01 #3
    jé, kínában van az olimpia, halló? spanyolviasz? újszülött?
  • RecoPhile #2
    igen