48
  • Myron
    #48
    ".NET -et akkor sem javasolnék senkinek."
    ".NET mit mondjak - megértem, hogy nem képezték magukat erre."

    miért?
    miért?

  • homeless
    #47
    Milyen nemzetközi mérce? lol

    Londonba pl aki már telepített linuxot az linux expert. Akinek van egy (szaros) ccna-ja az már senior network engineer, stb....
  • akocsis
    #46
    A hír igaz, olcsó informatikusból sosincs elég. De ha valaki kicsit többet tud, és kicsit többet kér, akkor mehet kapálni.
    Ezen felül nehéz találni olyan informatikust itthon, aki megütné a nemzetközi mércét. Mert egy komolyabb cégnél egy komolyabb projektben szükség van stabil nyelvtudásra, szervező készségre, csapatmunkára, és arra hogy határidőre elkészüljön a munka.
    Amiből sok van: magát okosnak gondoló középszerű fejlesztő/informatikus
    De ez nem az ő hibájuk, hanem a közegé ami kitermelte őket.
  • Mentrid
    #45
    Előző hozászolásomba, elgépeltem magam párszor. Túl gyorsan akartam válaszolni.:)Bocsi. De végül is a lényeget leírtam.
  • Mentrid
    #44
    Egészről annyi.. Erről csak az a véleményem, Orthon nem akartak alkalmazni. Csak több fordulós elbeszélgetéseken voltam. Amin csak totál kikészítik az embert. Helybe nem mondanak semmit csak annyit majd jelentkezünk telefonon.. Voltam olyan cégnél ahol négy fordulón voltam.. És pedig vicces összegekért jelentkeztem. Most belegondolok annyiért nem is dolgoznék már. De sehova nem vetek fel teljesen mást dolgoztam.. Míg véletlenül összefutottam egy svájcival 5 percet beszélgetünk. Azt mondta majd felhív.. Azt felhívott.. Kijöttem... Azt most elengedni nem akarnak innen.:) Én meg vissza nem akarok menni.. Nekem más hozzáfűznivalóm valóm nincs az egészhez.
  • lamer the true
    #43
    Annó iszonyatosan hülyék voltak szegénykéim. Volt egy pár mély hülye is köztük :) Aszonta az egyiknek előttem az info tanszék vezetője, hogy inkább számoljon le, mert soha nem fog egy ilyet mérnöki diplomához juttatni :) Pedig nem volt valami kemény a suli sztem.
  • lamer the true
    #42
    Durva. De gondolom csaj volt :)
  • Tinman #41
    Van egy műszaki informatikus diplomával bíró ismerősöm, aki a diplomája átvétlét követő kb. 2 hónapban XP telepítéshez hívott, mert azt sem tudta mihez nyúljon, de tetőzte mindenzt azzal, hogy nem is érti igazából, hogy miért van a monitoron kép -biztos valami speciális "dolog"-, de mindegy is, mert azt olvasta, hogy a gép működéséhez nem árt egy VGA kártya/vezérlő.

    Elsőre felvették egy komoly céghez informatikusnak, ahonnan kb. 1.5 hét alatt tették ki a szűrét, mert annyi vágta a szakmát... jelenleg egy "Segíthetek?" táblácska van a melllye húsa fölé tűzve és masszív hamburger szag árad belőle.
    HAZAÉRT!
  • Pintyőke
    #40
    Hegi90:

    Ezt a dolgot most ugy allitottad be, mintha en nem dolgoznek tisztessegesen. En egy szoval sem mondtam, hogy a festo baratom tisztessegtelenul es rosszul vegzi a munkajat. Itt arrol van szo, hogy a segge ala nyomtak egy jol mukodo vallakozast es ugymond az ujjat sem kellett mozditania. Teny es valo, szepen fest. Inkabb azt tartom irrealisnak, hogy egyesek nulla tudassal (csak ugyesseg kell hozza es nemi erzek ill., nem szellemi munka, igy csak az nem tanulja meg aki nem akarja), tobbet keres, mint egy olyan ember aki BECSULETESEN elvegez egy fosulit v. egyetemet, rengeteg ido es penz befeketetessel. Persze, ezekutan a cegek meg elvarjak, hogy meg tobb penzt es idot fektessek tanulasba. Talan elerem azt az anyagi jolletet, mint a baratom. Ido meg nem is lenne gond, de anyagilag ezt mar nem lehet birni. Mar csak azert nem megyek el festonek, mert szeretem a jelenlegi szakmam, meg ha nem is fizetik meg.

