Berta Sándor

Műholdakat lő fel a Google

A keresőóriás John Malone médiamenedzserrel és a HSBC bankkal közösen olcsó vezeték nélküli internethozzáféréseket akar értékesíteni a harmadik világ államaiban.

A három üzleti partner Greg Wylerrel közösen már létre is hozta az O3B Networks nevű céget, amelynek első számú célja összesen 16 távközlési műhold feljuttatása a világűrbe a Thales francia vállalat segítségével. Az O3B az Other Three Billion fogalmat, vagyis a jelenleg a fejlődő országokban szélessávú internethozzáférés nélkül élő 3 milliárd embert jelöli. Egy 750 millió eurós program keretében elsőként az Egyenlítő környékén található országokat csatlakoztatnák a hálózathoz.

"A projektnek köszönhetően a szélessávú hálózatok kiépítésének költsége akár 95 százalékkal is csökkenthető. Ez pedig nagyon jól passzol a Google missziójához, miszerint minél több ember számára tegyük elérhetővé az internetet" - nyilatkozta Larry Alder, a Google menedzsere. Eddig mindhárom partner 20-20 millió eurót fektetett be az O3B Networksbe, amit egy kisebb összeggel támogat az Allen & Company médiavállalkozás is. "A következő két évben újabb tőkeforrásokat akarunk felkutatni" - mondta Richard Cole, a HSBC menedzsere.

Greg Wyler hozzátette, hogy reményeik szerint a műholdak 2010 végéig Föld körüli pályára állnak és üzemkészek lesznek. Az O3B már megszerezte a működéshez szükséges frekvenciákat, így jelenleg Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten keresnek partnerként szóba jöhető távközlési cégeket. Greg Wyler korábban azzal szerzett nevet magának, hogy Ruandában felépítette a világ egyik legkorszerűbb mobil hálózatát. Ez azonban csak a kezdet volt, a fiatal milliomos most ugyanezt szeretné megtenni, csak kicsit nagyobb, kontinensnyi léptékben.

A társaiknál jóval alacsonyabb magasságban keringő műholdak össz-sávszélesség-kapacitása 160 gigabájt/másodperc lesz, az egyes hálózatok 1-10 gigabájt/s-os adatátviteli sebességre lesznek képesek. A felszínen 3G- és a WiMAX átjátszókat létesítenek majd. A Financial Times számításai alapján több mint 71 millió eurót tehetnek majd ki végül a fejlesztési költségek és az egyes műholdak ára is potom 25 millió euró. Vagyis a teljes program akár félmilliárd euróba is kerülhet. Mindez nagyon sok pénz, azonban, hogy ha elosztjuk azoknak a számával, akik a jövőben szélessávú internethozzáféréshez juthatnak, akkor személyenként csupán 17 eurócentet kapunk. Ami viszont már lehetővé teszi, hogy a világháló valóban behálózza az egész bolygót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DonCaron #5
    Ez nekem kezd gyanus lenni nézegessétek csak az SG-cikkeket :O
    Lassan erősebb lesz a google mint a NASA :D
    (Vízen úszó szerverközpontok most meg ez a fel lövöldözés :G:G:G)
    furcsa :D
  • Mardel #4
    Ezért nem találtam a másik cikknél, látszik, hogy nyolctól fél 5-ig voltam suliban. :D
  • Mardel #3
    "Egy Einsteinnek tulajdonított jóslat szerint (sokan városi legendának tartják, hogy ezt Einstein mondta volna), ha a méhek eltűnnek, az emberi fajnak négy éve van hátra a kipusztulásig."

  • rotaboy #2
    Ha kapát adsz a parasztnak az ugaron heverő földjéhez, valószínűleg megműveli és cserébe termel neked rajta valamit. Ha viszont lemészárolod a csókát a gyémántjáért, akkor vagy ugaron marad a földje vagy mehetsz te kapálni.
  • Charybdis #1
    Már csak számítógépek kellenének... Meg kinek lesz ott pénze fizetni a havidíjat?

    Lehet hogy a Google ezt is elintézi, végülis akkor 3 milliárd ember gépén figyelne ott a Google Chrome, az már durva lenne.

    De akkor még mindig kérdés, hogy fizetőképés kereslet nélkül mire mennek a tömeggel?