Berta Sándor

Védelem a titkos mobil üzenetek ellen

A St. Pölteni Szakfőiskola hallgatói olyan megoldást dolgoztak ki, amelynek segítségével megakadályozható, hogy egy mobil készülékre bárki titkos üzeneteket küldjön.

A StegIT nevű program keretében, a főiskolai kutatók és az osztrák védelmi minisztérium, valamint a helyi Szövetségi Bűnügyi Hivatal munkatársai által közösen kifejlesztett új eljárás képes felderíteni és kiiktatni a hangfájlok vagy videók adatcsomagjaiban, háttérzajaiban továbbított rejtett küldeményeket, anélkül, hogy ezzel megzavarná a telefonbeszélgetéseket vagy az SMS-forgalmat.

A szteganográfia az elmúlt hónapokban vált ismertté, mint egy olyan technológia, amelyet elsősorban az ipari kémek és az al-Kaida, illetve más terrorszervezetek tagjai használnak titkos írásos vagy hangküldemények továbbítására. "A digitális audio- és videóadatokban van egy úgynevezett háttérzaj, amely elegendő helyet kínál a rejtett párszavas vagy -soros közlemények feltűnés nélküli továbbítására.

Erre a legegyszerűbb megoldás az úgynevezett Least Significant Bit (LSB) módszer, amelynél a hírt a legkisebb bitekben rejtik el. Mi egy olyan eljárást dolgoztunk ki, amellyel az LSB - véletlenszám generátorok és matematikai műveletek segítségével - teljesen kivédhető. Olyan háttérzörejt mellékelünk az egyes hívásokhoz, amely miatt a titkos üzenetek többé nem fejthetők meg" - mondta Ernst Piller, a St. Pölteni Szakfőiskola informatikai biztonsági részlegében folyó tudományos fejlesztések vezetője.

Az adatok átalakítását egy hardvereszköz végzi, amelyből eddig csupán egyetlen prototípus készült el és amely egyaránt használható a mobil és az internetes szolgáltatók hálózataiban.

A megoldás biztonságos, mivel a továbbított eredeti tartalom nem sérül és arról a szolgáltatók nem is szereznek tudomást, így megoldott az adatvédelem kérdése. Ennek ellenére jogi szempontból kérdéses lehet az új védelmi technika alkalmazása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #8
  Csak arrol van szo, hogy annyi mesterseges zajt kevernek a jelhez, hogy a rejtett uzenetekben tul sok legyen a bithiba ezert olvashatatlanna valjanak. Ez olyan, mint ha meg akarnak akadalyozni a hd dvd-k masolasat, ezert a gyari korongokra csak 320x240-es (qvga) felbontasban masolnak fel a filmeket. Az adatfolyam szandekos megrongalasa mindenkeppen a minoseg csokkenesehez vezet. Az msb kodolasrol nem is beszelve, amikor a jel felso bitjeben van a kodolt uzenet, amit normal esetben elszort recsegeskent hallunk. Ennek kivedesere a teljes jelet meg kell szuntetni, tehat ez a megoldas egyfajta javaslat a mobiltelefonok betiltasanak elso lepcsojekent.

  ps: Meg abba is lehet uzenetet rejteni, hogy kapunk-e uzenetet vagy nem, igaz igy uzenetenkent csak 1 bit viheto at, de ezt blokkolni semmilyen modon nem lehet csak a telefonhasznalat teljes betiltasaval.
 • HUmanEmber41st #7
  Ez valahogy úgy van beállítva, mintha a nem terrorista állampolgároknak szüksége volna egy ilyen cuccra a mobiltelójában, h még véletlenül se kaphasson titkos üzeneteket a háttérzajba rejtve. Akinek ez a funkció pedig nincs a mobiljában, az terrorista!
  Azért mutathatnának nekem a szabadságharcosok között egy-két terroristát...azt sem értem, miért keresik Bin Ladent valahol afganisztáni barlangokban... évek óta nem találják..nahát nahát...jól eljbújt...
 • Juszufka #6
  Ja, én se vágom, ki az aki csak néhány hónapja ismeri az eljárást. Biztos az al-qaida terroristák. Elfelejtettünk volna előbb szólni nekik?
 • gkalcso #5
  Arra kiváncsi lennék, hogy egy adatforgalomba hogyan piszkálnak bele, honnan tudják, hogy épp egy média file megy át, Röptében kikódolják, hogy átírhassák a legalacsonyabb helyiértékű bitet?
 • Polemius #4
  PíszLávJuniti:

  A szteganográfia mint olyan, pár ezer éve ismert eljárás.
  Ha nem vagy képben mi is az, akkor ne írj róla. Köszi.
 • arrakistor #3
  aha és azzal mit kezdenek ha valakinek ezt küldöm SMS-ben :

  >>> !$ {b1 8&v5láë1Ñí~G¢8 mÇlaUz <<<

  és ezzel megmondtam, hogy holnap 8:30-kor fejbelőjük gy*rcs*nyt ? ha a fogadó bepötyögi a megfelelő helyre a gépén, vagy a telefonján egy dekódoló program szövegmezőjébe... ???
 • PíszLávJuniti #2
  "szteganográfia az elmúlt hónapokban vált ismertté" már akinek.
  Ha nem vagy a témában, akkor ne írj róla. köszi.
 • willcox #1
  Ennek bizony sok értelme nincs.
  "A szteganográfia az elmúlt hónapokban vált ismertté, mint egy olyan technológia, amelyet elsősorban az ipari kémek és az al-Kaida, illetve más terrorszervezetek tagjai használnak titkos írásos vagy hangküldemények továbbítására" - ez már nagyon régen ismert, csak maximum mostanában lett elterjedt. De ha ilyen jól tudják a szervek, hogy kik azok a "terroristák", akkor nem lenne egyszerűbb lekapcsolni őket? Szerintem ez csak egy sima semmire sem jó fejlesztés, csupán azzal próbálják igazolni a szükségességét, hogy ráfogják a terroristákra. Az információ védett továbbításának számos módja ismert, és ezeket a valódi kémek és a terroristák feltehetőleg eredményesen használják.