Berta Sándor

Sony e-könyv olvasó már Európában is

2009 első felétől Európában is kaphatók lesznek a Sony elektronikus könyvolvasó készülékei. Az Amazon a Kindle nevű eszközével szintén a kontinens meghódítására készül.

A japán konszernnél eldőlt, hogy a Sony Reader PRS-505-nek keresztelt e-könyv olvasó a jövő esztendő első felében érkezik meg Európába. A vállalat az első prototípusokat már az idei októberi Frankfurti Könyvvásáron be akarja mutatni és szintén itt jelentik majd be azt is, hogy Németországban mely cégek, elsősorban könyvkiadók lesznek a Sony partnerei. "Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy egy ilyen termék sikere nagy mértékben függ attól, hogy milyen tartalmak érhetők el hozzá" .- jelentette ki Jeffry van Ede, a Sony Németország vezetője.

Mivel az Amazon is a Frankfurti Könyvvásáron mutatja be a Kindle nevű e-könyv olvasóját, ezért egyre inkább valószínűsíthető a két konszern között egy európai konkurenciaharc. Az amerikai piacon már a mind a két termék jelen van. Európában azonban a két fél még a könyvek digitalizálásában és terjesztésében egyaránt érdekelt partnereket keres, ami közel sem mondható egyszerű feladatnak.


A Sony Reader 1 cm vastag, súlya 26 dkg, a mérete pedig leginkább egy nagyobb könyvre hasonlít. A fekete-fehér, 15 centiméteres képátlójú kijelzőnek nincsen háttérvilágítása. Az eszköz előnye, hogy csak akkor fogyaszt áramot, amikor valaki lapoz. A Sony adatai szerint egyetlen feltöltéssel 6800 oldal tekintthető meg. Szintén előnyös, hogy egy több gigabájtos memóriakártya segítségével körülbelül 13 000-16 000 könyvet lehet eltárolni. A Sony Readerben ugyanakkor nincs lehetőség a művek vezeték nélküli továbbítására. A konkurens Amazon Kindle ezt lehetővé teszi az Egyesült Államokban, mivel ott a cég egy mobilszolgáltatóval dolgozik együtt. Így bárki vásárolhat akár útközben is könyveket. A japán konszern egyik termékmenedzsere azzal érvelt, hogy ők a vezeték nélküli elérhetőségnél fontosabbnak tartják a hosszabb üzemidőt.

Az Egyesült Államokban az e-könyveknek egyre nagyobb piaca van. A Kindle-tulajdonosok jelenleg már több mint 160 000 elektronikus könyvet vásárolhatnak meg, átlagosan 10 dolláros áron. átalánydíjért cserébe lehetőségük nyílik a The New York Times és a The Wall Street Journal online számainak olvasására. Az USA-ban az Amazon Kindle 360, a Sony Reader 300 dollárba kerül. A legnagyobb problémát azonban nem a magas árak, hanem a formátumkavalkád okozhatja majd. Az Amazon ugyanis egy saját formátumot használ, míg a Sony az Epub nyílt szabványt és az Adobe E-Book formátumot részesíti előnyben. Utóbbi megakadályozza a művek engedély nélküli másolását.

