22
  • Sanyix
    #22
    pff lol, xp első kiadástól kezdve támogatja...
  • Tetsuo
    #21
    Ti mi a szarrol beszeltek?? :) ezt nem vagom.
    Nem lesz olyan soha az eletben h egy internetszolgaltato nem tud IP-t adni ha te azt megfizetned..
    amint igeny van ra tomegesen elterjed az IPv6, ilyen a piac.. ugyanis ez nem jotekonysag, hanem kokemeny uzlet.
  • waterman
    #20
    valamit azért biztosan érez az xp is az ipv6 szabványból, mert ha a helyi kapcsolataim tulajdonságánál megnyomom a telepítés gombot és a protokollok közül kiválasztom az ipv6-ot, akkor beteszi szépen a listába, amiket elméletileg kezel (az ipx protokollt legalábbis zokszó nélkül telepíti ha megkérem és az biztos hogy megy, mert játszottam már starcraftot lanon). mondjuk tulajdonságokat nem mutat, mert valószínűleg nincs ipv6-os egyéb szolgáltatás, vagy hardver a gépemben amiről a bármit is tudna mondani.
  • Stefling
    #19
    Az xp nem hiszem, vista rulz! :D
  • ozric
    #18
    "Sajnos ez egy nagyon nepszeru tevhit. Az igazsag az, hogy az IANA annyi /8-as tartomanyt ad az egyes kontinensek registry-jeinek, amennyit azok igenyeltek."

    Most már igen, de nem volt mindig tévhit. Az IANA közvetlenül csak az amerikai multiknak és a Regionális InterNet Regisztrátoroknak (RIR) ad címeket, és az IANA az amerikai kormányzat irányítása alá tartozik. A pontos dátumot nem tudom, de az APNIC sokáig fix keretből gazdálkodott és nem volt lehetősége új tartományt kérnie, most már ez megváltozott.

    Az is érdekes, hogy a max. 221 igényelhető /8 tartomány közül közvetlenül 12.6% a legnagyobb 28 amerikai multi kezében van, és még ott van az ARIN (30%). Az ázsiai APNIC 15%-ot bitrokol, kicsit többet mint közvetlenül a legnagyobb multik. Jelenleg 39 szabad tartomány van, de ha megnézed a lista elejét, akkor k1iderül hogy a multiktól vettek el 14-et.

    IANA IPv4 címtér
  • Harakiri576
    #17
    "Az IP címtartományok kiosztása földrajzilag is meghatározott, ezért más mennyiség áll rendelkezésre az egyes kontinensek számára. Emiatt az IP-címek szűkössége Európában és Amerikában még nem kritikus, ezzel ellentétben azonban Ázsiában már szinte lehetetlen szabad IPv4-es címhez jutni - jelentette ki Sátor Csaba, az Interware Zrt. vezérigazgatója."

    Sajnos ez egy nagyon nepszeru tevhit. Az igazsag az, hogy az IANA annyi /8-as tartomanyt ad az egyes kontinensek registry-jeinek, amennyit azok igenyeltek. Azaz, pont forditott a helyzet: azert van keves, mert nem kernek tobbet, igy nem is ad nekik az IANA.

    Most meg kb. 20-40 /8 tartomany van szabadon (attol fuggoen, hogy mennyit sikerul visszaszerezni a korai idokben -szo szerint- elkotyavetyelt cimekbol), es ha teszem azt, Kina hirtelen kerne par tucat millio IP-t, akkor kapna is belole.
  • ozric
    #16
    Ez is egy közkeletű hiedelem. Amikor IPv6 kapcsán azt írják hogy eltűnik a NAT, akkor valójában arra gondolnak, hogy lehetőség van 1 db IP cím kiosztása helyett az IPv6 csatlakozáskor egy teljes IP címtartományt kiosztani. Ami lehet akár 24 bites is (16 millió), jelenleg a kísérlet üzemben 16 bitet szoktak adni (65 ezer IP cím) csatlakozásonkét.
  • ozric
    #15
    A szakértőkkel nincs semmi gond, itt valószínűleg egy többszörösen összeollózott firkálmánnyal van dolgunk. A jelenlegi IPTV szolgáltatásnál azért kell két IP cím, mert a PC net és az IPTV két különböző digitális csatornán megy, és az IPTV is ugyanúgy csatlakozik a hálózatra, mint a net esetében, csak más azonosítóval. A set-top-box akkor használ publikus IP címet amikor a net szolgáltatónál más szolgáltató IPTV szolgáltatását is meg tudod rendelni. Nálunk ez még nincs, de a közeljövőben szét fog válni a fizikai hálózat igénybevétele és a szolgáltatások (InterNet, IPTV, VOIP, stb).
  • ozric
    #14
    "Senkit nem érdekel az IPv6, mégis indul az átállás"

