Berta Sándor

14 000 berlini rendőr telefonszáma tűnt el

A vizsgálatok alapján akár heteken át is keringhettek a virtuális világban a berlini rendőrök és nyomozók mobiltelefonszámai. A rendőrség egyelőre sötétben tapogatódzik, hogyan történhetett meg mindez.

A Rendőrségi Szakszervezet (GdP) még szeptemberben döntött úgy, hogy mind a 14 000 tagjának felkínál egy-egy mobil készüléket. Az ötlet egyszerűségében volt nagyszerű: a rendőrök ingyen juthatnak a korszerű berendezésekhez és a segítségükkel térítésmentesen telefonálhatnak egymás között vagy beszélhetnek a tűzoltókkal és a közterület-felügyelőkkel. Az eszközök akár a forró nyomos üldözésekben is nagy szerepet kaphatnak, hiszen a segítségükkel gyorsabbá és egyszerűbbé válhat a bűncselekmények felderítése.

A megvalósításba akkor csúszott hiba, amikor a szakszervezeti tagok a telefonok átvételekor egyúttal összes kollégájuk telefonszámát is megkapták. Ez önmagában még nem lett volna gond, de a lista valahogy felkerült az internetre és ott heteken át bárki számára szabadon hozzáférhető volt. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a dokumentumban szerepeltek még a gyilkossági és a szervezett bűnözés elleni osztályok, valamint a különleges rendőri kommandók tagjainak telefonszámai is. A bűnözők így bármely rendőrt életveszélyesen megfenyegethetik, de adott esetben a mobil adatokhoz hozzájutva még a pontos helyzetüket is meghatározhatják, kideríthetik merre mozognak az egyes alegységek. A bűnözők így pontos képet kaphattak a rendőrök mozgásáról, az egyes ügyek felderítésére kirendelt nyomozókról.

"Nem jó, hogy a neveket és a telefonszámokat nyilvánosságra hozták és így bármely bűnöző hozzáférhet ezekhez az adatokhoz" - nyilatkozta a GdP egy - érthetően - a neve elhallgatását kérő tagja. "Nem mi tettük fel a listát az internetre. A dokumentum eredetileg csak a tagjaink számára volt hozzáférhető. Az adott oldalt, ahol az anyag elérhető volt, értesítettük és ők azonnal intézkedtek, levették az iratot. Ezenkívül mindenkitől írásos hozzájárulást kértünk. Aki fél, az új telefonszámot kaphat" - nyilatkozta Eberhard Schönberg, a szakszervezet vezetője.

Így a telefon immár aligha az eredeti tulajdonosokat, hanem inkább a bűnözőket segíti, akik megtréfálhatják, félrevezethetik, molesztálhatják az eddigi ellenséget. Nem csoda, hogy a rendőröknek elment a kedve a szolgálati telefontól. A berlini biztonságiak már nem bíznak az új számban sem, s attól tartanak: ami ma megtörtént, az megtörténhet holnap is. És azzal érvelnek, hogy a bűnözőkkel való "forró drót" lehetőségét a hátuk közepére sem kívánták. Sokan közülük azt fontolják, hogy visszaadják a szolgálati mobilt, és inkább telefonálnak - legfeljebb kevesebbet - drágábban, a sajátjukkal. De legalább őket sem hívhatja akárki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrPrise #3
    "A rendőrség egyelőre sötétben tapogatódzik, hogyan történhetett meg mindez."
    Kapcsolják fel a villanyt. Szerintem a hűtőbe bújt a világosság ;-)
  • Tetsuo #2
    De valamelyik csak tudja a sajat szamat?!
  • pepe003 #1
    Csöcs...