    Egyebkent az elozo hozzaszolasokban is lehetett olvasni, hogy nagyon sok dolgot magunktol kell megtanulni, hogy egyaltalan elorebb juthassunk ebben a szakmaban. Ez igy van, en is nap mint nap ezt teszem. Tehat jobban meg kellene ezt becsulni, mint egy monoton betanult szakmat.

    Egyebkent leginkabb a hiany miatt keres ilyen jol most a baratom, nem feltetlen azert, mert iszonyat jol dolgozik. De felre ne ertsd, nem bantani akarom a szakmunkasokat. Sot, szukseg van rajuk, hisz nagyon fontos munkat vegeznek, nelkuluk megallna az elet!
  • Kakor
    #39
    Hello, bocs nálunk dolgozni kell ritkán jutok ide el :)

    versenyképes volt, :))

    hajlok a kompromisszumra, ha látom, a tudást hajlandó vagyok elfogadni a nagyobb bérigényt de nulla tapasztalattal vagy a feladatkörhöz nem tartozó tapasztalatért nem fizetek netto 200-250 et

    nálam nem a papir volt a fontos hanem mit csinált eddig és hol
    úgy is kiderül 2 hónapon belül hogy alkalmas valaki vagy sem. az meg a próbaidőn belül van. :)
  • Normal
    #38
    Nos, Uraim!

    Kérem bombázzanak állásajánlataikkal!
    9 év informatikai háttér, szinte minden téren a vastól a pattintott webig, megszórva csipet marketinggel és kreativitással.
    Szervezőkészségem átlag feletti, de sajnos laza vagyok, és szeretem a jó bort tengerparton kortyolgatni, mértékkel.

    A pályázatokat a pontos munkakör leirásával, a lehetséges kapcsolódó feladatkörökkel, tanulási és egyéb juttatási lehetőségekkel, s a pontos próbaidős, és végleges havi kézhezkapott összeg megjelölésével várom a [email protected] e-mail cimre, október 17-ig.

    Mentori viszony szóba jöhet, hisz mindig tanulhatunk újat.
    HR-esek kiméljenek!

    A három nyertes pályázó megkapja önéletrajzomat, s motivációs levelemet.
    Az esetlegesen segédkezet nyújtó közreműködő első havi fizetésem 20%-t nyeri! :)

    Köszönöm!
  • lamer the true
    #37
    Kakor úgy látszik nem írta ide a felajánlott fizetést. Gondolom az is "versenyképes" volt.

    Amit rühellek ebben az országban az pont ez a hozzáállás. Meg lehet nézni egy brit netes álláshirdető oldalt, ott minden állás a fizetéssel kezdődik. Nálunk miért nem? A tejre is ki van írva. Jó lehet hogy pár forintal több vagy kevesebb lesz a végén de akkor is meg kéne adni valamit nem?

    Vagy csak azért nem írják oda mert szégyenlik? Sok állásinterjún voltam már és a második körben kiderült, hogy nevetséges összeget akartak fizetni. Megspórolhatna mindenki magának egy csomó időt és energiát.
  • vajon kiki
    #36
    "Persze ismeretség nélkül ez /a sajnos nagyon vastag/ réteg hamar elbukik"

    pont ezt mondom én is !! shalom shabat ismeretség nélkül ...
  • An-Dee
    #35
    Már nem azért de egy fejlesztő mióta informatikus? Nem értem miért kell állandóan mindent összekeverni. Az informatikus nem programozó, a programozó nem informatikus. Természetesen a kettő nem zárja ki egymást.
    Én IT-s ként dolgozom egy nagy cégnél, nem mondom hogy nagyon meg lennék fizetve, de van munkám, sajnos ez most egy elsődleges szempont.

