Berta Sándor

Egy hamis iPhone 3G nyomában

A német Heise híroldal szerkesztői kíváncsiságból rendeltek egy iPhone 3G klónt, majd összefoglalták tapasztalataikat.

Sikk és trendi egy iPhone 3G, de meglehetősen drága. Sokakat csábít vásárlásra a készülék, aki azonban független modellt szeretne, annak adott esetben keserűen csalódnia kell. Vannak kétes ajánlatok, amelyeket jobb kihagyni. A Heise szerkesztői egy ilyen ajánlatnak eredtek a nyomába.

Hetek óta téma volt a német chatszobákban, hogy egy kereskedő legálisan 265 dollárért képes beszerezni egy kártyafüggetlen, 16 gigabájt memóriával felvértezett iPhone 3G-t. A wlx166.com hivatalosan a Willison (HK) Corporation Limited cégé. A Willison büszkén a csúcsminőségű mobil termékek gyártójaként hirdeti magát. Hogy bizalmat ébresszenek a vásárlókban, az oldalon elhelyezték a kínai kereskedelmi nyilvántartás igazolólapját, valamint egy további céges dokumentumot is.



A kínálatban a legkülönbözőbb mobilok megtalálhatók, legyen szó Nokia, Siemens, Samsung, Motorola, Sony Ericsson, Panasonic, Sagem vagy LG modellekről. Az egyik chaten a riporterek meg is találták az Apple iPhone 3G Black (16GB) nevű hirdetést, majd ezt követte a kapcsolatfelvétel. A megkeresésre egy 23 éves, Sophie nevű személy jelentkezett, és a rendelés előtt számos téma (időjárás, pekingi olimpia stb.) szóba került. Az illető végül nagyon készségesnek mutatkozott. Elmondta, hogy az iPhone 3G 16 GB memóriával mindössze 215 dollárt kóstál, ehhez jön még 30 dollár csomagküldési és 20 dollár vámköltség. Mindez teljesen legálisnak tűnt. A pénzt azonban előre kérték, előbb egy Western Union, majd egy hagyományos bankszámlára.

A készüléket szeptember 22-én adták fel Kínában és két hét múlva megérkezett Németországba. Az aggodalmak a csomag kibontása után igazolódtak be. Mindenekelőtt a telefon ugyan iPhone-dizájnú, a felirat egyszerűen csak Phone, az i és a 3G "véletlenül" lemaradt. Az eszköz nem fekete, hanem lapos és ezüstös színű. A kijelző nem 3,5, hanem csupán 3,2 colos. Ugyan valóban érintőképernyős és működik is, azonban egy régebbi típus. Fejhallgató-csatlakozót viszont hiába is keresne az ember, miként nincs hangerő-szabályozó sem.

A belbecs még inkább rávilágít, hogy ez a készülék bizony nem iPhone 3G. Nincs UMTS- és EDGE-támogatás, van viszont Bluetooth, igaz a maximális adatátviteli sebesség 56 kbit/s. Az ígért 16 gigabájt memória helyett egyetlen gigabájt árválkodik a házban, az is egy MicroSD-memóriakártyán. Az integrált memória mérete ugyanis összesen 1 megabájt. A memóriakapacitás kártyák segítségével 2 gigabájttal növelhető. A beépített kamera ugyan VGA-felbontású, de rossz minőségű és elmosódott képet ad. Van azonban videófelvételi lehetőség (MJPEG formátum, 176 × 144 pixeles maximális felbontással), mp3-lejátszó és integrált ultrarövidhullámú rádió. Az előre telepített böngésző használhatatlan, és minden egyes oldal megnyitásakor a túl kevés memóriára panaszkodik. Így marad a WAP-mód.

A hamisított terméknek vannak pozitívumai is, igaz kevés. Ezek közül az egyik, hogy lehetőség van az akkumulátorcserére és a gyártó mellékel is egy kiegészítő akkut. Ezenkívül a készülék duál SIM-kártyás. Aki ilyen telefont rendel, annak néhány dolgot figyelembe kell vennie. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy rászedik és nem egy iPhone 3G-t fog kézhez kapni, hanem egy hamisítványt. Ráadásul, amennyiben a vámosok kiszúrják a készüléket, akkor az ügy kellemetlen perceket is szerezhet az illetőnek.

