Berta Sándor

Ujjlenyomat alapú azonosítás mobiltelefonokon

A mai korszerű mobiltelefonok már inkább hasonlítanak sokoldalú miniatűr számítógépekre, mint egyetlen célra használható készülékekre.

A mobilok kapcsán azonban egyre gyakrabban merülnek fel biztonsági kérdések. Ugyan a mobiltelefonokra írt vírusok és más kártevők még közel sem elterjedtek, azonban a készüléklopások vagy szimpla elvesztésük mégis komoly problémákat okoznak a tulajdonosoknak. Az integrált GPS-modul már nem számít újdonságnak, az intuitív kezelést lehetővé tévő szenzorok alkalmazása is terjed. A beépített kamerák lehetséges új funkcióit azonban csak mostanában kezdik felfedezni a szakemberek.

A ClassifEye nevű izraeli cég olyan megoldást fejlesztett ki, amelynek köszönhetően egy képazonosító szoftver segítségével a beépített digitális kamerák akár ujjlenyomat-olvasóként is használhatók. A módszer nem csak a biztonsági funkciók miatt lehet sikeres, hanem még egyszerűbbé teheti a mobil vásárlásokat és pénzügyi tranzakciókat. Felmerült annak a lehetősége is, hogy a program segítségével minden rendőrségi mobiltelefon - természetesen az eredeti funkciók megtartása mellett - könnyen átváltoztatható lenne ujjlenyomat-leolvasóvá.

A program jelenleg már képes megkülönböztetni a különböző fényviszonyokat, felismeri az ujjlenyomat-másolatokat, vagyis ha valaki be akarná csapni például egy ujjlenyomatról készült felvétellel. A szoftver hibahatára jelenleg 5 százalék, míg a hamis minta elfogadási aránya 1:100 000-hez. Mivel egyre több mobiltelefon felel meg a működéshez szükséges követelményeknek, Rami Cohen, a ClassifEye vezetője bizakodó és úgy vélte, a program hamarosan bemutatkozhat a világpiacon.

Mivel az alkalmazás kizárólag azt vizsgálja, hogy a tranzakciót a valódi személy vagy más kezdeményezi-e és a tulajdonosén kívül nem tárol más mintákat, nem merültek fel adatvédelmi aggályok sem a szoftver használatával kapcsolatban. Egy évvel ezelőtt még csupán egyetlen készülék volt képes az alkalmazás futtatására, ma már 39 modellről mondható el ugyanez. Az egyetlen problémát az okozza, hogy a ClassifEye megoldása jelenleg csupán a Nokia három, N73, N93i és N95 típusú készülékével működik együtt zökkenőmentesen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • L3zl13 #4
    Erről a dologról az Állítólag (Mythbusters)c. tv sorozat azon epizódja jut eszembe melyben teszteltét, mennyire biztonságosak a különböző biztonsági megoldások.
    Szereztek egy hiperszuper ujjlenyomatolvasós ajtózárat, amire a gyártó cég azt mondta, még sosem sikerült kijátszani.
    Kiderült még a sima PC-re köthető újjlenyomatolvasó is biztonságosabb volt mint ez a cucc. :D
    Jó kis égés lehetett a gyártónak... :D
  • Cat #3
    a kamera egyszerűen lefényképezi az ujjad, és ez alapján egy szoftver azonosítja az ujjlenyomatot.
  • eto demerzel #2
    nm a kamerat tapizod.
  • Drawain #1
    Dejó, tök szívesen tapizom egy 60-120e ft-os teló kameráját :)