    Egyszer egy állásinterjún 200e nettót kértem, a fönök - mert Ő felvételiztetett, valószínűleg a hr-ről még nem hallott - kiakadt, hogy ennyit csak azok keresnek náluk akik ms tanfolyamokat végeztek el.

    Nálunk van egy emberke akit azért vettek fel mert kurva sok papírja van, viszont nem képes dolgozni :) mondtam is hogy akinek sok ideje van a tanfolyamokra annak nincs tapasztalata, akinek van tapasztalata, annak nincs ideje a tanfolyamokra :)

    Szar helyen élünk.
  • wOlFbYTe
    #34
    Mindezt 25 évesen, 6 év informatikai melóval a hátam mögött, jelenleg külföldön az egyik legelismertebb Microsoft partnercégnél olyan bérezéssel, amelyet otthon szégyellnék akár nagy vonalakban is elmondani egy kollegának.

    Sajnos még nem ismerték fel a cégek, hogy azért nincs szakember, mert rossz helyen és rossz módszerrel keresik őket. Akinek van hozzá esze, már rég nem része az otthoni munkaerőpiacnak, ugyanis ott nem becsülik meg a tudást - sokszor csak a papírt nézik, amiért annyira meg se kell már erőltetniük magukat az "informatikusoknak", elég ha van rá pénzük. Persze ismeretség nélkül ez /a sajnos nagyon vastag/ réteg hamar elbukik, rosszabb esetben magával rántva az egész vállalatot, mert fogalmuk sincs mit csinálnak.
  • wOlFbYTe
    #33
    Magyarországon hihetetlen sok hülye ember dolgozik kulcsfontosságú, fontos döntést igénylő munkakörben, főleg a HR osztályon.

    Leendő informatikusként anno igen hamar ráleltem arra a szakterületre ami érdekelt az ERP személyében. Gondoltam a BME lesz a megfelelő hely tudásom kamatoztatására, de tévedni emberi dolog. Egy év után rá kellett ébrednem hogy 80%-a a tárgyaknak töltelék, soha az életben nem fogom gyakorlati hasznát venni. Elsőéves programozás nagyházi, adatbáziskezelés Turbo Pascalban - meghúz a gyakvez, amiért assemblerrel tuningoltam a kódon, hogy a keresés gyorsabban lefusson. "Nem ez volt a feladat" - naná, ciki lenne bevallania hogy fogalma sincs arról, hogy mi az amit maga előtt lát. Ennyit a legjobbnak tartott hazai egyetemről.

    Mit csinál egy átlag magyar ilyen helyzetben? Elmegy "rendszergazdának" és 5 évig cserélhet nyomtatópatront a Gizikének, papír meg nincs így továbblépési lehetőség kizárva.

    Mit kellene ehelyett csinálni? Elmenni egy jó nevű céghez és előadni a senior informatikusnak, hogy még nincsen meg a tudás, de szeretne figyelni és gyakorlati úton minél többet megtanulni a keze alatt és hogy lássa az elszántságát, átlag informatikai fizetés ALATT kell összeget mondani a HR-esnek, szerződésbe beletéve a kiterjesztett tanulási időt (minimum 6 hónap).

    Ez a már korábban is a fórumon említett mentori viszony, ami rengeteg munkaidőn felüli self-educationt von maga után. Csak akkor van értelme belevágni, ha végig is viszi az ember kellő kitartással. De ha valaki ezt az utat választja, 1-2 év alatt eljuthat főiskola/egyetem HELYETT olyan szintre, ahol tárgyalóképes szakmai tudása lesz ahhoz, hogy elgondolkodjon hogyan tovább. Innen megnyílik a kapu a piacképes, naprakész tudás miatt a minimum havi nettó 200k felé. Ha a főnök/mentor látja a fejlődést és az igyekezetet, ők fogják automatikusan felajánlani a cégen belüli nagyobb fizetést és szerepkört.

    Emellett a felsőoktatás legtöbb elméleti előadása nyílt, így be lehet menni egy-egy szakterület előadójához és megbeszélni vele, hogy be lehet-e ülni külsősként az előadásukra. Nem hiszem hogy tiltakoznának ellene, ez inkább bók egy pedagógusnak.

