Gyurkity Péter

Szuperbiztos mobil Japánból

Az NTT DoCoMo legújabb készüléke a biztonságot helyezi előtérbe: a készülék felismeri gazdáját, aki jelszóval védheti a legtöbb funkciót, vagy beállíthatja a maximális távolságot, amelyen kívül a telefon lezárja önmagát.

A 903i sorozat tagjai minden eddiginél nagyobb biztonságra törekednek. A telefonhoz egy speciális kártyát kapunk, amely vezetéknélküli kapcsolaton keresztül folyamatosan érzékeli a mobil távolságát. Amennyiben a készülék az előre megadott hatótávon kívülre kerül, a telefon azonnal lezárja magát, megakadályozva, hogy a tolvajok felhasználják. A távolság és nyomon követés mellé biometrikus azonosítás, arcfelismerő funkció, valamint számos jelszó jár, az abszolút biztonság jegyében.

A telefon tulajdonosának legalább 3, legfeljebb 10 képet kell készítenie saját magáról a beépített kamera segítségével, amelyek később az azonosítást szolgálják majd. Az arcfelismerő technológia összeveti az azonosításnál kért újabb képet a korábban eltárolt példányokkal, és egyezés esetén megnyitja a készüléket. Több speciális opció - így a szempillák mozgásának érzékelése - a fényképek felhasználását hivatott kiszűrni, vagyis mindenképpen élő személyre van szükség, akiket pedig ikertestvérrel áldott meg a sors, azok jelszóval védhetik le az azonosítási procedúrát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A fekete társkártya elvesztésekor szintén jelszóval nyithatjuk meg a készüléket, ám az újbóli lezáráshoz már mindenképpen új kártyát kell vásárolnunk. Ez már csak azért is fontos lehet, mert a lapkát hitelkártyaként, vásárlásokhoz is felhasználhatjuk. Némileg könnyebb dolgunk van, ha maga a mobiltelefon vész el: a beépített műholdas nyomkövető rendszert egy internetes oldalon a készülék saját számának beütésével vehetjük igénybe, amely megmutatja a mobil hozzávetőleges elhelyezkedését.

A sorozat tagjait a tervek szerint a Matsushita gyártja majd, megjelenésükre a következő év elején számíthatunk. A kereskedelmi árat még nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit közöltek, hogy a GPS-rendszer használata alkalmanként 2,5 dollárba, azaz mintegy 500-600 forintba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PyRex #8
    Japánban Win-es telefon? LOOOL!! Kezdjük ott, hogy ott nem is GSM szabvány van...
  • Wyto #7
    Ha valamit el akarnak lopni azt el is fogják, ahogy fejlődnek a biztonsági rendszerek úgy fejlődik a "tolvaj technika"...
    Ez olyan mint a vírusok kijön egy új vírus ellenőrző, 1-2 hét és már frissíteni kell mert jön a vírus :)!!
    Minden esetre érdekes újítások vannak a telefonba arc felismerés meg ilyenek vége mi lesz dns-vizsgálatot kell csinálni a telefonnal ha telefonálni akarok lol...
  • HJPOWER #6
    Szívesen tartós tesztelném :D
  • Zenty #5
    "távolság és nyomon követés"
    LOl ez hogy? :D
  • Rocko #4
    Faszán nézki jó lenne egy ilyen sárgába .
  • Darth Sith #3
    tisztára mint egy PDA. Egyelőre megvok az ETEN G500+ PDA-mmal, de ha ez eljut ide, lehet hogy megnézném mit is tud.. :P
  • lazly #2
    SOHA nem fog kikerulni a tavolkeletrol... raadasul arrol szolt valaki, hogy GSM-e? :D Na ugye...
  • TH448 #1
    Hm. Ha ez a telefon symbianos vagy win-es, akkor aztak... Mekkora az a kijelző??
    Nem is annyira csúnya, ha van benne wifi is, akkor ilyen akarok. :D