Berta Sándor

ACTA-tárgyalások: már az internet szabályozása is téma

Az Európai Tanács munkacsoportja szeptember 11-i ülésén foglalkozik az Anti-Counterfeiting Trade Agreementtel (ACTA). Az Európai Tanács egy külön munkacsoportja elsősorban a szellemi tulajdon és a szabadalmak kérdéseivel fog foglalkozni, de ezen az ülésen tárgyalják az ACTA-tervezet részleteit is.

A megbeszélések - a korábbiakhoz hasonlóan - természetesen ezúttal is a nyilvánosság teljes kizárásával, titokban folynak majd. Annyi biztos, hogy az EU, az Egyesült Államok, Japán, valamint számos más ország még az idei év végén meg akarják kötni az egyezményt. Az Európai Unió eddig következetesen megtagadta a részletek nyilvánosságra hozatalát, szerencsére kiszivárgott az Európai Tanács augusztus 26-i keltezésű munkaanyaga.

A dokumentumból kiderül, hogy az Európai Tanács azt követeli az Európai Bizottságtól és az az európai uniós tagállamoktól, hogy a jelenleginél többet tegyenek a kalózkodás visszaszorításáért. Az iratban többször is nyomatékosan felhívják a figyelmet az online kalózok elleni kemény fellépésre. Azt ugyanakkor az Európai Tanács nem részletezte, hogy konkrétan milyen lépéseket vár el a tagországoktól és az Európai Bizottságtól.

A munkaanyagban szerepel a termékhamisítás elleni európai uniós központ létrehozása és hogy a tagállamoknak 2009 és 2012 között ki kell dolgozniuk egy tervet a vámhatóságok termékhamisítók elleni harcának fokozására. Ezek az időpontok is azt támasztják alá, hogy egyezményt a felek minél előbb el akarják fogadni. A további célok között szerepel a nemzeti vámhatóságok rendszereinek összekötése és a jogi háttér megteremtése. "Ahhoz, hogy a szellemi tulajdont megvédhessük, minden megfelelő intézkedést meg kell tennünk" - áll többek között az iratban. Az nem derült ki, hogy mégis milyen intézkedéseket tart az Európai Tanács "megfelelőnek".

Az európaihoz hasonló egyeztetésre, hivatalosan nyitott információs találkozóra kerül sor az Egyesült Államokban is, méghozzá Washingtonban, szeptember 22-én, szintén helyi idő szerint reggel tíz órakor. Korábban egy a Susan Schwab kereskedelmi megbízottnak, az amerikai felet a tárgyalásokon képviselő szakembernek írt levélben tiltakoztak az ACTA-egyezmény ellen az Amazon, az AT&T, a Google, a Yahoo, az eBay és a Consumer Electronics Association vezetői. Később pedig 50 civil szervezet követelte a szerződéstervezet, valamint a tárgyalásokon résztvevő valamennyi szakértő, szövetség és állam nevének nyilvánosságra hozatalát, eredménytelenül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #4
    ticcsák be a Zinternetet !
  • vajon kiki #3
    tipikus eset.. a nagyorrú vezérkar, akinek halvány foggalma nincsen nemhogy a technikai részletekről, de az életről úgy ámblokk semmi, kiadja az ukászt : vissza kell szorítani a kalózkodást elvtársak: fogjuk meg és vigyétek.. azt sem fogják fel hogy semmi , azaz zéró ismétlem : 0 esélyük van a torrent és hasonló elven működő fájlmegosztók ellen.
  • Adenoma #2
    kemény fellépés: ha megosztod Britney SPears legújabb számát, akkor fizetned kell ezermilliárd dollárt, örökre eltiltanak a számítógépedtől, nem vállalhatsz munkát, lejár a TB biztosításod, elveszik a jogsidat, és az őszi szarvasvadász idényben egy biztonságos agancsokkal felszerelt sapkában kell járjad az erdőt, vezeklés képpen. a tulajdonodban lévő termékeket Britney managere kapja meg, meg a kiadója, és kikiáltják, hogy 1000 évnyi fejlődésel vetette vissza a világgazdaságot a cselekedeted.
  • FoodLFG #1
    "természetesen ezúttal is a nyilvánosság teljes kizárásával, titokban folynak majd"
    Az én pénzemből senki se titkolózzon már o.O'