    Aki teheti, inkább kerülje el a magyar felsőoktatási intézményeket és boldoguljon saját maga, nincs szükség se diplomára, sem pedig Fóti Marcell-féle csilli-villi papírra hogy elvégzett adott tanfolyamokat, amivel utána kitörölheti a seggét, mert csak általános rálátást adnak a témakörre az inside-outokat nélkülözve.
  • JTBM
    #32
    Teljesen egyetértek veled.

    Van még egy állapot is, amikor a vezető szakemberből a főnökség managert csinál, amit nem szeret és nem is igazán tud csinálni. :-(((
  • mrzed001
    #31
    A problémák még mindig a következők:
    1) szakosodás: Nem lehet mindenben profi egy fejlesztő, ilyen egyszerűen NEM LÉTEZIK.
    Vannak szakirányok, és azokon belül tudásszintek. Illetve van pár annyit próbált általános szaki, aki mély tudással rendelkezik több területen is ... node ezek a tényleg ritka über szakemberek (és pl sosem programozott még 3D felületet, de mivel nagy a tapasztalat gyorsan átlátja és megérti).
    Na az ilyenből van nagyon kevés.

    2) KREATIVITÁS, megoldani akarás: na ez egy másik igen komoly gond. Sokaknak lenne sütnivalója, de a régi begyepesedettek és a managerek elveszik minden munkakedvét ... az így megtört (kiégett) fejlesztőben már hiába van meg a tudás, de a tenni akarás (vagy a gondolkozni akarás és kreativitás) már nincs ... ugyanúgy használhatatlan

    3) Megbecsülés: ezt már 1000x leírtam, de itt a fejlesztőt a portással veszik egy szinten a hülye managerek és a vezetés ... az állásuk minden, csak nem biztos (veszek fel helyette 3 frisdipist ... a szaki meg röhög, hogy ok, talán 3 év alatt megértik amit eddig fejlesztett, és akkor talán már hozzátenni is tudnak), lényegében kevés az olyan cég, ahol a fejlesztők megkapják a nekik kijáró megtiszteltetést és elismerést (volt a cikk nemrég, az év informatikusa .... egy manager).

    4) papír: semmit sem ér, semmit sem számít. A legjobb szakik akikkel dolgoztam mind saját kútfőből tanulta meg azt amit tud, nem iskolában tanították neki (ha el is megy oktatásra, nem a papírért teszi ... azt el se teszi, le se vizsgázik).

    5)
    És a végére a kedvenc mondásom mostanság, ami a fejlesztésekben 2000%-osan igaz: Ha fel akarsz szántani egy földet, mit fogsz az eke elé: 100 libát, vagy 2 ökröt ?
    Igen sok fejlesztést láttam (javítottam) ahol sok "kezdőt" ráállítottak egy problémára, és szépen sorra katasztrofális is lett amit produkáltak. És láttam sok olyat is amit csak 2-3 ember csinált, de azok mind jól fizetett komoly szakik voltak (öröm az ilyenbe belenézni is, belekérdezni is, tanulhat az ember). Ezek a szakik vezető fejlesztők (nem fejlesztési (osztály) vezetők ugyebár, mert azok buta managerek ...), már ahol van ilyen (általában sehol sincs). Pedig ezek a szakik csak úgy ontják a tudást és észt, igazi MENTOROK! Egy ilyen szaki elvezetget 10 fejlesztőt úgy, hogy 5-6 év alatt az értelmesebbjéből ugyancsak vezető fejlesztő lehet, mert valódi tudást, metodikát és tapasztalatot kapnak.

