Spencer

Elektronikus könyv a Hewlett-Packardtól

A Hewlett-Packard bristoli (Anglia) kutató laboratóriumában egy olyan újgenerációs e-book, vagyis elektronikus könyv kifejlesztésén munkálkodnak a tudósok, melyet az olvasók egy szép napon ugyanúgy lapozgatva olvashatnak majd, mint teszik azt manapság a papírlapokból álló hagyományos napilapok, hetilapok és könyvek esetében.

"Meg szeretnénk győzni az embereket arról, hogy az a high-tech eszköz, amit a kezükben tartanak, lényegében nem sokban különbözik a valós könyvektől" - nyilatkozta Anthony Sowden, a kutatási projekt egyik vezetője.

A Hewlett-Packard érdekes új projektje egyébként meglehetősen előrehaladott állapotban van, ami konkrétan abban nyilvánul meg, hogy a Digital Media Viewer névre hallgató elektronikus könyv első prototípusait újságírók már meg is tekinthették a cég bristoli közponjában, természetesen működés közben. A Hewlett-Packard képviselői elmondták, hogy egyelőre nincsenek konkrét tervek a Digital Media Viewer kereskedelmi forgalomban történő megjelentetésével kapcsolatban, az újfajta eszközből eddig elkészült mintegy harminc darab prototípust mindenesetre fel kívánják használni arra, hogy felmérjék az emberek reakcióit, és ezen tapasztalatokat felhasználva fejlesztik tovább az egyszer majd talán a kereskedésekben is felbukkanó eszközt.

A sajtónak bemutatott prototípusok nagyjából akkora mérettel rendelkeznek, mint a hagyományos könyvek, és lényeges, hogy tömegük sem nagyobb azokénál. Az elektronikus könyvek speciális kijelzője nagyjából olyan felbontású és színvilágú képet jelenít meg, mint amilyen képet a mai átlagos hordozható számítógépek nyújtanak a felhasználóknak. A Hewlett-Packard szerint az elektronikus könyv esetében a szoftverre legalább annyi figyelmet kell szentelni, mint a hardverre, mely szoftver egyébként többek közt az eszköz integrált érintésérzékeny felületének adatait dolgozza fel.

A Hewlett-Packard víziója szerint nincs már messze az a nap, amikor a hétköznapi emberek a hagyományos újságok és könyvek helyett olyan digitális könyveket fognak majd olvasni, melyek tartalmát az internet segítségével lényegében bárhol és bármikor frissíteni lehet majd. A mozgóképek megjelenítésére is alkalmas Digital Media Viewer kapcsán jelenleg egyébként a fogyasztás hathatós csökkentése számít a legkomolyabb feladatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • CH4R1ie #3
  Régebben a konzolos játékokat nem lehetett patchelni, így a lehető leghibamentesebbre írták meg a játékokat. Később ezt is megoldották, így előfordult, hogy a készítők néha "félkész" játékokat adtak ki. Nem örülnék neki, ha ugyanezt megcsinálnák könyvekkel is.
  Bár van benne valami. Hasznos lenne, ha pl. rá tudnék keresni kulcsszavakra.
  Szerintem az az e-paper-es cikk is kapcsolódó téma.
 • Poki #2
  Én a nyomdaiparhoz kapcsolódó tevékenységben dolgozom és nagyon nem szeretném ha az e-book rohamosan elterjedne, mert nem akarok munkanélküli lenni :] Sajnálom a fákat, de azt újra szokták telepíteni és a hulladékpapír felhasználás is egyre jobban fokozódik, még kis hazánkban is. Márcsak azért is mert előirás, hogy nem kihajítani a szemétbe.
  E-book biztos hogy jó lesz majd... eccer. Addigra mire ojan lesz amit a filmek mutogatnak (pl. Különvélemény), én már régen nagyapa leszek :)