Berta Sándor

Finomítanának az európai távközlési csomagon

Konzervatív, szocialista és liberális európai parlamenti képviselők közösen nyújtottak be javaslatokat az európai távközlési csomagról szóló előterjesztéshez.

A beadvány nem módosítana nagy mértékben a dokumentumon, azonban ha elfogadják, mégis néhány igen fontos, apróbb változtatást tenne lehetővé. Az anyag készítői mindenekelőtt azt szeretnék, hogy ha az internetszolgáltatók és a szórakoztatóipar képviselői együttműködnének egymással. Ezenkívül fontos lenne egy, a felhasználókat a szerzői jogsértésekre figyelmeztető rendszer létrehozása.

Az internetszolgáltatók a világháló "nem megfelelő célú használata" és a káros tartalmak terjesztése esetén tájékoztathatnák az oldalak üzemeltetőit, valamint felhívhatnák a figyelmüket az adatvédelmi szempontokból aggályos esetekre, tippeket adhatnának nekik. A frakció tagjai annak megítélését, hogy mely tartalmak vagy szolgáltatások minősülnek károsnak vagy legálisnak, az európai uniós tagországokra bíznák.

Az előterjesztést kidolgozó politikusok hangsúlyozták, hogy az internetszolgáltatókat nem lehet segédrendőrökként alkalmazni, ezért nem is kötelezhetők a hálózataikban küldött adatcsomagok ellenőrzésére és az ügyfeleik elleni büntetőszankciók kiszabására, illetve kivitelezésére. A bűncselekmények felderítése az igazságügyi szervek feladata és az együttműködés nem vezethet a felhasználók internetezésére vonatkozó, a tartalom- és az internetszolgáltatók által végrehajtott szisztematikus ellenőrzésekhez. A képviselők kitértek arra is, hogy nem szabad szabályozni, illetve korlátozni az emberek információ- és szolgáltatás-hozzáférési jogát.

A Netzpolitik.org bloggerei üdvözölték az elképzeléseket és a korábbi előterjesztésekhez képest előrelépésként értékelték. Szerintük azonban még komoly problémát jelenthet a fájlcserélő hálózatok elleni szigorú fellépés, a forgalmazott csomagok vizsgálata és a tartalomszűrők alkalmazása. Civil szervezetek már július 4-én nemzetközi összefogást sürgettek a tartalomszűrők bevezetése ellen. Szerintük az elképzelések az internet szabadságát veszélyeztetik. Az Európai Bizottság ugyanakkor azzal érvelt, hogy szükség van a távközlési piac újraszabályozására.

Monica Horten, a Westminster Egyetem politológusának tanulmányából kiderült, hogy az amerikai és a francia médiaipar lobbistái által követelt változtatások egyetlen célja, hogy az internetszolgáltatók elveszítsék semleges információátadói státuszukat és így a jövőben felelősek legyenek a rendszereiken továbbított tartalmakért. Amennyiben a tervezetet elfogadják, az ISP-ket köteleznék a tartalomszűrésre, illetve a teljes online forgalom szisztematikus és automatikus ellenőrzésére. A cél elsősorban a fájlcserélők elleni kíméletlen harc. Kurt Einzinger, az európai ISP-ket tömörítő Euro-ISPA elnöke viszont egyértelműen leszögezte: megpróbálnak védekezni a folyamat ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!