    Na ilyen szakiból elhiszem, hogy hiányzik 6000, tényleg két kézzel kapnak utána az értelmes cégek (már ahol nem a HR a zisten, mert gyakran semmi papírjuk sincs, csak a szép hosszú, összetett és szerteágazó projectlista az önéletrajzban). Az ilyeneket pedig mint már említettem nem lehet akadémiákon, meg okításokon képezni, csakis mentori szinten.
    De már azt is említettem ugyebár, hogy itt tényleges fejlesztői vitaestek sincsenek, csak a cégen belüli és egyéb jóbarátok szoktak néha leülni sörözgetni és megbeszélni, tapasztalatot cserélni ... és ez hiba
  • veghlaci05
    #30
    Hát én a cégem jóvoltából elvégeztem egy haladó .NET netakadémia tanfolyamot, hát hogy is mondjam... Ahhoz képest hogy haladónak nevezték egy hétig néztem hogyan kell a VS 2005 csodálatos designerével összekattintgatni egy webalkalmazást. Nincs is ezzel gond ha ez volna a kezdő .NET tanfolyam. El sem tudom képzelni akkor milyen lehet az? Külön dühítő volt hogy a kirendelt oktató a kérdések jó részére a holnapra utánanézek (guglizni én is tudok) választ adta. Komolyan sajnáltam hogy ez a cégnek jópárszázezerbe került hogy egy hétig ne dolgozzak de ne is tanuljak semmi hasznosat. Én egy haladó tanfolyamtól vmi olyasmit vártam hogy "under the hood" hogy is működik a .NET keretrendszer, teljesítmény-tuning, optimalizálás, stb. Szóval nagy csalódás volt.
  • homeless
    #29
    A lol annak szólt, hogy így kezdődött a cikk:
    "véli egy magyar oktatóközpont vezetője."

    Utána olvastam tovább és valahogy nem lepődtem meg, hogy Fóti Marcell volt az a bizonyos vezető, a netacademia meg az oktatóközpont. Mellesleg ajánlom figyelmedbe ezt a 2 olvasmányt:
    első
    második

    A tudását elismerem, csak azokat a dolgokat tartom viccesnek, hogy ezt a gagyi ordoglakat játékot is fizetett újságcikkekbe úgy állítják be mintha ők szarták volna a spanyol viaszt, meg ez az "ethichal hacking" oktatás...
  • Deus Ex
    #28
    Hát, én addig nem lolozom le a Marcit, amíg nem leszek Security MVP és olyan kaliberű cégtulajdonos, mint ő, bár lehet, hogy még akkor sem.
  • Polemius
    #27
    homeless:

    Konkrétan Szegeden.
  • Zoliz
    #26
    Ki akar ma Igazi Informatikus lenni? A lassú öngyilkos. Akit csak a pénz érdekel, a nők nem. Bár azon mehet bordélyba. Szép élet.

    http://www.sg.hu/cikkek/43872/egyre_tobb_informatikust_fenyeget_a_kieges

  • butuska66
    #25
    Tisztában vagyok vele hogy ez egy tudományos honlap , de ehez a témához ha nem is szorosan de hozzátartozik hogy magyarországon alig van szakember. S nem csak számitástechnikában, hanem sok más területen is így van.

    Gondolok itt olyan egyszerű dolgokra hogy 4 vízvezeték szerelő nem tudott egy rohadt csapot megszerelni nálam.

    Alig van szakember, a legtöbb hasznos szakközép iskola mára megszűnt.
  • lamer the true
    #24
    Mennyi volt az a nem alacsony bér? Írd ide nyugodtan hátha érdekel :)
  • Kakor
    #23
    Hát nem tudom

    én két hónapig hirdettem általános rendszergazda feladatkörre.

    10 azaz tiz jelentkező volt .....
    nem fogalmaztam meg irreális igényeket, nem alacsony bérért és mégis tény multinál kell dolgozni nem keveset de napi 8-9 óránál többet nem várunk el .
    a 8 óra itt tényleges 8 óra.