A két vállalat azonban Európában sem marad konkurens nélkül. A franciák és a hollandok körében ugyanis igen népszerűek az iRex iLiad nevű, illetve a Bookeen Cybook nevű termékek, amelyeken sokan olvasnak újságokat. Ezenkívül a Deutsche Telekom szintén egy e-könyv olvasót fejleszt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • grabowski78 #13
    Én most vettem magyarországon egy 6 inches Koobe e-book olvasót amelyik EInk technologián alapul. Teljesen magyar nyelvű, és minden magyar nyelvű könyvet megjelenít akár DOC, akár TXT, akár PDF-es.
  • waterman #12
    mondjuk egy pda-nyi/telefonnyi méreten lehet még kényelmes a sötét háttér, de egy 20 colos moncsin már necces. ami itt az sg-n a kommentek háttere, annál egy hajszálnyit világosabb szürke az openoffice-om háttere, nekem az jött be a legjobban.
  • waterman #11
    a világos alapon sötét betűk sokkal jobbak a szemnek. a szem idegstruktúrája 1:3 arányban lát színeket és formákat. csapok meg pálcikák, most hogy melyik melyikért felel már nem vágom. viszont ha fekete háttéren olvasol fehér betűket, akkor a pupilla kitágul mivel az össz fény igen kevés, ugyanakkor a betűk viszont "égnek". mivel a kitágult pupillán ilyenkor a szükségesnél több fény jut a retina egy-egy pontjára, így a fő látómező színért felelős idegecskéi úgymond túlpörögnek, túlingerlődnek, így ha egy fekete alapon fehér betűs oldalt olvasgatsz fél órát, akkor utána villódzik minden más, ami normál fényerővel van. itt egy példa, a tartalom nagyon jó, viszont képtelenség huzamosabb ideig olvasni, vagy pedig nem szabad lapot váltani és egy fehér hátterű oldalra navigálni, mert rögtön furcsán lát az ember. olyasmi, mint mikor belenézek az erős lámpába és ha másfelé nézek is látom a fénylő foltot.
    fordítva, tehát világos alapon sötét betűknél, szintén a háttér fényerejéhez alkalmazkodik a szem, a pupilla általában összébb szűkül, viszont mivel 3szor jobban látunk formákat, mint színeket, így nincs probléma. az e-olvasók azért kényelmesebbek olvashatók, mert nem adnak ki magukból fényt ami megtéveszthetné a szemet, hogy a pupillát mennyire érdemes nyitni, így biztosan a megfelelő fénymennyiség jut a retinára. ha meg még jó nagy felbontású is és nem kell hunyorogni, akkor biztos kényelmes olvasni.
    ha meg valaki saját forrásból portol ilyen táblára hosszabb szöveget, akkor érdemes talpas betűket használni, mert azok vezetik a szemet, jól megkülönböztethetőek, még könnyebb olvasni.
  • invidia #10
    Jó pár könyvet elolvastam telefonon, de mivel nem kisebbek a betűk, mint egy könyv lapjain, nem hiszem, hogy bajom lehet tőle. Fekete háttér, fehér betűkkel nekem szemkímélőbbnek tűnik, mint fordítva.
  • bunny #9
    Az összes jelenlegi ebook géppel az a baj, hogy túl nagyok. Mi a fenének billentyűzet, meg hasonló szarságok? Jegyen vékony a vastagsága és a kijelző körül lévő keret is, kell két nyíl a lapozáshoz, egy menü gomb esetleg egy OK. Legyen benne sok memcsi vagy kártyanyílás.
  • matt taylor #8
    Csak egy kérdés:ha egy mobil 240X320-as (képpont) képernyőjén olvasok e-bookot akkor az mennyire rongálja a szemet?
  • Polemius #7
    Charybdis: ééés, jóval drágább is :)
  • Charybdis #6
    A BeBook nemcsak hogy a magyar nyelvű fájlokat is támogatja, hanem már a menüje is magyar nyelvű.
  • Polemius #5
    A sony reader kezel pdf-et, csak kicsit nyűgösen tudtommal (bár most történt épp valami frissítés).
    (Mellesleg a pdf az nem A4 méretű, hanem akkora amekkorára csinálták.)

    Jól kezeli viszont az rtf-et (amibe 2 katt a doc-ot konvertálni), valamit a doc-ból tud a hozzá tartozó progi konvertálni saját formátumba (tudtommal).
  • Aspirin #4
    Minek neked a doc és a többi. A mezei pc-n openofisszal átalakítod pdf-be, azt gyúrod. Persze azt nem tudom mennyivel jobb az Adobe E-book a PDF-nél... Ha vannak fícsörök, pl: okosabban tömörít (pl. képeket), lehet rajta betűméretet vagy hátteret változtatni, stb, lehet megéri az árát.