Berta Sándor

Timatio: GPS-adatok megosztása az interneten

A Timatio lehetővé teszi, hogy bárki archiválhassa vagy akár másokkal is megoszthassa GPS-adatait.

"Amikor 4 évvel ezelőtt érdeklődni kezdtem a GPS-technológia iránt, még nem volt olyan online szolgáltatás, ahol megőrizhettem volna ezeket az információkat. Így nem volt lehetősége arra sem, hogy ezeket az adatokat megoszthassam másokkal" - jelentette ki Alex Mayrhofer, a Timatio egyik társalapítója. A szakember civilben a nic.at osztrák doménkezelő szervezet kutatási és fejlesztési részlegét vezeti. Mayrhofer Christian Spanringgel közösen alapította meg a vállalatot, miután mindketten azon gondolkoztak, hogy miként lehetne ezt a problémát megoldani. Spanring az Osztrák Területhasznosítási Intézet Geoinformációs Részlegének koordinátoraként dolgozik.

A két szakember közös munkájának eredménye a Timatio, amely nem csak a GPS- és a földrajzi adatok archiválását, de csereberélését is lehetővé teszi. "Éppúgy, ahogy ma az emberek megoszthatják a barátaikkal egymással a fotóikat és más tartalmakat, hamarosan a mozgási szokásaikat leíró információkat, például túraútvonalakat is meg akarják majd ismertetni másokkal" - mondta Mayrhofer. "A felhasználóknak lehetőségük lesz az úgynevezett tracklogok és a waypointok tárolására és így létrehozható lesz egy különleges szociális hálózat" - tette hozzá Spanring.


A felhasználók kirándulásai listázhatók, honnan hova mentek, milyen sebességgel, milyen emelkedők voltak és hogy mennyi ideig tartott a túra

A szolgáltatás augusztus óta érhető el. A két alapító először a baráti körében tesztelte a rendszert. A feltöltött adatok egy nyílt forráskódú adatbázisba kerülnek, amely nagyon rugalmas felhasználási lehetőségeket biztosít és biztosítja akár a geoadatok összekötését is. Az útvonalak és a waypointok rákerülnek a Google Maps térképeire és lekérdezhetők a tagok profiljaiból is. A látogatók meghatározhatják, hogy mely információkhoz kik férhetnek hozzá. A közösség tagjai maguk is jelezhetik javaslataikat, ötleteiket, amiket aztán a fejlesztők beépítenek a rendszerbe. Így az egyre jobb és még inkább testre szabható lesz. A Timatiónak köszönhetően új barátságok, kapcsolatok szövődhetnek, a tagok később akár közös túrákat is szervezhetnek.

A szolgáltatás neve egyébként az Egyesült Államok Haditengerészetének Kutatólaboratóriuma által 1964-ben indított Timation-projekt nevéből származik. Mayrhofer és Spanring tervei között szerepel a kezelőfelület továbbfejlesztése és egy API létrehozása. Utóbbinak köszönhetően így bárki akár a blogjában is feltüntetheti majd az adatokat és egyetlen kattintással elérhetővé teheti az Open Street Maps látogatói számára. Ezenkívül a két szakember azt szeretné, hogy ha a jövőben a látogatók minél több információt nyerhetnének ki a megosztott adatokból. Így például kiderülne, hogy egy útvonal információi egy túrára, egy autós kirándulásra vagy egy vitorlás rendezvényre vonatkoznak.

"Egyelőre nem gondolkodunk üzleti vállalkozásban. Szépen, lassan építjük fel a dolgot. Sajnos a turisztikai statisztikák gyakran megállnak ott, hogy hány vendégéjszaka volt egy adott településen vagy régióban. Pedig sokkal érdekesebb lenne, hogy a vendégek merre és hogyan mozogtak, milyen látnivalókat, érdekességeket, eseményeket kerestek fel. Az optimális az lenne, ha létrehozhatnánk a GPS-adatok Flickr-szolgáltatását" - nyilatkozta végül Alex Mayrhofer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!