    volt hogy el mondtam mit kéne csinálni csak egy részét annak amit nap mint nap csinálunk és volt aki nem vállalta
  • Petko
    #22
    azt se felejtsük ki, hogy a HR-eseknek sincs gőzük arról mit csinálnak, és miket beszélnek... totálisan nem értenek a szakmájukhoz
    mindenhol egy rakás idióta sefüle-sefarka álláshirdetés van... pl ajax fejlesztőt keresnek legalább 8 éves szakmai tapasztalattal
    aztán a nagy tapasztalt sap, oracle stb. nagydumás hiredtések ahol kezelni kell egy tetves szoftvert amit kb. egy értelmesebb informatikában járatos ember kitanul egy hétvége alatt, annyira primitív. De ezek a barmok állandóan ilyen meg olyan szakmai tapasztalatot keresnek. Az informatikus nem olyan hogy mondjuk 8 éves tapasztalat notepadben, 3 éves tapasztalat paintbrushban, 5 éves tapasztalat total commander kezelésben. Ezt max egy titkárnőtől kérhetik, de egy informatikus nem szaros szoftveroperátor hanem mérnök akinek mindet ki kell tudnia ismernie pillanatok alatt, és bármit tudjon kezelni ami számítástechnikával kapcsoaltos.
    A buta faszláma hirdetéseikkel meg úgyse érnek el szart se, kereshetik a 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkezőket nyugodtan olyan területekre, amik csak néhány éve jelentek meg.
  • vajon kiki
    #21
    minden rendbe is volna ha nem vágott levágnivalóért adnák a diplomákat ebben a "szektorban" is !
  • homeless
    #20
    Hol van az a környék?
    Gondolom azért nem találnak c programozót, mert aki tényleg ért hozzá az vagy talált munkát a környéken vagy felköltözött Pestre. Akinek meg csak papírja van róla és örül ha tud írni egy "hello world"-öt az meg elment postásnak vagy szalag mellé valami gyárba.
  • Polemius
    #19
    Nem értek a dologhoz, csak azt tudom, hogy itt a környéken pl. épkézláb, dolgozni akaró C programozót nem lehet találni (egy cég keres, hónapok óta, nem kevés pénzért, szerintem még papírt sem feltétlen kérnek ha tényleg ért hozzá a jelentkező). Márpedig egyetem is van, több tízezer hallgatóval (akik jelentős része TTK-s).

    Szóval tényleg baj van valamivel. Még az is lehet, hogy az oktatással.

    (*muszáj)
  • assdf
    #18
    SZerény véleményem szerint a probléma összetett.
    Az oktatás sux. Régi elavult dolgok tömegével és minimális új ismeret... A mi cégünk sok pályakezdő fiatalt alkalmaz, hihetetlen hogy milyen minimális a tudásuk. Gyakorlatilag mindegyiknél még eddig az alapoktól kellet kezdeni... pedig nem hülyék mert gyorsan beletanulnak és jó a felfogóképességük, csak hát ha a kutya se tanitja meg őket akkor marad az autodiktata módszer az meg olyan amilyen...

    Aztán az is probléma, hogy ma már mindenki minimum "rendszergazda" cimet adományoz magának ha már életében egyszer újratelepitette az xp-t. Igy hát nem csoda hogy relativ sok az informatikus és mégis munkaerőhiány van, hisz sokra megyek én a vérpistikékkel, akik még az xp "felügyeleti eszköz"-ről sem halottak, mert végig codozták a főiskolát...

    Harmadrészt meg, a multik is felelősek, néha böngészem az ilyen álláshirdetéseket, hát bakker olyanokat fel tudnak sorolni, amihez minimum 10-15 év erős szakmai tapasztalat kellene és még igy sem vállalnám el 3-400 nettó alatt.

    És végül, az hogy a szakmunkás többet keres mint egy 2 diplomás relativ, piacgazdaság van vagy mifene, nem a diploma számit hanem a kinálat kereslet. Olyan szakmát kell választani amiből hiány van és akkor nem lesz gond az elhelyezkedéssel. Mert ha belegondolok mi ér többet? Egy co hegesztő végzettség, vagy két büfé-ruhatár szak felsőfok, hát ugye egyértelmü.
  • Hegi90
    #17
    Én erre csak annyit mondanék, hogy minden szakma, amit tanult az ember, illetve amit becsülettel végez, az tisztességes, jó munka. Szóval nem kellene lehurrogni a szakmunkásokat (...puszta irigységből - akinek nem inge...), hiszen azok is lehetnek tisztességesek. Plusz ha még azt hozzá teszem, hogy az ismerősöd elég tehetséges, ami elég fontos egy festő számára, akkor pláne nem csodálkozom, hogy többet keres. Nem minden festő-mázoló a sarki kocsma új tábláján szokott dolgozni.