    Te jó ég, már a címben van két oltári baromság. Nagyon is sokakat érdekel az IPv6 bővítés, de eddig nem nagyon lehetett foglalkozni vele, mert nem volt mivel. Azért nincs IPv6 alkalmazás mert nem volt IPv6 hálózat, és azért nem akarnak még sok helyen (pl. T-Online) IPv6 szolgáltatást, mert nincs valami sok IPv6 alkalmazás. Természetesen mindenki tudja, hogy elkerülhetetlen az IPv6 bevezetése. A másik baromság az átállás kifejezés. Sohasem lesz átállás. Soha. Ugyanis a két protokoll nemcsak hogy tökéletesen megfér egymás mellett, hanem egy teljes IPv6 fizikai hálózat esetében (egy transzparens prefix segítségével) továbbra is használható az IPv4. Tehát jelenleg ahol bevezetik az IPv6-ot, ott semmit sem lehet észrevenni az IPv4 szolgáltatásban (mivel nem változik semmi sem e téren), és egy homogén IPv6 hálózatnál - ami pár évtized múlva valószínű széles körben - ott is működni fog az IPv4.

    Megint egy újabb olyan cikk, amit olyan írt aki nem ért a témához. Jelenleg a fizikai hálózat IPv6 bővítése kezdődött el a régi IPv4 érintetlenül hagyásával, amit az operációs rendszerek IPv6 támogatása előzött meg. Ezután lesz szükség az alkalmazások IPv6-os átállására. Ez már átállás lesz, mivel a hálózat és az OS kivételével az alkalmazásoknál kicsit problémás a két protokoll egyidejű támogatása. De ehhez újra kell írni az összes szoftver hálózati részét. Szóval rendszer szinten az átállás még rendkívül messze van.
  • RViktor87
    #13
    Jaja, XP-n is lehet IPv6-ot beállítani, csak nem grafikus felületen, hanem mondjuk a cmd-n keresztül :P valahol láttam egy leírást róla :)
  • chuky123
    #12
    amugy az xp is támogatja az ipv6-ot.
  • chuky123
    #11
    Mághogy eltünik a NAT ekkora baromságot. Amugy nekem már most is privát ipcímet oszt a netszolgáltató.
  • Chriss745
    #10
    "Szakértők szerint a címek gyorsuló fogyásának az internetes televíziózás terjedése az egyik fő oka, mert az itt alkalmazott set-top-boxoknak legalább két IP-címmel kell rendelkezniük."

    Ekkora nagy baromságot, te jóóó éég! Ki látott már STB-ot publikus IP címmel? SZAKÉRTŐK MI? STB mindig belső IP-vel van, miért lenne már publikussal? Becseszne, ha a stream szerver nem belső hálón lenne, akkor meg minek publikus IP??? (Nekem is pl 10.x.x.x-es IP-m van az IPTV-men)

    Ide az összes "szakértő" fizuját, semmire sem valók!!!
  • g5hic
    #9
    Nyilván továbbra is lesz NAT, belső hálózatnak ezek után is privát IP-k lesznek kiosztva.
  • t0ma
    #8
    "... a Vista olyannyira a jövőre orientált, hogy alapértelmezetten települnek és aktívak az IPv6 meghajtószoftverek a hálókártyákhoz (és le sem lehet szedni)"

    teccik
  • turul16
    #7
    (18+)
    Segítsd az ipv6 terjedését felnőttfilmek letöltésévél, 100Gb 18+ -os film tölthető le ingyen,de csak IPV6-al.
  • kjasfhasdfasd
    #6
    Az xp ugye fogja támogatni? Vista és a jövő...
  • Sanyix
    #5
    érdekes, az externet arra nem figyelmeztetett, hogy tegnap megint egész este nem lehet felcsatlakozni a kurva netjükre...
  • Szefmester
    #4
    én meg azt hogy a szolgáltatók nem egy belső IP-t adnak
  • Yv@n
    #3
    "Ilyen például, hogy nem lesz szükség NAT-nak elnevezett címfordító technikára, mivel lesz elég egyedi cím. Így könnyebben használható sok olyan alkalmazás és protokoll (VPN-protokollok, VoIP-protokollok, P2P-hálózatok), amelyeknek korábban problémát jelentett a NAT."
    Ez így szépen hangzik, de nem tartom túl esélyesnek, hogy a szolgáltatók csak úgy elkezdik kifosni a világba az ipv6 címtartományokat.
  • rigidus
    #2
    Az 'Viviane', nem 'Vivane'.

    Amugy meg addig nem fog atallni senki amig az IP spekulans ISP-k penzt huznak ki a fix IP-s vallalati ugyfelektol.
  • Tetsuo
    #1
    Azt mondjuk nem vágom h egy hardver miert is rendelkezik tobb IPvel.. pl 1 egyszeru set-top box?