Berta Sándor

Az iTunes sikere lehet a zeneipar hattyúdala?

Az Apple szolgáltatása gyakorlatilag a piacon való megjelenése óta meghatározza a digitális zenei piacot, azonban könnyen lehet, hogy ez lesz az ágazat veszte.

Az iTunes sikerének ugyanis megvannak a piacra vetett árnyoldalai. Hiába adott el az öt évvel ezelőtti megjelenése óta már ötmilliárd dalt a zenebolt-hálózat, egyre több kiadó dönt úgy, hogy ő köszöni, nem kér a továbbiakban az együttműködésből. Az ok egyszerű: sok kiadó megunta az iTunes egyeduralmát és egyre inkább a piacra leselkedő fenyegetésként tekint a szolgáltatásra.



Az Apple stratégiája különösen az Egyesült Államokban vált be, hiszen ott a digitális zenei letöltések 90 százaléka az iTunes rendszerén keresztül valósul meg. A zenei piac szereplőinek nem tetszik az sem, hogy a zeneboltok üzletszabályzata miatt gyakorlatilag nem lehet teljes albumokat értékesíteni. Az egyes dalok megvételének lehetősége többnyire negatívan hat az eladásokra és ez jól látható a forgalmi adatokból is. "Az iTunes dominanciája egy nagy zeneszám-értékesítő üzletté változtatta a zeneipart. A szolgáltatás növekvő népszerűsége közel sem áldás, sokkal inkább a zeneipar hattyúdalának számít" - jelentette ki Ken Levitan, aki az amerikai rocksztár, Kid Rock menedzsere.

A szakember a zenész Rock 'n Roll Jesus című albumát távol tartotta az iTunes rendszerétől és érdekes módon így is sikerült 1,7 millió példányt eladnia belőle. "Amennyiben a lemezt az iTunes által előírt módon adtuk volna el, akkor az értékesítési adatok teljesen másképpen néznének ki. Soha sem értük volna el az 1,7 millió eladott példányt és a felhasználók minden bizonnyal csak a nekik legjobban tetsző egyetlen dalt töltötték volna le 99 centért" - állította Kid Rock menedzsere.

Érdekesség, hogy a fájlcserélő platformok 2000-es elterjedése óta a zeneipar folyamatosan a csökkenő eladásokkal küzd. Így érthető, hogy az iTunes sokáig valódi reménysugárnak tűnt a kiadók és az előadóművészek számára. Azonban változnak az idők és a szolgáltatás nem túl népszerű irányelvei ma már ellentétesek a zeneipar céljával és stratégiájával, miszerint hosszú távon a digitális letöltések váltsák fel a CD-ket. Az iTunes-bojkottáló tábor egyik jeles képviselőjének az AC/DC számít. Az ausztrál rockbanda soha sem kötött licencszerződést az Apple zenebolt-hálózatával, ami meg is látszik az eladási adatokon. Míg 2003-ban 2,55 millió lemezt adtak el, addig tavaly már 2,7 millió albumot tudtak értékesíteni.

Azzal, hogy az iTunesről letöltött zene csak iPodon hallgatható az Apple saját maga alatt vágja a fát, még ha egyelőre sikeres is a szolgáltatás. "Az Apple mindig is élvezte a zárt környezet előnyeit, de olyan helyzetbe hozták magukat, hogy egyre több ember kíváncsi rájuk és termékeikre. Ezek az emberek sokkal nagyobb nyitottsághoz, rugalmassághoz és nyíltabb rendszerekhez szoktak. Ezzel a helyzettel nemsokára szembe kell nézniük. Maradnak továbbra is zártak és szabályozottak, vagy nyitnak a közönség felé?" - tette fel a kérdést nem véletlenül nemrég Ken Dulaney, a Gartner elemzője.

