13
  • grabowski78
    #13
    Én most vettem magyarországon egy 6 inches Koobe e-book olvasót amelyik EInk technologián alapul. Teljesen magyar nyelvű, és minden magyar nyelvű könyvet megjelenít akár DOC, akár TXT, akár PDF-es.
  • waterman
    #12
    mondjuk egy pda-nyi/telefonnyi méreten lehet még kényelmes a sötét háttér, de egy 20 colos moncsin már necces. ami itt az sg-n a kommentek háttere, annál egy hajszálnyit világosabb szürke az openoffice-om háttere, nekem az jött be a legjobban.
  • waterman
    #11
    a világos alapon sötét betűk sokkal jobbak a szemnek. a szem idegstruktúrája 1:3 arányban lát színeket és formákat. csapok meg pálcikák, most hogy melyik melyikért felel már nem vágom. viszont ha fekete háttéren olvasol fehér betűket, akkor a pupilla kitágul mivel az össz fény igen kevés, ugyanakkor a betűk viszont "égnek". mivel a kitágult pupillán ilyenkor a szükségesnél több fény jut a retina egy-egy pontjára, így a fő látómező színért felelős idegecskéi úgymond túlpörögnek, túlingerlődnek, így ha egy fekete alapon fehér betűs oldalt olvasgatsz fél órát, akkor utána villódzik minden más, ami normál fényerővel van. itt egy példa, a tartalom nagyon jó, viszont képtelenség huzamosabb ideig olvasni, vagy pedig nem szabad lapot váltani és egy fehér hátterű oldalra navigálni, mert rögtön furcsán lát az ember. olyasmi, mint mikor belenézek az erős lámpába és ha másfelé nézek is látom a fénylő foltot.
    fordítva, tehát világos alapon sötét betűknél, szintén a háttér fényerejéhez alkalmazkodik a szem, a pupilla általában összébb szűkül, viszont mivel 3szor jobban látunk formákat, mint színeket, így nincs probléma. az e-olvasók azért kényelmesebbek olvashatók, mert nem adnak ki magukból fényt ami megtéveszthetné a szemet, hogy a pupillát mennyire érdemes nyitni, így biztosan a megfelelő fénymennyiség jut a retinára. ha meg még jó nagy felbontású is és nem kell hunyorogni, akkor biztos kényelmes olvasni.
    ha meg valaki saját forrásból portol ilyen táblára hosszabb szöveget, akkor érdemes talpas betűket használni, mert azok vezetik a szemet, jól megkülönböztethetőek, még könnyebb olvasni.
  • invidia
    #10
    Jó pár könyvet elolvastam telefonon, de mivel nem kisebbek a betűk, mint egy könyv lapjain, nem hiszem, hogy bajom lehet tőle. Fekete háttér, fehér betűkkel nekem szemkímélőbbnek tűnik, mint fordítva.
  • bunny
    #9
    Az összes jelenlegi ebook géppel az a baj, hogy túl nagyok. Mi a fenének billentyűzet, meg hasonló szarságok? Jegyen vékony a vastagsága és a kijelző körül lévő keret is, kell két nyíl a lapozáshoz, egy menü gomb esetleg egy OK. Legyen benne sok memcsi vagy kártyanyílás.
  • matt taylor
    #8
    Csak egy kérdés:ha egy mobil 240X320-as (képpont) képernyőjén olvasok e-bookot akkor az mennyire rongálja a szemet?
  • Polemius
    #7
    Charybdis: ééés, jóval drágább is :)
  • Charybdis
    #6
    A BeBook nemcsak hogy a magyar nyelvű fájlokat is támogatja, hanem már a menüje is magyar nyelvű.
  • Polemius
    #5
    A sony reader kezel pdf-et, csak kicsit nyűgösen tudtommal (bár most történt épp valami frissítés).
    (Mellesleg a pdf az nem A4 méretű, hanem akkora amekkorára csinálták.)

    Jól kezeli viszont az rtf-et (amibe 2 katt a doc-ot konvertálni), valamit a doc-ból tud a hozzá tartozó progi konvertálni saját formátumba (tudtommal).
  • Aspirin
    #4
    Minek neked a doc és a többi. A mezei pc-n openofisszal átalakítod pdf-be, azt gyúrod. Persze azt nem tudom mennyivel jobb az Adobe E-book a PDF-nél... Ha vannak fícsörök, pl: okosabban tömörít (pl. képeket), lehet rajta betűméretet vagy hátteret változtatni, stb, lehet megéri az árát.
  • Charybdis
    #3
    Docot át tudod konvertálni PDF-be.

    Sima PDF-et szerintem egyik sem tud olvasni, ugyanis az A4-es formátumú. De vannak konvertáló programok, amivel PDF-et olyan formátumra tudsz hozni , hogy befogadja.

    Vagy pedig általában van ezeknek egy saját formátumuk, amit a legjobban kezelnek, és abba kell átkonvertálni mindent. Tehát a konvertálgatásd nem nagyon úszod meg.
  • fade2black
    #2
    Van olyan ami a sima PDF(vagy akár doc)ot is hajlandó olvasni?

    Azért a magyar ekönyvtárban ott az összes "klasszikus" magyar szerző műve ingyé az úgy elég baró lenne, bőven megérné nekem az árát.
  • Charybdis
    #1
    Hát már eddig is lehetett venni jó ebook olvasókat Magyarorszgágon. Pl. http://mybebook.com/
    Ha beírjátok az [email protected] email címet rendeléskor a kupon kód mezőbe, akkor 25€ kedvezményt kaptok.

    Én most akarok venni egy olvasót, kérdés hogy érdemes-e várni új modellekre? Szerintem csak karácsony felé jönnek újak, az még sok idő.