Berta Sándor

Németországban nem alkalmaznak mobilokat lehallgatásra

A német belügyminisztérium hivatalosan cáfolta, hogy a német rendőrség, a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) vagy a vám- és pénzügyőrség módosítaná és poloskaként használná a mobilokat.

A minisztérium a dokumentumban közölte azt is, hogy sem elnyomó, sem megelőzési céllal nem tervezi ilyen módszerek bevetését a bűnözők és a bűnügyek gyanúsítottjai ellen. Ugyanakkor a minisztérium nem cáfolta a hasonló megoldások alkalmazásáról szóló korábban megjelent híreket.

Az állásfoglalás csupán azért érdekes, mert július közepén Wolfgang Schäuble német belügyminiszter azzal az ötlettel állt elő, hogy a Szövetségi Bűnügyi Hivatalról szóló úgynevezett BKA-törvény reformja keretében a szervezet munkatársai új jogosítványokat kapnának, amelyeknek köszönhetően a jövőben bármelyik lakást lehallgathatnák. Emellett feloldanák a német alkotmánybíróság 2004-es, a magánbeszélgetések lehallgatását tiltó és az ilyen cselekményeket a magánélethez fűződő jogok megsértése miatt tabunak minősítő korábbi határozatát is. A Spiegel német magazin hétvégi tudósításából kiderült, hogy a német rendőrség már most távirányított mobiltelefonokat használ a bűnözők beszélgetéseinek lehallgatására.

Szakértők úgy vélték, technikailag lehetséges a mobiltelefonok lehallgatóeszközökként való használata. Ehhez csupán úgy kellene módosítani a készülékeket, hogy azok képesek legyenek bármikor látszólag kikapcsolni magukat. Így a külső szemlélő azt hihetné, hogy a kijelző és a beépített mikrofon is deaktiválva van, miközben a mobil kapcsolat nem szakadna meg és mivel a mikrofon akár a távolból is aktiválható lenne, ezáltal minden pontosan nyomon követhetővé válna. Ezenkívül a Bluetooth-, a WLAN- vagy az infraportokon keresztül is becsempészhetők a mobiltelefonokra például kémprogramok.

A német kormány szerint a legjobb védekezés, ha valaki a fontos tárgyalásaira, találkozóira egyáltalán nem viszi magával a mobil készülékét vagy, hogy egy felderítő berendezést alkalmaznak, amely pontosan kimutatja, hogy melyik mobiltelefon van bekapcsolt állapotban. Egy ilyen detektor átlagosan 500 euróba kerül és kompatibilis a 900 és az 1800 MHz-es GSM, valamint az UMTS- és a DECT-hálózatokkal.

A probléma csak az, hogy ilyen eszközöket jelenleg kizárólag a hivatalok és a nemzetgazdasági szempontból védettnek minősített cégek szerezhetnek be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hogyispersze #4
    TÉK huligánok
  • wanek #3
    Kaptál a prividre privit :)
  • HENCIG #2
    Engem rohadtul érdekelnének ezek a dolgok, hogy hol lehet ezeket az öngyujtókat, tollakat és egyéb dolgokat beszerni...
  • wanek #1
    "Egy ilyen detektor átlagosan 500 euróba kerül és kompatibilis a 900 és az 1800 MHz-es GSM, valamint az UMTS- és a DECT-hálózatokkal." - ehhez képest a kínaiak által gyártott, és bárki által megvásárolható öngyújtók és tollak 1-2 EUR-ért (250-500 Ft) kínai piacokon beszerezhetők, és kiválóan bejeleznek nem csak mobil, de egyéb rádiófrekis kapcsolatot is :) Vannak nekem is ilyenek, így tapasztalatból mondom.
    Ha valaki nem akarja, hogy mobilon keresztül lehallgassák, az használhat zavaró eszközt, de persze akkor a környezetében nem működik semmilyen rádiófrekis kommunikáció.