A Heise munkatársai megkeresték Sophie-t, és felvilágosítást kértek tőle. Az illető végül hosszas huzavona után elismerte, hogy nem az ígért modellt szállították le, elnézést azonban véletlenül sem kért a tévedésért. Az ügy utolsó felvonására október 13-án került sor, amikor Sophie a beszélgetésben teljesen felháborodott a cége magatartásán és kilátásba helyezte, hogy azonnal felmond. A legtöbb lebukott közvetítő ilyenkor elnézést kér, majd kisvártatva örökre eltűnik. Az iPhone-szerű telefon után 265 dolláros számla és a keserű szájíz marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Justil #26
    na így már egyet tudok érteni :)
  • eM82 #25
    túl szentimentálisat akartam írni, meg vmi bölcseletet, holott tkpn. egy egyszerű: 'olcsó húsnak híg a leve' is megtette volna.
    Arra gondoltam, hogy aki esetleg gyanúsan olcsó dolgot akar venni neten keresztül (s nem eBay-re gondolok, hanem ) az készüljön fel a fenti "oknyomozó riport" végeredményére...

    "meg kell válogatni hogy honnan vásárol az ember... "
    való igaz.
  • Justil #24
    "Remélhetőleg sok ("netes vásárlásban" tapasztalatlan) ember fogja ezt a cikket olvasni, hogy ők is okuljanak a fenti példából..."

    hallod ember, te miről beszélsz??!
    a cikk arról szól, hogy ezek a tagok szándékosan rendeltek kínából 1 fost, mert tudták hogy minden bizonnyal hamisítvány, és akartak erről írni 1 cikket. ezt lécci ne keverjük már össze a netes vásárlással, mint általános fogalommal. rengeteg mindent vettem már neten, monitort, laptopot, kisebb dolgokat is, de eddig még soha semmi gondom nem volt...meg kell válogatni hogy honnan vásárol az ember...
  • eM82 #23
    van még egy előnye a hamis Phone-nak... mini-USB-n keresztül lehet tölteni :)
    ahhoz legalább már van otthon pár kütyü (mobil, psp)...

    a forrásoldalon lévő egyik képen látszik a multimédia menü képe... :) (kicsit retro...).. gondolom azt már nem volt kedvük plagizálni.
    http://www.heise.de/bilderstrecke/bild/500/10

  • eM82 #22
    "és a gyártó mellékel is egy kiegészítő akkut"
    1, ha nem felváltva használja, akkor tudomásom szerint az akku élettartama folyamatosan csökken (attól függetlenül, hogy használja-e v. sem)
    2, ha felváltva használja, akkor meg egy idő után gyönyörű lehet a készülék "masszivitása" (illesztése)... kicsit recseg-ropog majd, de mienk :)

    "Fejhallgató-csatlakozót viszont hiába is keresne az ember, miként nincs hangerő-szabályozó sem" & "Van azonban videófelvételi lehetőség..., MP3-lejátszó és integrált ultrarövidhullámú rádió. "
    Magyarán az ember kap egy telefonálni is képes, de valójában érintőképernyős rádiót... mostanság ez nagyon menő a fiatalok körében (bömböltetik a dobozhangú telefonjukat...).

    Ilyen (és ennél nagyobb) összegnél (nálam) csak személyes átvétel játszik.

    Remélhetőleg sok ("netes vásárlásban" tapasztalatlan) ember fogja ezt a cikket olvasni, hogy ők is okuljanak a fenti példából...
  • Tinman #21
    Vetté egy amcsi xart? Így jártá' :-DDDD
  • LaPalma #20
    hihi

    egy másik iphone teszt
  • passatgt #19
    van havidíjas csomag, amiben adott gb adatforgalom van, vagy sima forgalmi díjas:)
  • kriszwells #18
    Nem teljesen ide tartozik, de más témát nem találtam neki, újat meg nem akarok nyitni...
    De valaki meg tudná mondani, hogy a 3G és HSDPA használatáért mennyit kell fizetni? Azaz havidíjat vagy forgalmi díjat? mert akárhoyg keresem bármely szolgáltató oldalán nem lelem, lehet én vagyok hülye hogy megtaláljam!
    Kösz!
  • Balea #17
    Melamin, mérgező gyerekjátékok, stb. Made in PRC.
    Elég csak kinézni a Józsefvárosi piacra, lehet, hogy már ott is lehet kapni ilyen telót kapugaranciával, 10 perc hűségidővel...
    A kínaiak mindent másolnak, miért pont az ájfón lenne kivétel.