Berta Sándor
Intelligens RFID-modulokkal a friss zöldségekért
A Brémai Egyetem munkatársai egy olyan RFID-rendszeren dolgoznak, amelynek a segítségével biztosítható, hogy a vásárlók asztalára kizárólag friss zöldség és gyümölcs kerüljön.
A Shelf-Life nevű megoldás a hőmérséklet és más értékek állandó figyelésével megakadályozza, hogy az áruházakba szállított árucikkek megromoljanak. A programban Reiner Jedermann, a Brémai Egyetem Mikroközpontjának egyik kutatója és kollégái az Ambient Systems nevű RFID-gyártó szakembereivel dolgoznak együtt. A US Food and Drug Association (FDA) adatai szerint évente az élelmiszerboltokba kerülő romlandó élelmiszerek 20 százalékát kell megsemmisíteni, mivel megsérülnek vagy megromlanak a szállítás során. A Shelf-Life chipek ezen az arányon javíthatnak.
A rendszer alapját előre beprogramozható RFID-chipek képezik, amelyek egyetlen feladata a szállítás során fellépő környezeti változások nyomon követése. Az RFID-chipek folyamatosan összeköttetésben állnak az elhelyezett hőmérsékleti, páratartalom mérő és egyéb szenzorokkal, ezáltal folyamatosan, valós időben lehet tudni, hogy milyen az adott zöldség vagy gyümölcs pillanatnyi minősége. A fogyaszthatóságot jelző értékeket minden terméknél egyenként külön beállítják. Amennyiben az értékek túllépik a megengedett szintet, a SmartPoint chipek azonnal riasztják a központi rendszert.
"A logisztikai folyamatok önszabályozása az egyik fő kutatási területünk. A Shelf-Life modellt az Intelligens Kontoner projekt keretében fejlesztjük ki" - közölte Reiner Jedermann. "Az információáradat helyett a logisztikai cégek célzott adatokat kapnak, ezáltal kiszűrhetők az esetleg megromlott élelmiszerek. Így csökkenthetők a veszteségek és az áru minden esetben tökéletes minőségben érkezhet meg a boltok polcaira" - tette hozzá a szakember.
Tavaly októberben a Berlini Műszaki Egyetem munkatársai már kidolgoztak egy FreshScan nevű eljárást, amelynek a segítségével másodpercek alatt megállapítható egy húsról, hogy az romlott-e vagy sem. A rendszer intelligens csomagolásból és rendkívül nagy érzékenységű szenzorokból áll.< Németországban szintén tavaly márciusban IT Food Trace néven digitális élelmiszerbiztonsági programot indítottak a romlott termékek ellen, hogy a vásárlók a jövőben még véletlenül se találkozhassanak romlott húsokkal.
A Shelf-Life nevű megoldás a hőmérséklet és más értékek állandó figyelésével megakadályozza, hogy az áruházakba szállított árucikkek megromoljanak. A programban Reiner Jedermann, a Brémai Egyetem Mikroközpontjának egyik kutatója és kollégái az Ambient Systems nevű RFID-gyártó szakembereivel dolgoznak együtt. A US Food and Drug Association (FDA) adatai szerint évente az élelmiszerboltokba kerülő romlandó élelmiszerek 20 százalékát kell megsemmisíteni, mivel megsérülnek vagy megromlanak a szállítás során. A Shelf-Life chipek ezen az arányon javíthatnak.
A rendszer alapját előre beprogramozható RFID-chipek képezik, amelyek egyetlen feladata a szállítás során fellépő környezeti változások nyomon követése. Az RFID-chipek folyamatosan összeköttetésben állnak az elhelyezett hőmérsékleti, páratartalom mérő és egyéb szenzorokkal, ezáltal folyamatosan, valós időben lehet tudni, hogy milyen az adott zöldség vagy gyümölcs pillanatnyi minősége. A fogyaszthatóságot jelző értékeket minden terméknél egyenként külön beállítják. Amennyiben az értékek túllépik a megengedett szintet, a SmartPoint chipek azonnal riasztják a központi rendszert.
"A logisztikai folyamatok önszabályozása az egyik fő kutatási területünk. A Shelf-Life modellt az Intelligens Kontoner projekt keretében fejlesztjük ki" - közölte Reiner Jedermann. "Az információáradat helyett a logisztikai cégek célzott adatokat kapnak, ezáltal kiszűrhetők az esetleg megromlott élelmiszerek. Így csökkenthetők a veszteségek és az áru minden esetben tökéletes minőségben érkezhet meg a boltok polcaira" - tette hozzá a szakember.
Tavaly októberben a Berlini Műszaki Egyetem munkatársai már kidolgoztak egy FreshScan nevű eljárást, amelynek a segítségével másodpercek alatt megállapítható egy húsról, hogy az romlott-e vagy sem. A rendszer intelligens csomagolásból és rendkívül nagy érzékenységű szenzorokból áll.< Németországban szintén tavaly márciusban IT Food Trace néven digitális élelmiszerbiztonsági programot indítottak a romlott termékek ellen, hogy a vásárlók a jövőben még véletlenül se találkozhassanak romlott húsokkal.