Kid Rock egyébként idén júniusban döntött úgy, hogy az iTunes helyett inkább a fájlcserélést pártolja. "Jól megfigyelhető, hogy az iTunes bojkottja miatt 10-20 százalékkal kevesebb albumot adok el, de mivel most egymillión adtunk túl, így ez nem nagyon érdekel" - nyilatkozta akkor a rocker, akinek eredeti neve Robert James Ritchie. Az élet őt igazolta, hiszen a Rock 'n' Roll Jesus című utolsó albuma tavaly az Egyesült Államokban a bojkott ellenére a slágerlisták élére került.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Xmas76 #14
    Az a fura, hogy a zeneipar nem is azért sír, hogy legyen nyíltabb a piac, legyen olyan digitális értékesítő hely, amely több előnyt hordoz számukra, hanem, hogy egyáltalán ne legyen...

    Ennyire képtelenek haladni a korral? Nem tudnak elhagyni egy túlhaladott értékesítési szisztémát?

    Miért nem olyanokat nyilatkoznak, hogy szeretnének más zeneértékesítő hálózatot, ahol albumonkénti eladást is lehet biztosítani? Vagy olyat, hogy a letöltött zene ne csak az Apple termékeken legyen meghallgatható?
  • hpteso #13
    Szerintem nem lesz vege az iTunes uralmanak. Mert az atlagember erdekeit szolgalja nemkis mertekben. A sztarok meg csinaljanak tobb jo zenet es akkor megveszik az emberek mindet. Azt csinaljak a barmok hogy osszedobnak jopar szar zenet, a tetejebe persze kell 1 jobb is, amivel eladjak az egesz cd-t. Hat kapjak be! Hajra iTunes.
  • willcox #12
    Az esetek nagy többségében egy lemezen csak egy, vagy legjobb esetben is csak pár zene elfogadható, a többi meg csak sima árukapcsolás, amiért senki sem akar(na) fizetni.
    Én már régen nem veszek CD-ket, maximum akkor, ha külföldön járok, és helyi jellegzetességeket keresek.
    MP3 és más veszteséges tömörítésű zenéért pedig egyáltalán nem adnék pénzt, azokat én is letöltöm, persze ingyen. Lelkiismeretfurdalásom meg nem lesz azért, hogy a kiadóknak nem lesz akkora nyeresége, meg a "sztárok" sem tudnak még fényűzőbben élni.
  • Ferrer #11
    Nekem kellett.
  • Tir Na Nog #10
    "A zenei piac szereplőinek nem tetszik az sem, hogy a zeneboltok üzletszabályzata miatt gyakorlatilag nem lehet teljes albumokat értékesíteni."

    De lehet, csak ahhoz jó zenét kell csinálni. Régen se kellett a teljes album senkinek, de a kiadók rátukmálták.
  • arty #9
    na, ez érdekes. itunessel akkor foglalkozok, ha majd DRM mentes mp3/flac-ban is leszedhetem kedvencemet :) addigra persze lehet kihalnak ha minden kiado távolmarad...
  • winnie #8
    "vannak olyan albumok amik megérik az egészet és vannak amik csak egy számot érnek és ennyi az egész"

    nagyon okos megállapítés, csak azt felejted el, hogy mindenkinek más az ízlése, ergó minden album tetszik valakinek annyira, hogy megéri neki az egész, mint ahogy a te általad imádott zenáktől másnak hánynia kell.

    vagyis nagyot mondtál, de nem öblögettél utána. az ilyen üres kijelentésekkel vigyázni kell.
  • AzUs #7
    Nemtom, de én totál 1etértek veled
  • carville #6
    Talán ha az albumokon nem csak 1 szám lenne hallgatható, akkor senki sem csak 1 számot venne meg az albumokról.
  • kukacS3K #5
    szánalom
    vannak olyan albumok amik megérik az egészet és vannak amik csak egy számot érnek és ennyi az egész
    majd ha olyan albumot adnak ki amin minden szám jó majd megveszem, van egy csomó olyan is