    -mielőtt még jönnek a büdös szakmunkásos flémek, elmondanám, hogy sem én, sem pedig közeli ismerősöm, rokonom nem szakmunkás...
  • Pintyőke
    #16
    Udvozlom a HR-eseket a forumon! :D
  • Pintyőke
    #15
    Homeless: nem a szelsosegekre gondoltam. :) Pl. oneletrajzba, ezert nem szoktam fullenteni! Pedig sokan ezt teszik! Lehet, hogy itt rontom el?
  • homeless
    #14
    Hát nálunk inkább a tudás számít. Hiába vennének fel egy ismerőst, ha valamit nagyon félrekonfigurálna, akkor 1 hónap után repülne, vagy adnának neki valami "favágó" munkát.
  • Pintyőke
    #13
    Van egy festo ismerosom. Annyit keres havonta amit en 3-4 honap alatt szedek ossze. :( En elvegeztem egy 4 eves fosulit, ami ezekszerint ebben a vilagban kevesebbet er, mint egy szakmunkas. Tudom tudom, hiany van a szakmunkasokbol, de konyorgom, ez mar irrealis! Tobbet esszel, mint erovel? Hmm, hogy is van ez?
  • coolbboy83
    #12
    Hát sajnos igen...... nehéz munkát találni....
    Nem a végzettség meg a diploma a lényeg, hanem hogy van é, vagy nincs ismerősöd aki bejuttat.........
    Ez az igazság..... így lesz a szakácsból Bankfiók igazgató, vagy a rendszergazdából üzletvezető....stb
    Sokat akarunk keresni??? van ismerettségünk??? ennyi...és semmi más......

    Mivel nekem nincs ismerettségem, hiába tanúltam ki a belem, nincs valami jó állásom........ és jónéhány 8 ÁT-vel rendelkező ismerősöm kiröhög, hogy minek tanúltam, ő 3x annyit keres mint én...
  • Pintyőke
    #11
    Teljes mertekben egyetertek az eddigi hozzaszolasokhoz! Problema nem csak az oktatasban van. Ma mar a specifikus tudast specifikus iskolakkal lehet megszerezni, melyhez specialisan nagy zseb is kell. Pl. jogos a Cisco tanfolyam 3 eves ujraletetele, mivel fejlodik a technika. Konyorgom, ki tudja ezt kifizetni, ha nem a cegek? Se a csaladok, se a szulok (toluk nem is szabad elvarni ilyet) nem birjak ezt az anyagi terhelest, nem szolva egy kezdo diakrol. Meg en sem tehetem meg, pedig jo par eve mar ezen a palyan dolgozom.

    Persze annak a csemetenek akit tolnak hatulrol, az ugy sem ilyen sulit vegez el, vagy ha igen, mar meg van az apuci mellett a helye.

    Tessek megadni a LEHETOSEGET a munkavallaloknak, mert IGENIS, AKARNAK ES SZERETNENEK TANULNI ill. fejlodni (pl. ott a tanulmanyi szerzodes, ha mar ennyire faj az oktatas a cegeknek)! Ugyan akkor mint mar elozo forumtarsam is emlitette, meg kell fizetni a kikepzett embereket es nem fognak mas munkahelyet keresni.

    A foiskolak es az egyetemek, meg ha jol mukodo intezmenyek lennenek is, akkor sem birnak ezt az nagy utembe fejlodo iparagat kovetni. Foleg a kioregedett oktatokkal akik bolcseesege es tudasa nagy, de nem ebben a szakiranyban. Akik tenyleg tudtak es jol oktattak (tisztelet a kivetelnek), mar vagy kulfoldon van v. epp valamelyik ceg magasabb beosztasat tolti be igen magas tudassal. Az ilyen emberek nem 4-5 eves egyetemi diplomaval szuletnek hanem hosszu evek soran. Ezt tessek megerteni.

