Gyurkity Péter

Természetes a Google növekedése miatti félelem?

Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója az újságírók előtt számolt be a Yahooval kötött megállapodás közeli indulásáról - a cég növekedése miatt érzett félelmek szerint abszolút érthetőek.

A két keresőcég közötti megállapodásról már több alkalommal írtunk. Állításuk szerint itt mindössze arról van szó, hogy a Yahoo ennek keretében a jövőben a riválisa által "átirányított" hirdetéseket is megjeleníti saját platformján, amely mindkét együttműködő fél számára gyümölcsöző lehet. A szabályozó hatóság és a Google kritikusai szerint azonban a teljhatalom kiépítésének vagyunk szemtanúi.

A pontossághoz természetesen hozzátartozik, hogy a szabályozó hivatal a tengerentúlon még nem foglalt álláspontot a kérdésben, bár valószínűnek tűnik, hogy kifogásukat jelzik majd a megállapodással kapcsolatban. Ez ugyanis többek között azt is jelentené, hogy a Google amúgy is hatalmas részesedése a keresőpiacon még tovább növekedhet, szép lassan háttérbe szorítva a két legfőbb riválist (Yahoo és Microsoft). A Yahoo esetében ráadásul a függetlenség ténye is megkérdőjeleződhet, legalábbis egy idő után, amennyiben újdonsült partnerük túlságosan kiterjeszti befolyását a cég felett.

Eric Schmidt ezért is igyekezett megnyugtatni a kritikusokat a Google elképzeléseivel kapcsolatban. Elmondása szerint teljesen természetes a növekvő céggel szemben érzett félelem, amihez is is hozzájárult, hogy a Google nem tudta meggyőzően ismertetni a mindkét fél számára kínálkozó előnyöket. Hozzátette, hogy a cégnek nem kell megvárnia a kormányzati bólintást, hiszen korábban is önkéntes alapon csúsztatták el a rajtot egy hónappal, hogy az illetékes hivatalnak legyen elég ideje áttekinteni a megállapodást.

Ami a keresőcég egyéb terveit illeti, ezek között kiemelt helyen szerepel a YouTube, amellyel kapcsolatban a bevételek növelése az első számú feladat. Szóba került itt a videók előtt és után megjelenő reklámok, a lejátszóablak mellett megjelenő hirdetések, valamint a jogtulajdonosokkal kötött megállapodások lehetősége, amelyek mind ezt valósítanák meg. Kiemelik a szolgáltatás népszerűségének gyors növekedését, szembeállítva azt a Google első éveinek lassú ütemű terjedésével.

Az Android révén a mobil piacra is betörnek, mégpedig szeptember 23-tól kezdődően, a T-Mobile partnersége révén. Arra a kérdésre, hogy mindez hogyan szolgálja az eredeti szolgáltatás, a kereső érdekeit, Schmidt úgy válaszolt, hogy az új, profi mobil készülékek eljuttatása a tömegekhez a keresések megugrását eredményezi majd, ez pedig hosszú távon szintén a cég bevételeit növeli majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabe Dearborne #9
    Ti még bírjátok a sok szájtépést?
  • vajon kiki #8
    na igen, de az erdőbe meg jönnek az ektoparaziták és bemásznak a bőröd alá, hogy aztán a húsodba rágva magukat belepetézzenek és végül kirágják magukat a külvilágba, és jönnek az endoparaziták is akik a belepetéznek a beleidbe ....
  • djw #7
    és végülis mi lesz velünk, ha google kezében lesz minden ami a neten van? :D ne használd a netet ha félsz. Az utcai kamerákon keresztül meg a rendőrök figyelnek... hát aztán? költözz erdőbe ;D
  • scoorn #6
    Szerintem nem egy pozitív dolog, hogy lassan a Google kezébe kerül az összes megszerezhető információ.. Már saját műholdja is van...
  • Adenoma #5
    igazából, én a nem tetszik, ne használd elvét követem, ha vmi nem tetszik, nem fogom használni, akármennyire is reklámozzák, ha valami tetszik, akkor meg használom, akármennyire is szeretnének lebeszélni róla. ez van gyerekek. nincs google toolbarom, de van 1 google email fiókom. leszarom, hogy tudják, hogy mire kerestem rá, mit érnek el vele? adblock barátom, használd, 1 kurva reklámot nem enged át nemzetközi szinten, a magyarokból is keveset. akkormeg? terrorista hálózatot meg nem nyilvánosan használható amerikai e-mail szolgáltatón keresztül kell intézni. ennyi. humán úgysem olvassa a leveleket, csak gép.
  • lamer the true #4
    Nem kell rögtön becsinálni tőle. Ha majd púp lesz az emberek hátán egész egyszerűen nem kell használni és kész.
  • 5c0rp330n #3
    hát igen. ráadásul ez nem olyan cég, mint a többi nagy multi, ami szánalmas szarokat kínál csak, amivel a tömegeket hülyítgeti. szinte az összes termékük szakmailag is elismert, szinte minden egyes új próbálkozásuk telitalálat volt. ezek mellett viszont még soha nem éltek vissza a hatalmukkal, szinte mindig korrektek voltak, de elég egyszer nem így tenniük, hogy világok dőljenek össze :)
  • DonCaron #2
    Lehet hogy mégse skynet, hanem google lesz majd ?:D:D:D
  • mousee #1
    Amúgy még jó hogy természetes a félelem. Ahogy egy cég egyre nagyobb, és nagyobb lesz, egyre több hatalma lesz, egyre nehezebb lesz szabályok közé fogni...