Berta Sándor

Jelentés a görög lehallgatási botrányról

A Vodafone helyi technikusait gyanúsítják a görög hatóságok azzal, hogy részt vettek az eddigi legnagyobb görög lehallgatási botrányban.

Erről számolt be a The Observer brit lap az ADAE görög távközlési felügyelet nyilvánosságra hozott jelentése alapján. A gyanúsítottak kémprogramokat helyeztek el a Vodafone görögországi központi renszereiben, így a még ismeretlen megbízók gyakorlatilag bármilyen mobilbeszélgetést le tudtak hallgatni, beleértve magas rangú katonatisztek, politikusok, újságírók és titkosszolgálati munkatársak beszélgetéseit is. A görög közvélemény szerint egyértelmű, hogy az amerikai titkosszolgálatok állnak az akció hátterében.

Mint ismeretes, 2004-ben és 2005 elején lehallgattak egy sor vezető görög államférfi mobiltelefonját, köztük a miniszterelnökét és öt miniszterét. A lehallgatottak között volt a védelmi minisztérium teljes vezetősége. A lehallgatásokat továbbító parabolaantennák metszéspontjában az USA athéni nagykövetsége állt. Az amerikai kormány ugyanakkor tagadta a vádakat.

A botrány úgy robbant ki, hogy számos kormányzati szereplő célba nem érő SMS-ek miatt panasszal élt a társaság felé. Végül a Vodafone vezérigazgatója tájékoztatta a görög miniszterelnököt a több mint másfél éves lehallgatásról. Tette mindezt egy nappal azután, hogy a Vodafone informatikai biztonságért felelős igazgatója rejtélyes körülmények között elhunyt. (Costas Tsalikides, aki elsősorban a szoftverfejlesztési és a hálózattervezési üzletágért felelt, tavaly márciusban akasztotta fel magát a fürdőszobájában.) Mivel a Vodafone időközben megsemmisítette a felfedezett kémprogramot, egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy ki követte el a lehallgatásokat.

Az ADAE mostani jelentéséből azonban kiderül, hogy az igazgató halála közvetlen összefüggésben van a botránnyal és hogy az ügyben érintett még a helyi infrastruktúráért felelős Ericsson egyik technikusa is.

A 2004-es athéni olimpián 106 mobiltelefont hallgattak le, de a lehallgatási kapacitás akár 4000 készülékre is kiterjedhetett. Az ADAE felrója a Vodafone-nak, hogy a kémprogramok 2004. augusztus 10-ei aktiválása óta tudnia kellett azok tevékenységéről, ám mégsem tett semmilyen ellenlépést. "Jelentésünkből egyértelműen kiderül, hogy mi volt a lehallgatások oka és kikövetkeztethető az is, hogy kik állhatnak az ügy hátterében" - mondta Andreas Lambrinopoulos, az ADAE vezetője.

A szervezet négy hónapon át tartó nyomozása során megállapította, hogy a lehallgatási botrányba a Vodafone összesen 33 helyi munkatársa keveredett bele. Az elkövetők a beszélgetések bemérésére és rögzítésére 14 átalakított mobiltelefont használtak. Ezeket a készülékeket SMS-ek segítségével irányították legalább hét külföldi országból, köztük az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Ausztráliából. A lehallgató rendszert kétszer aktiválták, 2004 augusztusa és szeptembere, illetve a felfedezésekor 2005 március és október között. A Vodafone nem kívánta kommentálni az ADAE jelentését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #12
    Gondolod, hogy egy ember, aki atomfegyverekkel rendelkezik, olajiparban érdekelt, parancsára a föld legdrágább hadserege megtámadta az olajiparban oly élen járó Irakot (miféle Afganisztán? heroin? 3 évi termeléskiesés kinek számit...elfeledve, most már Irak a cél) aki felelős vezetője azoknak, akik embereket kínoznak mindenféle Genfi konvenció ellenére ma (a "kommunizmus bukása" után) netán terrorista lenne?

    ááá dehogy. Aki fegyvert fog ellene, AZ a terrorista. Ez egyszerűen definició kérdése. Olvassál Orvellt ;)

    Én csak azt a 200 millió amcsit sajnálom, akiket viszonylag közvetlenül irányít. :( Mi itt mindíg is a legvidámabb barakk leszünk.
  • totya4 #11
    :)
  • RealPhoenixx #10
    Miert agodtok a lehallgatasok vegett, holott mostmar kormanyzati illetve unios direktiva a 2 vagy 5 eves internet-telefon es egyebb elektronikus uton zajlo adatok kommunikaciok tarolasa, ami szinten nem mas mint valojaban lehallgatas, a kulonbseg annyi hogy mostmar vilag szerte legalizaljak ezt az eljaras format, hogy botrany tobbet ne lehessen a dologbol, illetve gondolom a Vista megjelenesetol szamitva minden billentyuzet leutest kicsit intelligensebb modon szinten logolni lesznek kepesek, es tomoritett formaban kis csomagkent tovabbitani fogjak azokat, illetve elemezni.

    Amugy pedig vegulis lenyegtelen, mert mit tudunk tenni az ellen hogy Bush korbeutazza a vilagot, hogy amerikan kivul mindenhol legalizaltassa azon dolgait, amelyek utik a szemelyisegi jogokat, csupan azt kell kiabalni hozza hogy: terrorizmus (igy meg azt hiszik hogy innentol mindent lehet)

    Arrol nem is beszelve, hogy a vilag legnagyobb terroristaja megis ki a fene?? Mert szerintem nem Bin Laden meg hasonlo kis sorban allo szemelyek, hanem .......

    Lenyeg: a vegen onkent adjuk fel magunkat, gyermekeinket es rokonainkat, vigan es dalolaszva, a mediak alltal meghulyitve, s hogy akinek penze van az mindent megtehessen, akinek meg nincs annak pszt :)
  • Hegyikecske #9
    a baj az h egyáltalán nem biztos h csak ők csinálták. róluk derült ki ennyi. Ki tudja h amit te ma beszélsz telefonba az hol lesz akár 1 év múlva is...
  • Marlosh #8
    Fejlettebb? lehet,de egyszerubb? nem hinnem:)
    ez a modszer egyszeruen zsenialis,csak hat kiderult....igazan a vodafone az aki most sziv,mert ezek utan ki a rosseb bizna meg bennuk?
  • Janokapapa #7
    ez tiszta 24
  • BiroAndras #6
    Szeritnem az amcsiknak ennél fejlettebb módszereik is vannak a lehalgatásra.
  • saco #5
    mondhatná az okos : "Amit nem tudsz az nem fáj", lehet a Feriről is tudnak mindent ;]
  • totya4 #4
    Passzióból...csak mert megtehessük?
  • fv #3
    De mi a baja az usának görögországgal?

    Mer ha semmi, akkor gondolom, minden országban csinálják...