    Multik, cegek, vallalkozasok: tessenek csak ezen elgondolkozni!
  • Benoke
    #10
    Hát ennek vannak alapjai de azért sok a Fals információ is. A hiány a szolgáltató területen mutatkozik meg ilyen helpdeszkesből annyi kéne hogy annyi ember nincs is nem hogy infós, így felvesznek mindenféle embert, őket nevezik képzetlennek, a képzetteket meg fel sem veszik mert ők meg drágák ehhez a pozicióhoz, pláne ha ez 3 műszakban megy. A különböző intézmények képeznek mindenféle infósokat, de olyan használható tudással amit élesben egyből el lehetne adni olyat gyakorlatilag alig-alig van. Ez nem magyar sajátosság hanem a nagy világban is ez van. Attól hogy valaki képzett de kezdő, kulcs feladatokat egyszerűen nem lehet rá bízni tökmindegy mit és hol tanult. Volt aki rábízta az ilyenekre és voltak belőlle komoly problémáik. A tapasztalatot nem lehet suliban elsajátítani.
    Másrészt ahogy lentebb is írva vagyon nincsennek meghirdetve az állások. Ha mégis elmegy valaki egy ilyen állásra jelentkezni az mit lát? Azt hogy IFA -val hordják oda az embereket annyi jelentkező van egy egy állásra.
    Egyébként igaz hogy mindenhova 20-25 éves 3-4 diplomás 20 év tapasztalattal bíró szakembereket akarnak, de szerintem kicsit sokat akarnak. Annó 26 évesen engem is öregnek titulált egy cég és keveselte a 9 évnyi munkatapasztalatomat.
    A másik kulcs kérdés a .NET fejlesztők. Hát ettől ne is várjanak csodát. Hála égnek kiöregedtem a programozásból, de .NET -et akkor sem javasolnék senkinek. Amúgy egy átlagos képességü fejlesztő gyakorlatilag könnyedén elsajátítja éles környezetben ami fényévekkel hatékonyabb mint egy képzés. Persze az elején nem tud termelni ez tény, de egy hatalmas ismeretlen rendszer esetében ez a profiknál is így van. A Gyors és érdemi változásoktól mentes hazai oktatás gyökeres megváltoztatásában kételkedem. A cégek tudnak ilyen olyan tanfolyamokat indítani csak kérdés hogy ki tudja megfizetni ameddig nincs munkája.
    Az idetelepülő multik esetében semmi féle extra elvárások nincsennek. Általában a leírt elvárások jóval magasabbak mint amit valójában el kell látni. Ami sajátosság lehet az az hogy a kiválallatokhoz képest több pénz jut az IT -ra és már kialakult It startégia illetve eljárások vannak amiket követni kell. De általában olvasni minden infós tud. A netán felmerülő speckó feladatokra meg nem lehet felkészülni oktatási szempontból.

    Inkább szakmunkás területen van hiány, mert a kormányzat azt nyomta a fejekbe hogy akinek nincs diplomája az senki. Így a gyárak, kis és közép válallatok alig találnak megfelelő mennyiségű és előképzettségű embert amire szintén nagy szükség lenne.
  • remark #9
    Ez a cikk jol megmagyarazza hogy az embereknek (=Magyarorszagnak) onerobol kellene szakembereket kepezni*, majd felkinalja a megoldast is (reklamoz).
    Vicces.

    * Tagabb ertelemben ez abba a folyamatba illeszkedik bele mikor a cegek megprobalnak MINDEN koltsegbol externaliat varazsolni, azaz profitjukat az oket befogado kozosseg karara maximalizaljak azaltal hogy a tevekenysegukhoz tartozo koltsegeket a kozossegre haritjak (ugyanebbe a folyamatba tartozik pl. a kornyezetszennyezes is, es rengeteg mas dolog is). De fogalmazhatunk ugy is hogy a cikk azt probalja meg tudatositani az emberekben hogy marpedig a cegek szamara minden eroforrast (szaktudas, es mas eroforrasok) kotelesseguk a leheto legalalacsonyabb aron, lehetoleg ingyen rendelkezesre bocsajtani (~Kina).
    Es ezt meg lehetne ragozni.